Programul primei zile din cadrul ultimei săptămâni oficiale a Jocurilor Olimpice a adus încercări în aceleași trei probe implicate în debutul de lună august, la care s-a adăugat ultima specializare pe apă.

Evoluțiile de la atletism și lupte au continuat fără noi succese. În completarea lor, pe lângă primele repere ilustrate pe culoarele canoiste, selecționata feminină a tenisului de masă a avut parte de un start grozav al sfertului de finală, care însă nu a putut fi susținut, împotriva oponentelor din Hong Kong.

Aventura împlinirii unui lung proces continuă în insulele japoneze. Precum am remarcat de-a lungul unei săptămâni și jumătate cu desfășurare intensă, diferențele dintre eliberarea sentimentelor pozitive și a celor negative rămân foarte mici. Luând în calcul impactul pe care actuala ediție a Jocurilor Olimpice de Vară îl deține, inițiativele sportivilor de a fi pregătiți capătă o valoare aparte.

Parcursul trăit în Orientul Îndepărtat aduce o dată cu el multe emoții, pentru care atât publicul – nevoit să privească acțiunea doar de la distanță pentru prima oară în istorie – cât și combatanții au așteptat îndelung. Actualmente, când spectacolul a pătruns spre porțiunea finală, atenția se concentrează doar asupra câtorva puncte ale interesului. La începutul noii săptămâni, ne-a fost reamintită ideea că marjele scurte se dovedesc cel mai dificil de anulat.

Așadar, odată cu trecerea în luna august, activitățile olimpice sub tricolor au devenit grupate pentru împătimiți. Dacă în prima parte a aventurii asiatice, oportunitățile au venit constant, aspectele s-au mai schimbat în ultimele sesiuni. Nivelul general al competitivității se arată tot mai ridicat, iar șansele au nevoie să fie cântărite cu o atenție sporită. Într-un scenariu asemănător cu cel subliniat în ziua precedentă, a zecea reuniune oficială a adus implicarea țării noastre în patru discipline.

Atletism: Proba unui trecut glorios, încheiată fără noi oportunități spre semifinale

Pentru pasionații care mai aveau nevoie de dovezi suplimentare de-a lungul periplului din Tokyo, episoadele pistei de atletism vor aduce permanent dramatism. După o seară care a încoronat un nou campion la proba de 100 de metri și în care săritura în lungime masculină a acceptat, de comun acord, doi medaliați cu aur (Gianmarco Tamberi și Mutaz Barshim), focusul a revenit asupra sportivilor din țara noastră.

Un prim reper notabil a fost deja atins de către Bianca Ghelber, finalistă la aruncarea ciocanului, însă misiunile următoare spre a egala măcar respectiva prezență, nu au fost deloc ușoare. Exemplul elocvent în acest sens este reprezentat de una dintre cele mai importante probe ale anduranței atletice. Cursa de 1500 de metri a adus amintiri frumoase în trecut și delegației României. Cea mai strălucitoare dintre ele a venit în urmă cu peste patru decenii. La Seoul, în 1988, într-un parcurs ce a inclus și un record olimpic nedoborât până în prezent, Paula Ivan își asigura medalia de aur.

Prezentul concurs a văzut-o la start doar pe Claudia Bobocea. În prima ei experiență indoor la cel mai înalt nivel  la 1,5 km, combatanta de 29 de ani a fost repartizată într-o serie a doua extrem de competitivă a calificărilor. Deși ritmul stabilit a fost constant, plutonul rămânând compact, sportiva noastră nu menținut cadența până la final. Ea a încheiat manșa pe poziția a unsprezecea cu un timp de 4 minute 9 secunde și 19 sutimi. Ierarhia generală a văzut-o în locul al 36-lea, insuficient pentru calificarea în semifinalele probei de semi-distanță.

Canoe: Cea din urmă probă acvatică debutează cu pași încurajatori 

Sea Forest Waterway a devenit una dintre locațiile cele mai ușor familiarizate de publicul autohton. După echipele de canotaj ce au adus numeroase trăiri pozitive pasionaților, un singur echipaj avea să mai pătrundă în superbul complex, într-o barcă diferită celorlalte de până acum.

Cătălin Chirilă și Victor Mihalachi compun tandemul de canoiști care încă reprezintă România la un nivel înalt. Recenți medaliați continentali cu argint în Polonia, la Poznań, cei doi au părut în poziția de a reînnoda vechi traiectorii ale succesului. Proba de specialitate, C-2 x 1000 de metri a început pentru ei printr-o evoluție fără glorie, însă suficientă pentru accederea spre sferturile de finală, din poziția a cincea în seria cu numărul 3.

Pentru următoarea fază a competiției, devenea evident că nivelul avea nevoie de o îmbunătățire vizibilă. Repartizați tot pe culoarul al treilea, în cadrul primului sfert de finală, Chirilă și Mihalachi și-au ameliorat prestația cu aproape nouă secunde, oprindu-se la 3.51.565. Poziția a treia înregistrată și, mai ales, timpul obținut le-au permis experimentaților mânaci din țara noastră, obținerea unui loc într-un penultim act așteptat cu mare interes, la 3 august.  

Lupte: Ultima oportunitate a primei specializări se încheie asemănător celei dintâi

Metodologia prin care luptele își desfășoară parcursul diferă față de cele ale altor discipline (care nu sunt sinonime cu canotajul, de exemplu). Afirmația respectivă este respectată în cadrul spectacolului olimpic. Doar 16 concurenți pe tabloul principal al fiecărei specializări se confruntă în accesarea diferitelor culoare spre obținerea gloriei. Având în vedere faptul că o primă oportunitate românească se oprise încă din turul inaugural, varianta recalificărilor era singura rămasă la dispoziție în avansarea către un eventual duel pentru medalii.

Desigur, în cazul lui Alin Alexiuc Ciurariu, posibilitatea accesării rutei secundare a competiției greco-romane cu limita celor 130 de kilograme a fost aproape inevitabilă. Înfruntarea cu Mijaín López a reprezentat una dintre experiențele de vârf ale carierei sale, rezultatul final fiind unul absolut incontestabil, favorabil multiplului campion olimpic în exercițiu. În a doua zi de concurs și ultima a categoriei supreme, parcursul alternativ l-a adus pe român înaintea altei încărcări masive.

Amin Mirzazadeh este luptătorul evidențiat ca poate cel mai de seamă exponent al întregului continent asiatic. Iranianul cedase și el în fața legendei sportului din Cuba, menționată anterior, fără a-și trece în cont vreun punct în faza sferturilor.

Cei doi învinși ai triplului medaliat cu aur au primit ulterior șansa duelului direct pentru stabilirea șanselor la o eventuală medalie de bronz. Pentru a doua după-amiază consecutivă, autorul unui start mai puțin convingător a fost sportivul tricolor, care nu a reușit să reziste primelor șarje adverse. Văzându-se din nou condus, Alexiuc a schimbat treptat abordarea, către finalul disputei. Însă, defensiva excelentă a concurentului iranian nu avea să permită revirimentul major, necesar pe tabelă. Confruntarea s-a încheiat la puncte, cu 5 – 1 în favoarea lui, iar parcursul recalibrat al primului dintre războinicii români a luat sfârșit cu două înfrângeri.

Tenis de masă: Confruntarea intensă a unui țel rămas de neatins; România – Hong Kong 1 – 3

Probabil cel mai important moment al zilei, a fost parcurs într-una dintre principalele arene metropolitane. Precum am remarcat și cu multe alte ocazii, discrepanța dintre Asia și celelalte continente rămâne una uriașă în tenisul de masă. Totuși, statutul echipei feminine a României depășește cote obișnuite.

Campioana europeană în exercițiu a reușit să depășească, nu fără emoții, formația cu același statut din Africa, Egiptul. Următorul pas pentru Eliza Samara, Dana Dodean și Bernadette Szőcs ar fi reprezentat accederea primei semifinale olimpice din istoria disciplinei. Obiectivul subliniat s-a dovedit foarte dificil de obținut, Hong Kong reprezentând unul dintre reperele sportului, în materie de evoluție și varietate.

Cotate cu șansa a patra la triumf, exponentele fostei colonii britanice au plecat cu prima șansă în duelului contra elevelor lui Viorel Filimon. Confruntarea inaugurală, cea care a opus tandemul Danei Dodean și Elizei Samara celui alcătuit din  Yam Wai Minnie Soo și Ho Ching Lee.  În cele din urmă, ea a prezentat și punctul culminant al dimineții.

Prima manșă începută foarte hotărât de sportivele noastre, a fost dusă foarte clar până la final. Replica adversă s-a acutizat pe măsură ulterior, actul definitivat cu 11 – 5, fiind neutralizat cu un scor identic. Manșa a treia începută grozav de românce a fost aproape să scape de sub control, de la 7 – 1. Totuși, Samara și Dodean și-au menținut cumpătul acolo.

În urma unui parțial în care primele 14 puncte de serviciu au fost adjudecate în mod egal, asiaticele au forțat un set decisiv, pe care l-au controlat în majoritate. Însă, dublul campioanelor europene au găsit execuțiile cele mai inspirate pentru a îndepărta trei șanse de meci. Apoi, la prima oportunitate proprie, experimentatele tricolore au închis în extaz partida și au adus primul punct al sfertului de finală.

În același timp, delegația era conștientă că victoria excepțională a însemnat doar un singur pas, jocurile de simplu urmând să se dovedească dure. Mai întâi, principala participantă a Hong Kongului din perspectiva clasamentului mondial, Kem Hoi Doo, a înfruntat-o pe Bernie Szőcs.

Ocupanta poziției a 26-a provizorie la simplu, talentata competitoare din Târgu Mureș nu a început deloc la o intensitate optimă, adversara sa construindu-și cu mult calm și precizie un avantaj imposibil de remontat în primele două seturi. Povestea manșei a treia părea să curgă într-o direcție similară. Doar intervenția prin time-out a lui Viorel Filimon a mai redus puțin graba și erorile din jocul celei mai bine poziționate eleve. Doo a rămas compactă, restabilind egalitatea la general fără să comită vreun pas greșit.

Presiunea partidei a treia s-a relocat integral pe umerii Elizei Samara. În condițiile în care ea o înfrunta pe Ho Ching Lee, jucătoare clasată inferior atât la individual, cât și la dublu, victoria era absolut necesară. Altfel, prima învingătoare din Hong Kong ar fi avut ocazia încheierii confruntării, în disputa cu numărul 4.

Mai experimentata sa coechipieră nu s-a lăsat dominată, în schimb, de medaliata cu bronz a recentelor Campionate Europene. După momente extrem de încrezătoare, Lee își adjudeca primul act, în ciuda faptului că Samara a părut să își stabilizeze profund jocul. Schimburile inaugurale ale setului secund au indicat superioritatea româncei.

Cumva adversara sa a reușit să rămână în apropiere pe tabelă, până în momentele de final, gestionate mult superior. Jucând practic cu spatele la zid, Eliza a avut probleme și în setul al treilea în a-și crea o separație. Salvând precum în partida de dublu, primele două oportunități de meci, ea o ceda pe de-a treia, Hong Kong preluând avantajul general, în pofida calculelor hârtiei.

Astfel, Daniela Dodean a fost nevoită să înfrunte prospectul eliminării echipei sale împotriva ocupantei locului 15 în clasamentul individual al momentului. Kem Hoi Doo a pătruns cu mult mai multă încredere în partida cea avea să se dovedească și ultima.

Controlând autoritar primele două segmente, unde adversara a avut nevoie de multe secvențe de adaptare, asiatica a înfruntat o opoziție cu adevărat solidă apoi. Jucătoarea crescută în Crișana a ales o ofensivă completă ce a părut să ofere roadele așteptate.

Treptat însă, un ecart de patru lungimi, alături unui număr egal de oportunități pentru manșa a treia, au fost anulate. Fără a se panica deloc, Doo s-a impus la 12, asigurând al treilea punct consecutiv și implicit victoria pentru Hong Kong.

Reprezentativa României s-a mulțumit cu poziția a cincea la capătul sferturilor. Însă aspectul amar al celui mai bun parcurs olimpic din istorie se poate rezuma simplu. După dramaticul succes de dublu, tenismenele lui Viorel Filimon nu au reușit să se mai impună în niciun set din următoarele nouă.

Astfel, prima zi din cadrul celei de-a treia săptămâni olimpice a remarcat finalizarea unor povești interesante, care au fost anticipate cu șanse inițiale reduse pentru clasări pe podium. În ciuda altor cinci atleți ce și-au încheiat evoluțiile la Tokyo, oportunitățile de cucerire a noi medalii nu sunt consumate. Altfel spus, Țara Soarelui Răsare va mai avea clipe ale emoțiilor maxime de oferit pentru sportivii din România.