În cursul serii de luni, în Elveția s-a realizat primul pas către startul propriu-zis al campaniei care va purta 13 dintre formațiile de pe bătrânul continent în Orientul Mijlociu.

Așadar, bătălia pentru accederea la o Cupă Mondială care nu este programată pe timpul verii se anunță una acerbă. Cele zece câștigătoare de grupă vor ajunge direct în Qatar, în vreme ce pozițiile secunde constituie oportunitatea unui baraj de calificare în două faze.

Națiunile au fost împărțite în șase urne valorice, în baza pozițiilor lor în ierarhia FIFA, zece grupe urmând să se formeze în jurul capilor de serie. Contextul României era îmbunătățit de recenta urcare pe locul al douăzecilea în clasamentul menționat și datorită ultimului punct obținut cu Irlanda de Nord în cadrul Nations League 2020. Prin urmare, era așteptat ca tricolorii să înfrunte adversari teoretic mai accesibili din secțiunile inferioare. Cu precădere, atenția s-a îndreptat asupra urnelor cu numerele 3 și 4. Anterior însă, sorții au decis ca tricolorii să fie repartizați în grupa deschisă deja de către Germania. 

Începutul extragerii nu a coincis cu scenariul ideal al momentului, cu posibilități ce includeau Danemarca, iar lucrurile urmau să devină foarte interesante. România și-a văzut oprit parcursul către turneul european de reprezentativa Islandei. Nordicii se vor întâlni din nou cu naționala autohtonă, ce membrii urnei a treia. Macedonia de Nord a urmat aceeași ramificație venind din cea de-a patra, având postura unei grupări calificate la EURO, pentru prima oară în istorie. Prin urmare, nivelul competitiv al grupei nu pare deloc redus pentru o primă reprezentativă ce va căuta prezența la un Campionat Mondial după aproximativ un sfert de secol. Armenia – un adversar întâlnit cu ocazia celor mai recente preliminarii similare, pentru turneul final din Rusia – și Liechtenstein au completat Grupa J, principalul punct de interes pentru fotbalul românesc.

Conform previziunilor UEFA, primele dueluri ale campaniei continentale de calificare vor avea loc spre finalul lunii martie din 2021, precum se va întâmpla în cazul majorității confederațiilor. Singura excepție o reprezintă continentul african, acolo unde calificările au început deja. Parcursul european va avea o durată calendaristică de peste un an. Campionatul Mondial din Qatar este programat între 21 noiembrie și 18 decembrie 2022.