La startul Campionatului Mondial de Handbal din Japonia, naționala României pornea cu mari speranțe. Dar evenimente neprevăzute întâlnite din ce în ce mai des în toate sporturile au darul de a schimba complet soarta unei competiții.

Din nefericire, speța acuzațiilor de dopaj care a învăluit formația Corona Brașov avea să modifice radical coordonatele competiției pentru naționala de handbal feminin a României.

Cristina Neagu a condus restul echipei noastre către accederea în grupele principale, iar de acolo misiunea realizabilă a handbalistelor antrenate de Tomas Ryde a devenit calificarea la turneul preolimpic, susținută și de prestația de la ultimul Campionat European.

Partida cu Suedia ar fi trebuit să reprezinte un nou moment pivotal pentru România. Totuși, contextul avea să ia o nouă turnură, iar de această dată, s-a dovedit a fi una favorabilă pentru tricolore.

Potrivit digisport.ro, suspendarea impusă Rusiei de către Agenția Mondială Antidoping (în ceea ce privește activitatea sportivă la nivel internațional) a garantat naționalei României o poziție în cadrul competițiilor de calificare la Jocurile Olimpice de anul viitor. În același timp, situația actualei campioane olimpice, Rusia, devine una incertă, inclusiv pentru evenimentul aflat în desfășurare.

Prin urmare, revenind la impactul asupra echipei lui Ryde, confruntarea împotriva nordicelor coordonate de Bella Gulden și-a pierdut o mare parte din semnificație. Rezultatul obținut pare să confirme ipoteza respectivă. Suedia a profitat de majoritatea greșelilor făcute de românce, desprizându-se rapid pe tabelă. Avantajul obținut s-a menținut fără probleme, iar extinderea lui a continuat, până în ultimul minut de joc.

Precum în meciul disputat cu Ungaria, reprezentativa autohtonă a început într-un ritm deosebit de lent. Sportivele noastre au fost nevoite să revină de la 0-4. Chiar dacă prima repriză a oferit semne cum că ar putea rămâne echilibrată (la 6-6), ea s-a încheiat cu scorul de 9-14.

În cea de-a doua parte a întâlnirii, aspectele jocului României nu s-au îmbunătățit. Dimpotrivă, încercările de a crea numeroase atacuri în superioritate au adus chiar mai multe efecte negative. Suedia a putut, astfel, să adauge reușite ușoare pe tabelă, poarta apărată de către Denisa Dedu fiind lăsată goală în multiple ocazii.

Stilul scandinav de handbal, bazat suficient de mult pe posesia rapidă, a pedepsit filosofia unei ofensive riscante. România s-a recunoscut învinsă la o diferență vastă, de 12 goluri, cu scorul final de 34-22. Pentru o a doua partidă consecutivă, Cristina Neagu, care pășea pe parchet astăzi începând abia din minutul 4, a asistat de pe bancă, la desfășurarea unui nou final chinuitor. În schimb, compatrioatele lui Tomas Ryde au forțat, până după ultima posesie, încercând să rămână în calculele pentru semifinale.

O asemenea aspirație a dispărut realistic, de foarte mult timp, pentru România. Înfruntarea de mâine cu Japonia va hotărî dacă reprezentativa autohtonă va evita sau nu ultima poziție în Grupa Principală B.

Succesul contra Ungariei și consecințele acțiunilor de dopaj par să reprezinte elementele care subliniază o campanie tot mai întunecată a naționalei tricolore în Țara Soarelui Răsare, iar soluțiile nu par a fi ușor de implementat.