Una dintre cele mai interesante narațiuni ale sportului american a fost construită de către Tom Brady. Cel mai galonat sportiv al fotbalului american și-a construit peste două decenii de succes suprem.

Însă, ultimul sezon completat, marcat de plecarea mult mediatizată dinspre New England Patriots către Tampa Bay Buccaneers, se poate dovedi principalul argument pentru transcenderea întregului univers sportiv. În plus, ascensiunea puțin scontată către cel de-al șaptelea Super Bowl câștigat promite să nu fie ultimul act dintr-o carieră ce va continua inclusiv la 44 de ani împliniți astăzi.

Modul în care publicul este obișnuit să privească evenimentele americane se bazează pe spectacol. Trecând de particularitățile fiecărei fațete considerate majoră (cu referire la MLB, în baseball, NHL, NBA și National Football League), nevoia de imprevizibil crește.

Posibilitatea oricărui deznodământ atrage tot mai mulți simpatizanți în afara celor care cunosc în detaliu asociația nord-americană înființată deja cu peste un secol în urmă. Aproape nimic din ce consemnaseră precedenții 102 ani nu s-a putut compara cu cea mai recentă experiență, parcursă de figura iconică ce a resetat multiple limite ale longevității.

Liga Profesionistă de Fotbal American își relevă de obicei momentele excepționale în ocaziile major mediatizate. Trecute mai rapid cu vederea de majoritatea publicului larg, poveștile de succes își au rădăcinile mult împământenite înaintea clipelor de glorie absolută. Balanța formațiilor se poate schimba în funcție de contribuția oricăruia dintre cei 51 de componenți ai unui lot complet. În aceeași măsură însă, raportul forței este influențat mai ales prin impactul principalilor artizani ai acțiunilor ofensive, care se afiliază poziției de quarterback. Dintre ei, anumiți exponenți au plecat cu misiunea de a dovedi mai mult, precum este Tom Brady.

În urma sezonului 2019 din NFL, multe semne de întrebare apăreau în tabloul general. Unul dintre ele era atașat asupra structurii care a reușit să domine cu autoritate jocul, obținând nouă prezențe în cadrul Super Bowlului, într-un interval de 20 de stagiuni. Doar că analiza succesului extras de către New England Patriots s-a bazat pe o întrebare ce a devenit nucleul dezbaterilor de peste Ocean.

Bill Belichick și-a construit treptat statutul celui mai important antrenor al tuturor timpurilor. Dar artizanul de pe marginea terenului a obținut respectiva poziție conlucrând alături de cel ce a devenit, într-o manieră greu contestabilă, principalul quarterback al istoriei.

Atunci când atât de mult succes se adună pentru o singură franciză, o oarece controversă în legătură cu proporția meritului a început inevitabil să intervină. În cel mai popular dintre sporturile americane, antrenorul tinde să capete mai serios laurii, dar atunci când vorbim despre doi oameni atât de titrați și de longevivi, dilema a rămas mult mai complexă. La capătul campaniei sugerate anterior (drept campioni en-titre), o prestație rarisimă sub standarde în prima rundă din postsezon, contra lui Tennessee Titans (pe propriul teren), a prevestit că momentul unei despărțiri istorice se apropia.

După 20 de ani și șase titluri de campion, cele mai multe pentru orice quarterback în istorie, Tom Brady a decis să părăsească Foxborough și formația care îl selectase în runda a șasea a Draftului din 2000 (cu opțiunea 199). 

Atât el, la o vârstă atât de înaintată pentru orice sportiv, cât poate mai ales pentru tehnicianul lui Patriots, încercarea de a pleca la drum de unul singur a fost întâmpinată cu multă determinare, decizia fiind dorită poate chiar mai mult din perspectiva lui Bill Belichick.

În perioada extrasezonului, multe posibilități interesante se dovedeau avantajoase pentru triplul MVP al sezonului regulat. În cele din urmă, destinația aleasă nu a fost una foarte mult anticipată inițial și anume formația din estul Floridei Tampa Bay Buccaneers, cu o tradiție îndelungată în ligă, care include și un Super Bowl adjudecat după sezonul 2002.

Chiar și astfel, respectiva franciză purta încă amprenta celui mai slab procentaj de victorii și înfrângeri, luând în calcul fiecare club din cele patru discipline majore americane, situat la 39,3%.

Pe lângă o astfel de tentativă a unui reviriment absolut, Brady a mai avut în calculele hotărârii sale și alte două aspecte. Bucs își construiseră vizibil în ultimele sezoane, în ciuda recordului modest, una dintre cele mai potente ofensive din NFL, realitate acceptată de către toți pasionații ca fiind aproape opusă în ultimul parțial din New England.

Mai mult însă, legendarul pasator cunoștea foarte bine și o altă istorie. Nicio formație nu disputase vreodată un Super Bowl pe teren propriu în cele 54 ocazii de existență a jocului modern pentru titlu. Cel cu numărul 55 urma să se desfășoare pe Raymond James Stadium, din Tampa Bay, iar premisa respectivă a adăugat un supliment unic al motivației în provocarea pe care era pregătit să o accepte, începând cu prima etapă a sezonului 2020. 

Întrebările asupra dificultăților asimilării caracteristicilor unui nou sistem ofensiv, în urma a două decenii în Boston erau legitime, mai ales în contextul pandemic care a schimbat sportul și peste Ocean. Fără existența presezonului, coeziunea cu majoritatea reciverilor săi (exceptând un Rob Gronkowski revenit în activitate tocmai pentru a i se realătura colegului, și mentorului său) și cu filosofia ofensivă avântată lui Bruce Arians a trebuit găsită treptat.

Ca urmare, prima imensă provocare a sezonului regulat a reprezentat-o anuala vizită în interiorul diviziei (NFC South) de Tampa Bay către New Orleans. Un duel extrem de antrenant avea să aducă victoria de partea lui Drew Brees, un alt pasator sinonim cu istoria sportului.

Pentru destulă vreme, înfrângerea inaugurală avea să rămână și singura, în ciuda unui număr relativ înalt al intercepțiilor aruncate de Brady, pentru propriile standarde. Pe lângă declicul ofensiv care era așteptat pentru atleți de calibru la recepția baloanelor, precum Mike Evans, Chris Godwin și ulterior Antonio Brown, defensiva se prezenta la cote excelente.

Câștigând șase dintre următoarele șapte partide, Bucs aveau să primească o adevărată corecție în runda a noua. Într-una dintre partidele cele mai neinspirate ale ultimilor ani pentru Brady, încheiată fără vreo pasă de touchdown, dar cu trei intercepții, tot New Orleans și Drew Brees se impuneau în Florida cu 38 – 3.

Ulterior, alte înfrângeri suferite pe teren propriu în fața lui L.A. Rams și Kansas City începeau să pună în dubiu revenirea piraților în postezon după 13 ani de pauză. Plasați în săptămâna fără joc cu șapte succese și cinci eșecuri, puțini ar fi anticipat că insuccesul contra lui Chiefs (deținătorii titlului, ghidați de Patrick Mahomes) va fi fost ultimul al stagiunii. Noi confruntări caracterizate de căutări ofensive, care au inclus și un deficit de 17 lungimi în Atlanta au adus o îmbunătățire fabuloasă.

Începând cu repriza a doua din Georgia, Tom Brady și-a regăsit cu adevărat entuziasmul. Ultimele trei confruntări din sezonul regulat au adus pentru el tot atâtea cuantumuri de minimum 348 de yarzi aruncați. Mai mult, cele 10 pase care au găsit terenurile de țintă adverse în acel interval l-au adus în postura de a deveni primul quarterback de peste 40 de ani care să trimită măcar 40 de pase pentru touchdown într-un sezon. Desigur, reperul respectiv, absolut istoric, părea irelevant la momentul startului playoffului.

A doua cea mai mare secetă activă a ligii se încheia pentru Tampa Bay, însă miza era mult mai mare. Buccaneers au abordat drumul rundei wildcard, nefiind una dintre câștigătoarele de divizie. Succesul din Washington prefigura prima provocare imensă. New Orleans Saints așteptau în semifinalele de conferință, în ceea ce avea să reprezinte o bătălie a voințelor.

Cel dintâi duel de playoff dintre Tom Brady și Drew Brees în două decenii a fost gestionat cu mai multă acuratețe în sfertul al patrulea de către TB 12. În schimb, un nou final dezamăgitor de sezon pentru singurul pasator care a depășit 80.000 de yarzi în carieră, urma să se dovedească ultimul al aventurii sale, încheiate cu doar un titlu de campion, în urma finalei campaniei din 2009.

O prestație mai puțin sclipitoare a oaspeților din Louisiana a fost suficientă pentru a accede (cu 30 – 20) în finala conferinței (NFC). Depășind un obstacol epocal, misiunea nu se anunța deloc ușoară. Green Bay Packers și Aaron Rodgers erau pregătiți de un duel definitoriu pentru istoria jocului.

Dirijorul ofensivei din Wisconsin, un alt nume de suprem calibru ca talent și abilități, căuta a doua prezență în ultimul act după exact un deceniu. Omologul său cu același număr pe tricou țintea a zecea asemenea calificare, spre Super Bowl XV. Petrecându-și primul sezon în Conferința Națională, Brady îl întâlnea, de asemenea, pentru prima oară în postezon pe virtualul câștigător al trofeului MVP în sezonul regulat din 2020.

După o repriză cum nu se putea mai bună pentru vizitatorii temutului și gălăgiosului Lambeau Field, mai ales în lunile iernatice, chiar și sub spectrul pandemic, Tampa Bay era aproape de triumful referențial. 

Totuși, într-o parte secundă cu trei intercepții comise în posesii succesive, altfel spus, o reală raritate a quarterback-ului advers, Green Bay a avut șansa de a remonta un deficit de 10 – 28. Câteva decizii bizare venite de pe banca galben-verzilor stopau posibilitatea unui final dramatic (ce ar putea fi ultimul pentru Aaron Rodgers în Wisconsin). Astfel, un prim deziderat al mutării-etalon a sezonului era atins.

Cu un mare suport din partea defensivei, Tom Brady demonstra că se poate ridica spre înălțimile supreme, în pofida multor previziuni, fără sprijinul sistemului succesului din New England. În Foxborough, cu un Cam Newton aflat în căutări la timonă, echipa lui Bil Belichick s-a văzut în afara playoffului în premieră din 2008 încoace.

Pentru Bucs, propria arenă se pregătea de ceea ce însemna actul suprem. Un Patrick Mahomes stelar până în momentul finalei nu a putut găsi soluțiile pentru ca Kansas City Chiefs să spere la apărarea coroanei. O apărare hărțuitoare nu îi permitea deloc fenomenalului tânăr creator găsirea unui ritm, campionii en-titre nereușind să ajungă deloc în terenul de țintă advers.

Prin contrast, lucrurile au mers aproape perfect pentru gazdele Super Bowului din Florida (susținute puternic din tribunele forțate la o capacitate redusă istorică) încă din primul sfert. Două pase decisive au fost recepționate de Rob Gronkowski, Antonio Brown primind-o pe cea de-a treia. Leonard Fournette completa pe pământ (prin alergare) un tabloul al reușitelor format doar din jucătorii nou-veniți în Tampa Bay.

Ajunși ca doleanțe pentru succes ale lui Tom Brady, ei l-au văzut pe acesta păstrându-și cea mai inspirată prestație a postsezonului pentru actul ultim închis neașteptat de confortabil, cu 31 – 9 în fața lui KC. Astfel, asistam la încoronarea celui de-al doilea quarterback (după un alt legendar rival, Peyton Manning) care să câștige Super Bowlul cu două francize diferite.

Mai mult, cvintuplul MVP al ultimului act acumula un număr superior de prezențe și succese cu trofee Vince Lombardi la mijloc, decât orice altă echipă în istoria modernă (10 respectiv 7). De asemenea, noua sa echipă i-a oprit pe Chiefs din a deveni prima echipă care obține titluri consecutive, după reușitele sale din New England, contabilizate în sezoanele 2004 și 2005.

Nu în ultimul rând, el și Bruce Arians au devenit jucătorul și antrenorul ce câștigă trofeul la vârsta cea mai înaintată, cu o combatantă venită din runda wildcard. Depășind un drum cu trei obstacole de absolut prim rang și, în Drew Brees, Aaron Rogers și Patrick Mahomes, înlăturând numeroasele dubii atribuite asupra sa, cel ce și-a însușit marca TB 12 (chiar în acord cu inițialele noii sale grupări), demonstra cum competitivitatea poate atinge noi limite.

Cu ocazia împlinirii a 44 de ani, Tom Brady nu oferă niciun semn cum că retragerea ar fi aproape. Stagiunea 2021, ce se apropie de start, va fi a 22-a în cadrul NFL și va fi deschisă tot acolo unde ultima s-a încheiat, pe Raymond James Stadium, contra lui Dallas Cowboys.

După o uluitoare poveste, dusă spre succesul absolut ca urmare a unei decizii de o cutezanță absolută, multe ținte ar mai fi de atins în primul sezon regulat de 17 runde, incluzând recordul tuturor timpurilor al lui Drew Brees, de yarzi pasați. Printre vizitele campaniei, identificăm și o revenire unică în New England menită, asemenea longevității sale în excelență, analelor sportului american și mondial.

Surse:

https://www.balls.ie/american-sports/tom-brady-records-super-bowl-460779