Într-o seară dramatică, Dinamo a reușit să se impună în deplasarea de la Porto pentru a păstra șanse la un bilet între primele 16 echipe de handbal masculin ale Europei.

O primă repriză dominată inițial a setat, de o manieră fabuloasă, o revanșă pentru eșecul din București. Fiind susținuți zgomotos de proprii fani aflați în Portugalia, elevii lui Xavi Pasqual – ajutați inclusiv de Alex, fiul său, cu șase reușite – au fost protejați și de cronometru în ultima secvență amețitoare a partidei, încheiate cu 32-31. Diferența infimă dintre succes și remiză crește speranțele pentru posibilitatea accesului alb-roșu în optimile Ligii Campionilor, deși sarcina ultimelor două runde ale Grupei B rămâne ingrată.

***************

Până să ajungem acolo, trebuie să remarcăm variabilele care apar și în universul handbalistic - Minaur Baia Mare a beneficiat de o înfrângere incredibilă, total nescontată, pe care deținătoarea titlului EHF European League a înregistrat-o pe teren propriu, pentru a trece de faza grupelor feminine.

Dacă la fete avem, până la urmă, trei formații ce vor evolua în fazele eliminatorii ale primelor două competiții continentale – situația mai puțin predictibilă privind-o acum pe CSM București, ca adversar al lui CSKA Moscova în optimile din Champions League - la băieți, focusul se îndreaptă majoritar spre un singur club. Categoric, încă de la începutul actualei campanii, puteam fi siguri că gruparea alb-roșie a capitalei va porni cu speranțe mari.

Doar că, în același timp, standardele competiției supreme rămân atât de ridicate, încât chiar și prezența unuia dintre cei mai galonați tehnicieni din istoria handbalului nu a garantat un scenariu pozitiv. Însă nicio formație pregătită de Xavi Pasqual, introducând-o aici pe Dinamo, nu va putea fi exclusă din calcule, datorită impactului experienței. Un multiplu câștigător al coroanei absolute, alături de Barcelona, și-a asumat provocarea de a ridica cel mai important club din România contemporană spre următorul palier, deși dulăii își mai câștigaseră cu o ocazie locul dincolo de faza grupelor. Dacă aventura din 2020 a fost întreruptă și anulată pentru campioană, înaintea unei întâlniri de gală contra elitei disciplinei din Paris, lucrurile ar trebui să stea diferit actualmente.

Desigur, privind în urmă la complexitatea Grupei B, vom putea spune că ecuația ce a ajuns să mențină formația bucureșteană în calcule s-a declanșat încă de la uluitoarea victorie inaugurală împotriva lui Kielce, formație care, treptat, a ajuns să se instaleze în fruntea seriei. Elanul s-a păstrat de atunci, cu toate că episoadele frustrante nu au întârziat să apară. După cum știm, a doua dispută de pe vulcanicul teren propriu s-a încheiat cu o bară ce ar fi adus un alt punct valoros și poate meritat împotriva lui Porto. Deși evoluțiile din deplasare reiterau o lipsă a consistenței, mirajul Sălii Dinamo și-a făcut simțită prezența. 

Chiar și fără public în tribune, succesul cu Veszprém va rămâne unul de calibru istoric, mai ales după maniera în care a fost obținut. Coroborând cele afirmate cu stilul permanent deschis de joc al grupării din București, puteam să intuim că nu va rămâne ultimul. În ciuda respectivului fapt, cele două excepționale izbânzi nu au părut suficiente pentru apropierea poziției a șasea, reperul realist vizat la începutul iernii. Explicația s-a conturat în jurul succeselor obținute de ceilalți outsideri ai grupei, motiv pentru care, în ciuda unei a treia victorii convingătoare, în fața lui Motor Zaporoje, cele șase puncte nu au fost suficiente spre înlăturarea ultimei poziții. 

Penultima șansă de pe teren propriu a intervenit în duelul care a adus campioana en-titre a Europei la București. De-a lungul altor 60 de minute, precum au ilustrat-o majoritatea confruntărilor disputate acasă, Dinamo a oferit o replică excelentă Barcelonei. Mai mult, deși disputa a stat în majoritate sub controlul formației catalane, o prestație energizată permanent de public a apropiat cel puțin perspectiva unui punct foarte valoros. Diferența s-a realizat prin câteva erori, parade excepționale și valoarea incontestabilă a lui Dika Mem. Brusc, într-un interval inferior de 300 de secunde, diferența a atins din nou punctul maxim de cinci goluri, care poate ascunde un final de joc absolut fascinant.

Ceea ce rămâne în spatele său, însă, era că învinsa săptămânii precedente s-a regăsit în fața unei singure variante. Cu trei dispute rămase de completat și două unități în spatele principalelor urmăritoare, din Zaporoje și Portugalia, Dinamo nu a avut altă variantă decât a succesului pe un tărâm lusitan unde inclusiv Barça reușise să obțină doar un rezultat de egalitate (după ce avantajul gazdelor se extinsese și la șapte lungimi în repriza a doua). 

Anterior, evoluțiile formației bucureștene, ghidate din teren de Vali Ghionea, au lăsat destul de dorit în deplasare. De notat este că cel mai redus ecart s-a înregistrat în Ucraina, echipa gazdă impunându-se după o nouă fază decisivă. Dar, cu ultima șansă reală și singura argumentată viabil, izbânda din vestul extrem al continentului nu era exclusă. Dimpotrivă, jocul tur, care a văzut perioade ale dominării de ambele părți, a demonstrat realmente că orice deznodământ e posibil. 

Probabil că ceea ce urma să aibă loc în Dragão Arena va fi depășit orice așteptare a suspansului. Însă, ținând cont că formația bucureșteană avea nevoie să schimbe abordarea încă de la prima posesie driblată pe teren străin, așteptările au vizat o întâlnire cu numeroase momente ale spectacolului. Suplimentar, o importantă tendință remarcată imediat din partea tehnicienilor a fost subliniată în riscul potențial asumat. În conformitate cu speranțele inițiale venite dinspre Xavi Pasqual, Dinamo a reușit finalmente să adopte o atitudine agresivă imediat, fără a permite unui forcing inițiat de gazde să îi oblige spre o evoluție din spate. 

Chiar într-un registru opus, claritatea evidentă în construcția ofensivă, sprijinită de intervențiile ideale ale goalkeeperului Khalifa Ghedbane, a condus aparent rapid spre deschiderea unui ecart de 6-2. Așadar, cinci reușite consecutive, venite inclusiv datorită siguranței lui Alex Pasqual de la 7 metri, au condus spre cel mai mare avantaj înregistrat în orice deplasare a actualei stagiuni continentale. Cumva însă, cu toate indiciile favorabile alb-roșilor, grupul mult superior montat inițial, inclusiv mulțumită sprijinului nelipsit acordat de galeria oficială, diferența a început să scadă pe măsură ce jocul a devenit tot mai fizic.

Într-un ușor contrast remarcat handbalului masculin de înalt nivel, reușitele s-au arătat tot mai greu la ambele porți. Gruparea ghidată de renumitul Magnus Andersson a găsit resurse pentru a rămâne în apropierea adversarului, chiar și în momentele aparent defavorabile. În schimb, deși marja obținută inițial a fost treptat anulată, oaspeții nu s-au lăsat descurajați, continuând des să evolueze inclusiv fără portar pe fazele de atac. Speranța găsirii unor soluții rapide în superioritatea ofensivă a echivalat și cu evidente riscuri, de care adversarii nu au întârziat să profite, reușind să preia conducerea pentru întâia oară, chiar în proximitatea pauzei. 

Publicul a redevenit total implicat, atleții rămânând hotărâți să nu cedeze vreun balon fără opoziție. Experimentata linie de 9 metri a lui Dinamo a reușit să înlăture momentul negativ, intervențiile suplimentare dintre buturi, venite din partea celor doi portari extra-comunitari, au menținut egalitatea pe tabelă la jumătatea partidei.

Perspectiva mai puțin pozitivă a dinamoviștilor sublinia că oponenții lor păreau să nu poată evolua mai greoi decât o făcuseră. Într-adevăr, nu a fost nevoie ca după reluare să treacă prea multe minute pentru a semnala un altfel de spectacol handbalistic în fieful dragonilor. Începând ușor în dezavantaj actul final, campionii Ligii Zimbrilor și-au păstrat cumpătul cu succes, părând în continuare gruparea mai stabilă. Însă, într-un interval de 30 de minute din care peste două treimi sistemul ofensiv a fost 7 contra 6 de ambele părți, așadar fără goalkeeper, eficiența putea să încline în orice direcție.

O reușită de la o poartă la alta i-a sprijinit pe vizitatori în a-și reface avansul la trei lungimi, Vali Ghionea, cu execuții atât de precise din extremă, dar și Raul Nantes, evidențiindu-se din nou. Doar că, o dată în plus, pe undeva neașteptat, lusitanii și-au regăsit claritatea în atac, anulând deficitul. Din acel moment, pentru ultimele 13 minute, diferența nu a mai crescut la mai mult de un gol.

Prin urmare, execuțiile sau inspirația individuală trebuia să facă diferența într-un context crucial, în care Porto își putea elimina efectiv o rivală din calculele pentru optimi. Însă, în întreg intervalul descris anterior, gazdele au avut șansa desprinderii o singură dată, moment în care celălalt portar advers și-a intrat în rol, într-un pasaj unde nimeni nu mai era dispus să irosească oportunități. Evitând inclusiv un gol pivotal de la 7 metri în ultimele 300 de secunde, Saeid Heidarirad și-a energizat colegii în repornirea ultimelor încercări, încheiate într-o repriză cu 20 de reușite bifate. Ultima dintre ele a fost și cel mai importantă, balonul ajungând evident în cea mai sigură mână disponibilă, cea a lui Vali Ghionea, care a livrat fără dificultăți din poziția favorită. Ulterior, minutul 60 a început cu intervenția fabuloasă a aceluiași experimentat iranian din poarta lui Dinamo, urmată de secvențe rarisime în handbal. 

După ce și-a folosit ultimul time-out, Xavi Pasqual a insistat ca jucătorii săi să conducă ultima posesie în riscanta superioritate artificială. Ei bine, doar pentru că aruncarea lui Raul Nantes a fost deviată de blocaj în corner, o ultimă ratare din extremă nu a mai lăsat efectiv timp la dispoziție lusitanilor deznădăjduiți să trimită regulamentar balonul în poarta goală.

Astfel, în cea mai dramatică manieră posibilă, Dinamo a obținut primul succes de Champions League în deplasare, pentru sezonul în curs, cu 32-31 (12-12). Bucureștenii se regăsesc la egalitate cu Porto și Motor Zaporoje pentru poziția a șasea din Grupa B, cele două adversare mai au de disputat un duel direct. Alb-roșii sunt ca urmare obligați să obțină minimum un punct din partida mult așteptată cu P.S.G., în sala Dinamo, sau din deplasarea finală, la Kielce.