Ediția din 2019 a Turneului Campioanelor a adus până la finalul fazei grupelor meciuri disputate de către 10 jucătoare diferite. Semifinalele au oferit, la rândul lor, dueluri la capătul cărora uzura fizică, în particular, s-a dovedit a fi prea mare.

Probabil, în mod surprinzător, problemele medicale au depășit punctul critic în cazul unei jucătoare ce a beneficiat de un repaus mai lung. Prin urmare, Elina Svitolina și-a văzut misiunea încheiată mai devreme decât se aștepta. Ucraineanca o va avea în față, cu oportunitatea de a-și apăra trofeul obținut anul trecut, pe lidera clasamentului mondial, Ashleigh Barty.

Prima partidă a penultimului act de simplu, desfășurată la Shenzhen Bay Center, a avut un parcurs bizar. Belinda Benciḉ a început mai bine, în fața campioanei en-titre, teoretic afectată suplimentar fizic, în urma victoriei complicate de ieri. Vineri, Sofia Kenin i-a pus probleme Elinei Svitolina, chiar dacă nu a reușit să-și adjudece vreun set. Totuși, partida a durat peste două ore, iar numărul 7 WTA nu a dus lipsă de efort major.

Revenind la întâlnirea de sâmbătă, Svitolina a fost nevoită să vină din spate în actul de debut, care, practic a conținut și momentul de turnură al rezultatului final. Contrariant, Benciḉ a izbutit să închidă setul cu 7-5, pe serviciul advers, în urma unui timeout medical, ce avea să anunțe o continuare grea.

Treptat, de la primul game care a succedat manșei inaugurale, dificultățile în deplasare ale Belindei Benciḉ au devenit evidente. Din momentul respectiv, Svitolina a reușit să păstreze frâiele partidei, dincolo de sfârșitul setului secund, adjudecat cu 6-3. Actul final a decurs rapid în favoarea Elinei, iar jucătoarea din țara cantoanelor s-a retras la scorul de 1-4. Astfel, oponenta sa a obținut calificarea în a doua finală a campioanelor consecutivă.

Potrivit wtatennis.com, întâlnirea a durat 1 oră și 56 de minute. Ucraineanca a impresionat în ceea ce privește precizia la serviciu, livrând un total uluitor de 16 ași. Jumătate dintre ei au venit în primul segment din meci.

În cea de-a doua semifinală, s-au confruntat primele jucătoare din ierarhia mondială. Karolina Pliskova a început mai bine în fața lui Ashleigh Barty. Deși cehoaica a ratat inițial numeroase șanse de a trece în avantaj; mai exact, primele șapte mingi de break; ea a câștigat în cele din urmă la capăt setul I, împunăndu-se cu 6-4. De asemenea, lucrurile au continuat într-o manieră similară și în startul actului secund. Australianca a salvat patru oportunități ale adversarei sale de a-i câștiga seviciul. Ulterior, lăsând în urmă acel game, Ash s-a deprins și a prelungit bătălia (printr-un 6-2), către manșa decisivă, folosindu-se de atuurile sale de a loba, dar nu numai.

Setul al treilea s-a dovedit a fi cel mai lin, atât în evoluția scorului, cât și în cea a jocului. Excepția a fost reprezentată în jocul al șaselea, câștigat de Barty la retur. Încă din acel moment, jocul Pliskovei a coborât mult în intensitate și precizie. Numărul 2 mondial nu a mai putut emite pretenții la o revenire, deși a rezistat împotriva a două mingi de meci. Interesant este că a doua semifinală a durat cu trei minute mai puțin decât prima, chiar dacă a avut nevoie de o manșă suplimentară.

Cehoaica s-a recunoscut învinsă pentru a treia oară consecutiv în semifinalele WTA Finals. Sloane Stephens și Caroline Wozniacki i-au mai interzis prezența în ultimul act, pe parcursul edițiilor precedente.

În schimb, Ashleigh Barty, debutantă pe scena ultimei competiții a anului, va disputa finala contra unei oponente cu adevărat incomode pentru ea. Conform datelor matchstat.com, Elina Svitolina a triumfat în toate meciurile directe, disputate contra actualei campioane de la Roland Garros.

Ultimul dintre ele a avut loc în primăvara anului curent, la Indian Wells. Totuși Ash a promis la interviul de pe teren că va încerca să se bucure de tot ceea ce va urma în arena chineză.

Ultima partidă a anului în circuitul WTA, finala Turneului Campioanelor dintre Ashleigh Barty și Elina Svitolina va determina poziția Simonei Halep și respectiv, a Biancăi Andreescu la final de stagiune.

Surse:

https://www.wtatennis.com/node/247494

https://matchstat.com/tennis/h2h-odds-bets/Ashleigh%20Barty/Elina%20Svitolina