Ultima competiție importantă a sezonulului în circuitul ATP s-a consumat prin multe meciuri lungi, între marii tenismeni ai planetei.

La începutul săptămânii precedente, favoriții erau trecuți în tabărara legendelor, cum ar fi Novak Djokoviḉ și sau Rafael Nadal. Aceștia au fost eliminați rapid, iar actul final al Turneului Campionilor le-a aparținut celor care nu-i atinseseră gloria. Doi combatanți încă tineri, care vor încânta publicul și în perioada următoare, au extins partida pentru trofeu, ajungându-se la punctul de cel mai mare echilibru. Până la urmă, jucătorul triumfător pe tărâm englez a mulțumit întregii sale națiuni elene pentru suportul nemărginit.

Stefanos Tsitsipas l-a învins pe Dominic Thiem în finala de la Londra, obținând cea mai mare performanță dintr-o carieră ce a depășit deja stadiul promisiunilor. Întâlnirea directă cu numărul 7 a grecului și austriacului a fost, fără îndoială, cea mai strânsă de până acum. Tsitsipas s-a impus pentru a treia ocazie împotriva lui Thiem. Precum finala disputată la Beijing, disputa de ieri seară nu s-a terminat fără actul decisiv. Însă, rezultatul i-a surâs debutantului de 21 de ani, care a trecut peste pierderea primei manșe, asemenea lui Dominic în capitala Chinei. La capătul încleștării din Marea Britanie am realizat că uneori în sportul alb, un singur schimb poate face diferența între succes și eșec.

Setul de debut s-a transpus pe durata a peste o oră. Balanța s-a înclinat foarte greu în toate aspectele scorului. Deși Stefanos a reușit să pună mai multă presiune pe serviciul adversarului, oponentul său din țara valsului a ripostat pe măsură în fiecare moment greu. Prin urmare, după cum era foarte probabil, actul întâi s-a tranșat în urma unui tie-break. Acolo, Thiem a luat un start mult mai bun.

Totuși, soarta jocului decisiv avea să se ilustreze abia în urma celui de-al doilea schimb de terenuri. Eroarea determinantă a venit din parrtea grecului, care i-a oferit dublului finalist de la Roland Garros șansa de e încheia ostilitățile prin propriul serviciu. Acesta nu a irosit-o iar primul tie-break al serii a luat sfârșit cu 8 – 6.

Tsitsipas nu s-a lăsat doborât de circumstanțele dificile, iar în manșa secundă a creat foarte rapid un ecart mare între el și rival. Văzându-se condus cu 4 – 0, austriacul nu a putut pretinde la o revenire. Într-un mod fantastic, grecul a comis doar o singură greșeală neforțată în întreg actul al doilea, fapt care ne-a ilustrat o parte din evoluția de excepție a Simonei Halep în finala de la Wimbledon. Setul în cauză i-a revenit favoritului al șasealea din competiție, cu scorul de 6 – 2. Astfel, totul era pregătit pentru cea din urmă bătălie, la O2 Arena.

Ultimul act a fost și singurul care a avut parte de răsturnări ale situației. Ambii combatanți au accesat un nivel de tenis tot mai puternic, în ciuda faptului că prestația grecului din manșa precedentă era imposibil de repetat. Elenul a realizat primul un break, iar în acel moment misiunea lui Thiem era obligatorie în a se impune pe serviciul advers. Dar asta nu s-a întâmplat până în game-ul al cincelea din decisiv. Austriacul părea să preia inițiativa, însă Tsitsipas a răspuns bine presiunii, izbutind să ducă ostilitățile într-un tie-break de totul sau nimic.

Dramatismul a atins cote înalte, în timp ce balanța finalei era total indecisă. Într-un final, ipostaza din primul set s-a răsturnat pentru Thiem, care a fost cel ce a greșit într-un moment crucial, dintr-o poziție favorabilă. Profitând apoi de propriul serviciu, Tsitsipas și-a adudecat jocul decisiv, câștigând meciul cu 6 – 7 (6) ; 6 – 2 ; 7 – 6 (4).

Conform site-ului oficial al competiției, disputa a durat 2 ore și 35 de minute. Rezultatul de la capătul lor l-a transformat pe Stefanos Tsitsipas în cel mai tânăr câștigător al ATP Finals, de la Leyton Hewitt, în 2001. Debutantul elen și-a exprimat sentimentele pure, atunci când nu a găsit vreo idee, prin care să-și justifice victoria finală. Și în urma succesului respectiv, Stefanos Tsitsipas va încheia stagiunea competițională pe locul al șaselea. De partea cealaltă, Dominic Thiem a urcat pe poziția a patra în ierarhia ATP (potrivit livetennis.eu). 

Turneul Campionilor din 2019 a adus un moment istoric de glorie pentru Grecia și pentru exponentul ei cel mai de seamă în tenisul masculin. Prin evoluțiile din săptămâna anterioară Stefanos Tsitispas și-a gravat definitiv numele în analele unei competiții majore, care va mai fi găzduită de O2 Arena din Londra și în sezonul următor.

Surse:

https://www.nittoatpfinals.com/en/news-and-media/tennis/thiem-tsitsipas-nitto-atp-finals-2019-sunday-final-nitto

https://live-tennis.eu/en/atp-live-ranking