Baschetul a căpătat numeroase înfățișări în timp, iar cea care domină actualul peisaj din cadrul National Basketball Association i se datorează lui Stephen Curry, deținătorul al recordului celui mai valoros aruncător de 3 puncte din istorie.

Depășirea lui Ray Allen ca număr de reușite, petrecută într-o seară plină de emoții și simbolic la Madison Square Garden, marchează doar un moment remarcabil al unei cariere ce, deși aflată departe de final, oferă deja o moștenire potențial inegalabilă.

Scopul tinerilor pretendenți este să caute coșul de la orice distanță, având ca figură iconică un lunetist ce promite să își continue drumul, vrednic până acum, de trei coroane NBA și două titluri MVP, pentru Golden State Warriors.

De multe ori, situațiile competitive în cadre precise descriu evoluții pe măsură în timp. Factorul ce va rămâne intangibil este că orice ramură își va găsi permanent noi eroi, meniți să conducă spiritul excelenței. În afara dezvoltării culturii colective, una ce se realizează fără pauză, vom avea întotdeauna de-a face și cu amprente total diferite asupra convenționalului. Exemplele se dovedesc nenumărate, iar, inevitabil, vom ajunge și la spectacolul care nu se expune doar spre semicerc, ci și mult în afara lui.

Baschetul așa cum îl recunoaștem actualmente a traversat perioade enorme pentru noi viziuni. Prezentul urmează căi inimaginabile în alte decenii, iar meritele se regăsesc doar în dreptul câtorva maeștri. Unul dintre ei a trecut finalmente o barieră peste timp, ce riscă să nu mai fie egalată. Până acolo, putem caracteriza și impactul sezonului prezent, al desăvârșitului spectacol peste Atlantic, ca fiind de excepție. A 75-a campanie profesionistă din America de Nord a fost trasată rapid cu obiective importante, ce, în timp, reușesc o separare față de termenii binecunoscuți ai înfrângerii și victoriei.

Nuanța simbolică, luată cu tot mai multă atenție în calcul, prin intermediul impactului tehnologiei, împânzește latura dinamică a unui joc apreciat de întreaga lume. Alături cadrelor mai puțin plăcute, care privesc inclusiv reticența unor uriașe talente în privința modalității prin care întreaga asociație va traversa intervalul pandemic, motivele pentru entuziasm sunt prezente. Alte ipostaze grozave, printre care enumerăm revenirea întregilor asistențe în tribune, conturează o imagine relativ ideală. Colaborarea suporterilor și sportivilor creează o legătură duală. Dacă artizanii driblingului se inspiră din energia exterioară, reciproca rămâne valabilă, în privința moștenirii lăsate de atleți pe parchet.

Ca urmare, ne putem imagina, că istoria NBA este veche. În cele trei sferturi de veac, câteva nume au fost creditate cu schimbarea fundamentală a conceptului într-unul complet aparte. De la îndepărtații ani ai lui Bill Russell și Wilt Chamberlain, care au oferit primele definiții spre măreție, Larry Bird și Magic Johnson au transformat efectiv vraja jocului, mai ales în afara parchetului.

Ulterior, fără îndoială, cel care a reaccelerat standardele prin a oferi tinerilor aspirații eterne pentru spectacol în aer, dar și victorii, a fost Michael Jordan. Apoi, un scurt vid al puterii inspiraționale s-a creat. Putem spune că în particular pentru viziunea internațională, Kobe Bryant și LeBron James au reușit să îl acopere, interpretând mai mult sau mai puțin în propria cale, ceea ce numărul 23 din Chicago și Washington a oferit.

Evident, alți jucători au reușit să atingă statutul imenselor figuri, însă după cum spuneam, puțini dintre ei au făcut-o revoluționar. Mai mult ca sigur, niciun pasionat al baschetului nu s-a grăbit să afirme că Draftul din 2009 va conține un nume cu un asemenea potențial. În urmă cu 12 ani și jumătate așadar, ultimele două nume amintite dominau spectrul popularității (din Cleveland și Los Angeles), în principal prin atacarea inelului. A șaptea opțiune a respectivei sesiuni de selecție din primăvară și-a bazat jocul pe alte calități.

La 1,91 metri, Steph Curry a fost considerat talentul cu un mare atu în mânecă, acela al aruncării de la distanță. Doar că, la capătul carierei sale de 3 ani la colegiul Davidson, fiul unui alt celebru lunetist, Dell, nu a fost privit ca un prospect care să schimbe universul baschetbalistic. Chiar și așa, Golden State Warriors au plasat tânărul conducător de joc ca principal pilon într-o formație cu potențial.

Ca urmare, încrederea acordată în Bay Area s-a remarcat imediat, procentaje de excepție apărând la orizont, referindu-ne la peste 40 % din spatele arcului de cerc încă din sezonul de debut, procentaj care nu a coborât deloc sub respectivul prag, în niciun sezon parcurs cu bine. În așteptarea creșterii unei formații devenite brusc fără experiență, declicul avea să se producă după ca Mark Jackson a sosit pe banca războinicilor.

Din 2011 încoace, fostul mare coordonator în New York și Indiana a fost convins să îi acorde libertatea totală purtătorului numărului 30 pentru a lansa balonul de oriunde de pe parchet. Chiar dacă rezultatele nu s-au transformat imediat într-unele de playoff, convingerea că era un talent special s-a răspândit în ciuda fragilității fizice.

Lăsând în spate prime accidentări severe, volumul aruncărilor primit de Curry s-a accelerat, primele prezențe în postsezon fiind relativ scurte. Următorul pas în Oakland a fost considerată înlocuirea lui Mark Jackson cu Steve Kerr, o decizie ce atrage chiar și acum dezbateri. Fără dubiu însă, nivelul la care Warriors ar fi urma să urce ofensiv, a fost atins sub bagheta unui alt fost mare aruncător, cel mai precis ca procentaj în întreaga istorie, poziționat la 45,4 %. Pe parchet, Steph Curry s-a dovedit pregătit să preia torța spre alt nivel, chiar atunci când cel mai de succes lunetist din perspectiva reușitelor, Ray Allen, și-a încheiat cariera la 38 de ani. Dacă (în 2014-2015) performanțele echipei se îmbunătățeau radical, tentația de a arunca și mai des, de la o distanță tot mai mare, a devenit un laitmotiv.

De aceea, treptat, liderul formației a înaintat spre îmbunătățirea recordului triplelor reușite într-o stagiune, oprindu-se la 286. Completarea primei distincții de MVP și izbânda ulterioară a unui titlu NBA în Oakland după exact patru decenii au venit ca o confirmare a ascensiunii celui mai talentat tandem de aruncători din istorie. Următoarea campanie a fost însă cea în care revoluția a părut să atingă un prim punct de cotitură.

În căutarea titlurilor consecutive, Warriors au mărșăluit efectiv spre cel mai bun record al istoriei, 73 succese și 9 înfrângeri. Factorul primordial a fost reprezentat de faptul că Steph și-a dus artileria mai departe, spre entuziasmul fiecărei arene vizitate, tinerii optând să viseze să devină viitori maeștri ai aruncării, nu o forță dominantă a slam dunk-urilor atletice, o direcție ce guvernează baschetul de atunci, la orice nivel. Alături întregii grupări, el a condus liga într-o nouă dimensiune.

Cele 402 coșuri de la distanță, la un procentaj de 45 % – contribuții la o medie de 30 de puncte pe joc – au convins toți pasionații că cel mai talentat și versatil aruncător din istorie nu mai poate fi contestat. Acea echipă a lui Golden State s-a aflat în două rânduri la un pas de eliminare, dar și de gloria absolută. LeBron James și Cleveland Cavaliers au stopat după șapte partide în finală o incursiune cu potențialul eternității.

Ulterior, alăturarea lui Kevin Durant în Bay Area, acceptată de un dublu MVP în exercițiu (ales unanim pentru prima dată în istorie, referindu-ne la 2016) a radicalizat percepția dominantă a echipei ca întreg. Dar, chiar dacă nu a mai avut permanent rolul primordial în ofensivă, eficiența și precizia lui Curry au rămas la o rată supremă în sezonul regulat (41 %, cu peste 4 reușite pe meci).

Spre două titluri asigurate și o a treia finală influențată atât de mult de accidentările grave ale lui Kevin Durant și Klay Thompson în 2019, lunetistul născut chiar în Cleveland și-a păstrat cursul spre destinul său. Odată ce principalul său partener din afara semicercului a suferit, așadar, nu una, ci două accidentări majore consecutive, întreaga responsabilitate a spectacolului, mutat în San Francisco, i-a aparținut conducătorului de joc.

După o campanie 2019-2020 marcată de un braț stâng dislocat rapid, totul a reintrat pe cursul normal, măcar din perspectivă individuală. Precedenta campanie s-a încheiat cu al doilea titlu de principal marcator al ligii – Curry devenind actualmente cel mai vârstnic posesor al realizării respective – dar și cu înfrângerile dureroase în jocurile de acces spre postsezon, contra lui L.A. Lakers și Memphis după prelungiri.

Ținând cont că revenirea lui Klay Thompson după refacerea de tendon ahilian nu a fost așteptată de la începutul actualului sezon, așteptările pentru Golden State au fost moderate. Doar că un lot energizat de multă tinerețe și precizie defensivă, ghidat în atac prin numărul 30, a reușit să pună stăpânire aproape continuă asupra primei poziții în Conferința de Vest, o posibilă rampă spre al treilea trofeu MVP, pentru care pare să concureze cu fostul echipier, Kevin Durant.

Un alt țel ieșea însă la iveală asupra recordului crezut la un moment dat intangibil, dus de Ray Allen, legenda lui Milwaukee, Boston ori Miami, datorită reușitei pivotale a memorabilei finale din 2013), la cota celor 2.973 triple, în aprilie 2014. Deja niciun dubiu nu mai exista că marca va fi doborâtă rapid în actualul sezon, înaintea disputelor de Crăciun care se apropie rapid. Urmăritorul se regăsea în postura unei rate mai largi a reușitei decât în campania magică a celor 402, cu aproximativ 5,5 pe confruntare.

Aflându-se la 16 coșuri distanță, septuplul all-star a mizat puțin prematur că va încerca doborârea recordului prin setarea unei noi bariere într-o singură partidă, ultima acasă pentru peste 10 zile. Momentul istoric urma să aibă loc în deplasare, iar destinul și, poate ceva calcule, au făcut ca seara cea mare să fie setată la Madison Square Garden.

Locația unde toți oaspeții sosesc cu intenții mărețe de fiecare dată, (enumerându-i primordial pe Michael Jordan, Kobe Bryant; deținătorul recordului vechii arene, cu 61 de puncte, dar nu numai), Mecca baschetului a fost martoră și a momentului care, în viziunea multora, a declanșat cursul postmodern al NBA. Marcând 54 de puncte, cu ajutorul a 11 (/ 13) reușite din spatele semicercului, Curry și-a arătat magia în fața lumii.

După ceea ce am văzut în repetarea tragerii la sorți din UEFA Champions League, este ușor să credem că liderul lui Golden State a planificat un asemenea scenariu, el ratând marginal egalarea lui Ray Allen în disputa din Indiana. Însă, totul a fost pregătit în unica atmosferă, specifică abrevierii MSG, pentru imortalitatea baschetbalistică. O fotografie comună cu Ray Allen și Reggie Miller, cei doi atleți ce au preluat marca triplelor atât de departe, a prefațat secundele istoriei.

Fără a lăsa loc așteptării contra lui Knicks, războinicul echipat în albastru a apăsat din dribling pe trăgaci la a doua posesie a întâlnirii, atingând magicul reper (2973), spre satisfacția maximă a publicului. Trecerea peste el a fost imediat căutată și chiar dacă nu a venit la a doua tentativă, cea cu numărul 3 a găsit perfect plasa, cu doar patru minute scurse de pe cronometru.

Reacția emoțională s-a transpus pe măsură, în continuarea jocului, adevărata miză fiind însă bifată fără mari emoții. Desigur, imenșii jucători oaspeți caută mereu spectacolul la The Garden, restul nopții nefiind însă una ieșită din comun, dar nici nu mai avea nevoie. Alte trei coșuri de la distanță au mai urmat noului record, după ultimele 11 tentative, Warriors obținând însă cu 105 – 96, a 23-a victorie a sezonului, în fața formației, care a admis înaintea, dar și în urma Draftului din 2009, că a opta opțiune ar fi fost îndreptată spre micuțul exponent al Davidson University. Golden State a deținut-o pe a șaptea, iar istoria ligii profesionist de baschet s-a schimbat pentru totdeauna.

Interesant va fi în continuare care va fi cota unde Stephen Curry – deținător al recordului similar în playoff – aflat încă în maximum de formă la 33 de ani, urmează să fixeze ștacheta aruncărilor de 3 puncte. Cert este că, el va fi prezent la festivitatea specială a All-Star Game-ului din februarie 2022, drept unul dintre cei 75 jucători ai tuturor timpurilor, impactul său asupra anvergurii NBA și a jocului în esență fiind unic și imposibil de minimizat.  

Surse:

https://www.marca.com/en/basketball/nba/golden-statewarriors/2021/12/15/61b9671846163f795d8b45b8.html 

https://www.espn.com/nba/player/stats/_/id/3975/stephen-curry