Dacă am încerca să căutăm un ideal după doar două zile într-un turneu de Mare Șlem, atunci noua ediție a unicului Wimbledon l-a împlinit aproape total.

Dintr-un total de șapte competitoare, începând cu Sorana Cîrstea, Irina Begu sau Irina Bara (aflată la prima prezență pe tabloul principal) și încheind cu Simona Halep, șase au marcat prezența pe tablou cu o victorie. 

Mai mult decât atât, în ciuda multiplelor momente complicate, învingătoarele nu au cedat vreun set în debuturile lor. Concomitent, merită punctat că singura înfrângere înregistrată a venit de departe în cel mai palpitant duel.

Gabriela Ruse a evoluat pe alocuri debordant și în aceeași parametri cu cei ai lui Cori Gauff. Recenta finalistă a French Open a trecut linia de sosire abia în prelungirile setului decisiv. În ciuda eliminării suferite de bucureșteancă împotriva favoritei 11 – care ratează și o potențială întâlnire cu Mihaela Buzărnescu în turul secund – dispunerea compatrioatelor sale arată o ediție cu numărul 135 începută entuziasmant pentru jocul românesc pe iarba londoneză.

*****************************

Dar înainte de a trece în revistă meciurile tenismenelor românce, aruncăm o privire în circuitul masculin, unde lucrurile s-au repoziționat uluitor. Ne putem referi într-o asemenea manieră deoarece turneul de la Wimbledon va începe întâia oară într-o jumătate de secol fără primii doi jucători ai ierarhiei. Fără Daniil Medvedev sau Alexander Zverev, focusul s-a îndreptat spre Rafael Nadal și Novak Djoković. 

Ultimul dintre ei a fost deja supus unei provocări exponențiale pe scena supremă, de către sud-coreeanul Soonwoo Kwon. Primul a întâmpinat dificultăți poate și mai mari cu Francisco Cerundolo. Ibericul are posibilitatea de a o egala pe Serena Williams cu ceea ce părea la un moment dat intangibila marcă modernă de 23 titluri majore, chiar în timp ce legenda din Statele Unite este pregătită să revină în scenă.

Făcând tranziția spre cadrul fetelor, ne vom axa asupra faptului că o ușoară așa-numită controversă și-a găsit finalitatea înainte ca spectacolul respectivei probe să debuteze pe terenul central. Acesta din urmă celebrează chiar 100 de ani în prezenta formă, aspect ce nu putea pune mai multă legendă asupra dilemei.

Retragerea lui Ash Barty a marcat faptul că, pentru a doua campanie londoneză consecutivă, campioana nu își apără trofeul. Prin urmare, Iga Świątek a primit unica onoare de a evolua pe arena centrală, poate în detrimentul șansei identice pentru Simona Halep, dar respectivul moment nu a avut loc până când Emma Răducanu nu a debutat pe glorioasa arenă principală, cu victoria asupra lui Alison van Uytvanck.

În afara campioanei din urmă cu trei ani, alte șase compatrioate s-au bucurat de acces direct pe tabloul de simplu, unul pe deplin neobișnuit. Drept consecință, acțiunea ar fi trebuit să fie din start maximă. Însă, binecunoscuta ploaie londoneză nu a permis neapărat un debut lin, cu excepția celor două arene cu acoperiș retractabil. După încetarea precipitațiilor, Sorana Cîrstea a avut mari emoții împotriva unei oponente familiare. Alexandra Krunić nu i-a putut face față târgoviștencei la Birmingham, contextul pentru ex-iugoslavă arătând inițial puține posibilități pentru o schimbare.

În urma unui prim set care a început confortabil, contextul s-a complicat enorm, doar intrarea într-un tie-break asigurându-i capului de serie 26 un succes dramatic. Făcând diferența în schimburile de mare tensiune, chiar și după trei mingi de manșă ratate, misiunea ulterioară ar fi trebuit să devină mai simplă. Însă, sportiva din Croația a reușit să contraatace fiecare dintre break-urile cu un aparent impact major, până la pătrunderea în al doilea joc decisiv. Acolo, Krunić s-a lăsat copleșită de tenisul mult mai așezat al elevei lui Adrian Cruciat. Ea a mai permis cedarea doar a unui singur schimb.

Parafând un loc în runda secundă, Cîrstea a așteptat celelalte compatrioate să își încerce norocul, Irina Begu fiind în prim-plan. Înainte de primul apus, fosta sfertfinalistă de dublu a depășit-o fără numeroase dificultăți, mai ales în partea a doua a duelului pe obișnuita parteneră a Irinei Bara, Ekaterine Gorgodze. Semnele bune au continuat și pentru după-amiaza următoare, teoretic cea mai aglomerată pentru România de-a lungul întregii competiții. Mai întâi, Mihaela Buzărnescu a avut-o în față pe Nastasja Schunk, sportiva care i-a pus mari probleme și Simonei Halep la Paris.

Experiența pentru sportiva de mână stângă din București pe iarbă s-a evidențiat imediat, în condițiile în care mult mai tânăra sportivă germană a găsit foarte greu ritmul și mai ales stabilitatea execuțiilor. Ulterior, scorul s-ar fi putut reechilibra complet, precum în cazul Soranei, în manșa întâi. Sarcina singurei sportive care i-a obținut un set Simonei Halep în 2019, s-a ușurat apoi, după o parte a doua închisă prompt. Foarte interesant a devenit în continuare dacă Gabriela Ruse își putea asigura un potențial duel împotriva Mihaelei.

Dar obstacolul pentru cea care și-a făcut debutul pe iarba londoneză încă din 2018 s-a numit recenta finalistă de la Paris, CoCo Gauff. Cu siguranță, în cadrul uneia dintre cele mai interesante dispute din primul tur, deținătoarea trofeului Openului European a fost cea fără nimic de pierdut. Nu trebuie să uităm că sportiva din Atlanta a reprezentat realmente un nume precoce, deopotrivă în Marea Britanie. Aflată deja la o a treia experiență în competiția din Londra, favorita a unsprezecea pleca cu cea dintâi șansă, pe terenul 2. Însă, un început temător pentru nord-americancă i-a permis adversarei să spere.

Dilemele de la serviciu au costat multe asemenea oportunități, deși primele șase șanse pentru break au fost anulate. Chiar și astfel, vântul a cauzat mari dileme în dreptul lui Cori, cea care nu a putut contracara nici momentele de joc excepțional al adversarei. Nu a mai durat foarte mult până când tabela s-a dezechilibrat complet în manșa inaugurală, spre deznădejdea capului de serie. În continuare, presiunea constantă a fost aplicată enorm asupra excepționalei tinere din Florida, însă momentele pentru o desprindere decisivă nu au fost convertite. 

Gradual apoi, ne-am îndreptat spre un capitol decisiv dramatic. Inițial, dacă intensitatea româncei a început să scadă, nici Gauff nu a izbutit să își facă finalul de joc ușor. Dimpotrivă chiar, Ruse a forțat limitele cu zâmbetul pe buze în fiecare game, împingând încleștarea spre o secvență finală în care ea s-a luptat efectiv cu mingile de break adverse. Fiind la o singură unitate de victorie la un moment dat, tenismena româncă s-a apărat cu brio la nouă asemenea ocazii succesive (nu la fel în schimburile de egalitate).

Abia la a zecea șansă a respectivei succesiuni uimitoare, balanța s-a înclinat decisiv, însă doar datorită dublei greșeli cu numărul 10 pentru sportiva din România. Dubla vicecampioană în exercițiu de Roland Garros a izbutit să se liniștească pentru a-și adjudeca ultimele șase puncte ale unui duel presărat cu inconsistență, dar și spectacol de ambele părți; încheiat cu 6-3; 3-6; 5-7, în defavoarea conaționalei noastre, după 2 ore și 29 de minute.

Mai departe, Ana Bogdan și-a obținut revanșa episodului excepțional de la Lyon, contra Dayanei Yastremska, în două acte foarte solide. Mai interesant este că partida aproape că a luat sfârșit sub granița unei singure ore, în total contrast memorabilului maraton din Franța. Într-o manieră relativ similară, Irina Bara a imitat evoluția grozavă a colegei sale din Sinaia, depășind-o remarcabil pe o Chloé Paquet teoretic mai rutinată pe gazon, chiar dacă nu fără emoții în partea secundă. Așadar, într-un ritm până la urmă alert marți, o singură necunoscută tricoloră rămânea de acoperit.

Poate mai ales acum pare greu de imaginat că ultima demonstrație pe care Simona Halep a realizat-o la All England Club, a fost deja legendara finală cu Serena Williams. Într-o curiozitate a destinului, învinsa din respectiva zi de 13 iulie 2019 – aflată la primul turneu de simplu după aproximativ 12 luni – a obținut dreptul evoluției pe Terenul Central. În schimb, misiunea actualului număr 18 mondial a părut să fie pe hârtie, cea mai complicată a tuturor echipierelor sale, exceptând-o pe Gabi Ruse.

La momentul primului raliu de marți, Karolína Muchová se poziționa drept sfertfinalistă în exercițiu, care, de asemenea, i-a aplicat lui Ash Barty ultima înfrângere în competițiile majore, la US Open, în toamna precedentă. Dar, precum pentru noua elevă a lui Patrick Mouratoglu, accidentările au reprezentat un mare obstacol recent.

Urmarea unui început cu mult curaj din partea abilei concurente cehe nu s-a transpus într-un tipar tocmai pozitiv pentru ea. Reacția din partea opusă a veni prompt, iar execuțiile de mare spectacol nu au întârziat, atunci când a fost nevoie de ele. Modulul de joc variat, ce poate pune probleme serioase în multe situații, venit din partea semifinalistei din urmă cu un an la Melbourne, nu a funcționat decât pe alocuri. Consistența serviciului a jucat un rol foarte important pentru atleta din Constanța în a nu permite mari probleme la nivelul scorului. 

În pofida unei alunecări nefericite, controlul nu a fost cedat aproape deloc de-a lungul celei dintâi manșe. Apoi, fără a aștepta multe minute până să caute break-ul setului doi, jucătoarea de 30 de ani a profitat de o scădere și mai mare din tabăra opusă. Deși scorul a fost dus la o concluzie respectabilă cu un penultim efort de Muchová, el a arătat un net 6-3; 6-2. Doar 66 de minute, o durată totuși mai mare decât a ultimei dispute de la All England Club, au fost suficiente pentru ca Simona să înregistreze debutul cu siguranță dorit, printr-o reconfirmare a dispoziției pe iarbă.

Concluzia tuturor celor expuse până acum este una greu de prevăzut la începutul primei săptămâni britanice de Mare Șlem. Accentuând siguranța pe care tenismenele din România au regăsit-o pe gazonul britanic, competiția feminină se anunță cel puțin la fel de interesante. Cu șase locuri obținute dincolo de runda inaugurală, țara noastră poate marca noi momente potențial deosebite ale ediției 2022 din cadrul Wimbledon Championships.