Ediția precedentă a competiției de la Londra a demonstrat că jucătorii mai tineri reușesc să dețină secretul întâlnirilor de format scurt, în fața oamenilor cu o experiență vastă.

Afirmația respectivă ar putea fi datorată și unui nivel de energie teoretic superior. Totuși, deși supremația tenismenilor de sub 30 de ani este mai clară în Turneul Campionilor 2019, cel mai proaspăt semifinalist a fost, pe hârtie, cel mai vârstnic. Chiar și așa însă, ultimul act de la O2 Arena i-a fost interzis lui Roger Federer, care nu a ieșit din lupta pentru cel din urmă trofeu al stagiunii.

Prima semifinală a zilei, decalată cu peste 40 de minute față de ora inițială, a adus încleștarea ce a pus la bătaie o diferență remarcabilă a vârstelor. Peste 17 ani îl separau pe Roger Federer de oponentul său din Grecia. Potrivit Digi Sport, s-a înregistrat cel mai mare ecart de vârstă pentru un meci de Turneu al Campionilor; în punctul careului de ași. Stefanos Tsitsipas a izbutit să repete prestația extrem de solidă avută la Australian Open în fața elvețianului. Atunci, elenul nu a permis vreun break, salvând toate cele 12 oportunități pe care Roger și le-a oferit pe serviciul advers.

Evoluția de sâmbătă s-a dovedit a fi aproape identică. Tânărul aflat pe poziția a șasea a ierarhiei masculine a anulat, conform, atptour.com, 11 din cele 12 mingi de break ale oponentului său. Încrederea în propriul serviciu a reprezentat un element îndispensabil în momentele de maximă presiune. Tsitsipas și-a trecut în cont actul inaugural, cu 6-3. Pentru a ajunge la finalul setului, Stefanos a avut nevoie de șapte ocazii diferite (pe parcursul aceluiași joc). Ulterior, grecul a preluat treptat controlul manșei secunde, nepermițându-i lui Federer să capete avantajul, atunci când s-au ivit ocazii. Partida a luat sfârșit cu un as, cu scorul final de 6-3; 6-4, la capătul celor 96 de minute ale acțiunii. 

Potrivit sursei menționate anterior, tenismenul de 21 de ani din Grecia a devenit al treilea debutant care va evolua într-un ultim act de Turneu al Campionilor. El li s-a alăturat finaliștilor din 2017: Grigor Dimitrov și David Goffin.

Pentru a obține cel mai important titlu al carierei sale, de până acum, Tsitsipas va trebui să treacă de austriacul Dominic Thiem. Acesta din urmă a trecut în cea de-a doua semifinală de campionul în exercițiu, Alexander Zverev. 

Încleștarea sesiunii de seară dintre cei doi nu a dus lipsă de echilibru sau de o intensitate maximă. Numărul 5 mondial a izbutit să capitalizeze în singurul moment evident de slăbiciune al germanului, din primul set; deși presiunea se regăsise mai mult în terenul său până atunci.

Serviciul deținătorului trofeului a cedat la finalul manșei întâi, care s-a sfârșit, după o dublă greșeală, cu 7-5. Mai apoi, Thiem a putut să rămână la conducerea actului al doilea, pâna ce a găsit resursele desprinderii. Tentativele de revenire ale lui Zverev nu s-au lăsat așteptate. Însă, ele au fost contracarate cu mult curaj pe toată durata segmentul secund, încheiat cu 6-3. Prin urmare, după o oră și 34 de minute, austriacul și-a obținut merituos locul în prima sa finală pe scena O2 Arena.

Astfel, ambii combatanți ai evenimentului de simplu din ziua de duminică vor avea de-a face cu o premieră și cu un trofeu imens la mijloc. 

Palmaresul direct dintre Thiem și Tsitsipas îi este favorabil dublului finalist de la Roland Garros. Conform matchstat.com, austriacul are 4 succese, față de doar două ale grecului. Ultima dată când cei doi s-au confruntat, o altă competiție importantă se afla în balanță, nu cu multă vreme în spate. Finala de la Beijing a fost tranșată de Thiem, ca urmare a unui 6-1 în setul decisiv, după ce îl cedase anterior, pe primul.

Câștigătorii celor două grupe și-au îndeplinit sarcina din penultimul act. Recompensa lor va presupune un duel pentru titlul de la Londra în anul 2019. Dominic Thiem și Stefanos Tsitsipas vor evolua astăzi, de la ora 20:00, în finala Turneului Campionilor. 

Surse:

https://www.atptour.com/en/news/federer-tsitsipas-battle-in-nitto-atp-finals-semifinals-2019

https://matchstat.com/tennis/h2h-odds-bets/Stefanos%20Tsitsipas/Dominic%20Thiem