Evenimentul de seamă al finalului de stagiune în tenisul românesc și-a arătat potențialul grozav încă din primele demonstrații la BT Arena. Chiar și în absența importantă a publicului, înfruntările au căpătat în multe rânduri un aspect dramatic.

Dacă Alexandra Ignatik și Andreea Priscăriu s-au înclinat după asemenea scenarii, lucrurile au stat diferit mai ales pentru Jaqueline Cristian, autoarea unei izbânzi remarcabile, care a inclus o șansă de partidă apărată contra Kajei Juvan, în uluitorul prim tie-break care avea să îi aducă succesul zilei.

Nu în ultimul rând, Transylvania Open a mai consemnat două premiere absolut inedite. Primul succes al Irinei Bara pe suprafața dură pe un tablou principal, chiar împotriva conaționale Irina Begu, a fost dublat de victoria delicată a Emmei Răducanu în fața Polonei Hercog, cea dintâi la nivel WTA Tour, pentru britanica de 18 ani cu origini autohtone, viitoarea advesară a Anei Bogdan.

*********************

Disciplina de la fileu a traversat una dintre perioadele aparte ale modernității, chiar și în actualul an calendaristic, primul desfășurat permanent sub amprentele pandemice. Încă din anotimpul rece, planificările au scos la iveală modalitățile prin care protagoniștii vor trebui să evolueze, reluându-și un ciclu suficient apropiat de normalitate. Cu câteva excepții, precum au fost Jocurile Olimpice desfășurate în afara Europei, tabloul popularei discipline s-a menținut uniform. Bucuria comunicării protagoniștilor cu publicul a fost resimțită pe întreg mapamondul, pe măsură ce lunile au trecut siguranța câștigând teren. Spre finalul campaniei, țara noastră, care a fost deja implicată în călătoria curentă a cadrului feminin profesionist, și-a obținut dreptul altei pagini importante a istoriei sezonului. 

Din păcate, precum cei mai mulți pasionați ai sportului alb au realizat deja, ea arată mult diferit față de cea precedentă. Încă de la începutul verii, contextul desfășurării competițiilor asiatice a subliniat un mare dubiu, iar certitudinea anulării lor a oferit oportunități altor comunități să pătrundă în adevărata elită. Printre ele, municipiul clujean și-a arătat disponibilitatea pentru a-și ridica prestigiul într-un an ce s-a dovedit, într-adevăr aparte pentru comunitatea autohtonă, în termeni organizatorici. În timp ce orașul nu a stat deloc departe de repere ale baschetului, tenisului de masă și nu în ultimul rând, voleiului de cel mai înalt nivel, amprenta tenisului clasic s-a păstrat înaltă. 

La încheierea primei ediții a conceptului Winners Open, România s-a realăturat în fața susținătorilor pe harta internațională. Deși jocul pe zgură a atras concluzii pozitive, pentru o săptămână cu multe noutăți, evenimentul prezentat cu o anvergură suplimentară s-a detașat ca fiind Transyilvania Open. 

Denumirea care să atragă atenția asupra sosirii într-o regiune mult apreciată peste hotare, nu a fost singurul argument vizibil atunci. Prezența s-a ilustrat de-a dreptul deosebită pentru pasionați, multe competitoare de top luând în calcul să ajungă la Cluj-Napoca. Deși numărul lor s-a redus, pe măsura apropierii acțiunii, rezonanța și palmaresurile numelor care și-au anunțat participarea pe hardul din Ardeal, afișul general a putut fi considerat drept cel mai important din perioada recentă. Însă, pentru un peisaj eminamente pozitiv, alte completări ar fi fost cruciale. 

Actualmente, consecințele unui sezon estival în care protecția sanitară nu a atins nici pe departe nivelul necesar se recunosc dureros. În ciuda faptului că turneul transilvănean și-a anunțat prezența cu multe săptămâni prealabile, gestiunea pandemică deficitară își plătește scump urmările. Astfel, într-un interval în care absolut niciun turneu profesionist nu a mai plecat la drum fără prezența fizică a suporterilor, openul clujean secund a fost obligat să reprezinte excepția. 

Practic, susținerea din tribunele BT Arena, așteptată atât de mult de combatante, precum Simona Halep și, desigur, Emma Răducanu a fost profund limitată, cauza fiind cele mai recente directive anti-pandemice. Categoric, nicio protagonistă a poveștii din octombrie nu și-a imaginat că evitarea respectivului scenariu va fi atât de puțin probabilă. 

Totuși, indiferent de circumstanțele acceptate, latura pozitivă rămâne aceea că Ardealul a putut fi gazdă pentru două evenimente separate. Pe măsură ce calculele finale pentru alcătuirea Turneului Campioanelor de la Guadalajara s-au definitivat mai rapid decât ne-am fi așteptat, chiar și în condițiile retragerii lui Ashleigh Barty, structura tabloului principal s-a stabilizat. 

În urma parțialului uluitor până în finala de la Moscova, încheiată victorios după o revenire fantastică, Anett Kontaveit a optat să onoreze și prezența în Carpați, Simona Halep fiind principala favorită. Însă, precum este normal, opțiunile țării gazdă se arată deschise. Pe lângă sportivele laureate în trei dintre cele patru competiții de Mare Șlem – cântărind aici și succesul unic al Emmei Răducanu la Openul American – alte șase compatrioate au obținut prezențele pe tabloul principal, doar în proba de simplu.

Spectacolul propriu-zis al emoției și competitivității 

Drept urmare, un adevărat maraton al confruntărilor cu implicare românească a demarat încă de luni, prin intermediul aparițiilor mai puțin constante. Mai întâi, prima reprezentare i-a aparținut unei combatante ce a obișnuit cu impresii remarcabil în trecut. 

Alexandra Ignatik, comun cunoscută drept Cadanțu în circuitul profesionist, a avut ocazia să își măsoare forțele cu Anna-Lena Friedsam. Confruntarea a descris un fir narativ de excepție, încă din secvențele incipiente, în pofida căutării de rezultate. Fiind constant sub presiune, reprezentanta Germanei a întâmpinat dificultăți. Sportiva cotată inferior a izbutit să își mențină ridicat nivelul joc suficient pentru a muta presiunea în jumătatea opusă de teren. 

Pe întreaga durată a actului inaugural, exceptând numeroasele duble greșeli, raportul a balansat în favoarea sportivei noastre. Dilema întâmpinată la serviciu a persistat și în momentele devenite cruciale. Chiar și astfel, gestionarea lor s-a dovedit superioară. Replicile în raliuri foarte dure au adus un consum enorm încă de la capătul primei ore de joc, încheiate grozav pentru Ignatik. 

Importanța prelungirilor manșei inaugurale a părut să conteze serios, însă implicarea sportivei laureate WTA la dublu în intervalul recent a rămas nealterată. Chiar dacă Alexandra a reușit să accelereze momentumul pentru debutul manșei secunde, adversara sa a reușit o regrupare imediată, care a declanșat o secvență extrem de echilibrată. Izbutind să aplice mai des presiunea în punctele de retur, sportiva născută în zona renană a transformat reducerea erorilor în inițiativa tabelei, introducând partida într-un set decisiv ce nu urma să evite dramatismul. 

Cea mai intensă secțiune a întâlnirii a semnalat o dispoziție de joc aflată la un nivel superior primelor două segmente. Ignatik și-a văzut din nou inițiativa răsturnată, iar în urma unui ultim joc monumental, în care a reușit să înlăture oportunități de partidă, s-a recunoscut învinsă. După alte 64 de minute ale trăirilor intense, ea a cedat cu 7-5; 4-6; 4-6. 

Ulterior, pe terenul central a sosit Andreea Priscăriu, combatanta de 21 de ani aflată în căutarea primei victorii din circuit în fața Lesiei Tsurenko. Diferența uriașă de experiență s-a remarcat pentru cele două într-un tie-break controlat de ucraineancă, după un prim set care a semnalat numeroase șanse ale desprinderii pentru sportiva din Moldova, care a cedat în manșa a doua fără aceeași rezistență. În schimb, pentru o primă victorie țării gazdă, Ana Bogdan a înlăturat o situație similar negativă în prima parte a duelului său cu Ivana Jorović. Jocul decisiv a reprezentat și în acel caz punctul decisiv al înfruntării, duse la capăt de tenismena de 27 de ani din țara noastră. 

Ziua a doua a adus în prim-plan cea dintâi înfruntare a compatrioatelor, care împart și același nume. Irina Bara și Irina Begu s-au confruntat pentru prima dată la nivel profesionist, un context uluitor fiind de remarcat în continuare. Atleta regăsită pe locul 124 în ierarhia mondială încă nu înregistrase o victorie pe suprafață dură în întreg sezonul competițional. Sub asemenea auspicii, presiunea nu avea cum să se așeze decât pe umerii recentei finaliste din Cleveland, care și-a demonstrat, în destule rânduri, potențialul maxim pe hard. 

După un debut echilibrat, însă dominat de eleva lui Victor Crivoi, ea a început treptat să scadă în consistență, adversara abordând același plan al deplasării, bazat pe combativitate. Multe momente enorm de controversate în privința indeciziilor arbitrilor de linie au făcut ca inconfortul lui Begu să se recunoască mai ales pe lovitura de serviciu. Nuanța echilibrului s-a păstrat și datorită respectivului aspect, un alt tie-break, din cele multe altele care au urmat pe terenul central, a fost controlat de Bara. 

Adversara ei a părut să își regăsească liniștea, neoferindu-i nicio șansă într-o manșă următoare decisă chiar la 0. Însă, deși un asemenea scor ne-ar fi arătat unde stă de fapt superioritatea, reculul atât de clar a ajutat-o mai mult pe jucătoarea mai proaspătă. Reușind să împiedice desprinderea hotărâtoare în setul decisiv, outsidera a contrat cu succes pentru a prelua din nou controlul. Pusă în situația de a servi pentru un succes valoros, ea a orchestrat ultima revenire în game, echivalentă cu nescontata eliminare a favoritei cu numărul 7.

Partidele echilibrate au continuat să vină, premierele absolute neîntârziind să apară, cel puțin pentru Irina Bara. Însă, cea mai crâncenă dintre confruntări a urmat abia apoi. Jaqueline Cristian a pornit fără dubiu din postura favoritei în primul tur al competiției natale. Kaja Juvan i-a ilustrat o replică peste așteptări, ținând cont de contextul din care adversarele duelului după-amiezii soseau.

Multă nesiguranță în dreptul româncei a adus destule erori, de care exponenta slovenă a profitat pentru a-și deschide un avantaj pe care a reușit să îl gestioneze în actul întâi. Hotărând să nu renunțe la abordarea curajoasă, fosta junioare de calibru din țara noastră s-a regăsit într-o situație la fel de delicată. Pierzându-și serviciul imediat după startul segmentului secund, ea a menținut presiunea pentru a-l recupera imediat, însă rezistența încrederii sportivei slovene s-a arătat excepțională în toate game-urile ce au urmat. 

Sub susținerea singulară a membrilor acreditați, acceptați în tribunele clujene, Jaqueline a bifat dramatic trimiterea manșei în prelungiri, neutralizând pentru prima dată, la ultima șansă, serviciul advers. Neintimidată, Juvan și-a recalibrat execuțiile, prelungind bătălia până tie-break rarisim. Startul mult superior a fost treptat anulat, însă Cristian a avut nevoie de o rezistență uluitoare pentru a înlătura o șansă de meci a adversarei. 

Contra reușită la 7-8 a fost dublată cu mult curaj, un set excepțional încheindu-se în favoarea româncei. Entuziasmul obținut a părut să propulseze reprezentanta gazdelor spre victorie, însă triumful contra serviciului nu a fost consolidat, segmentul terț pătrunzând în echilibru similar celui precedent. 

Raliuri de intensitate realmente aparte au condus spectacolul la un complet alt nivel. Fără ca semnele oboselii să se remarce serios, ambele protagoniste și-au menținut uluitor controlul la serviciu. Drept urmare, complet rarisim pentru un joc feminin, nicio șansă de break nu a mai fost oferită, pătrunderea în jocul decisiv rămânând unica soluție a departajării. 

Demonstrând din nou o agresivitate controlată fără vreo reținere, Jaqueline Cristian și-a desăvârșit o revenire remarcabilă, tranșând jocul din primul tur cu 3-6; 7-6 (8); 7-6 (3). Experiența fabuloasă nu a depășit în durată confruntarea dintre Anna-Lena Friedsam și Alexandra Ignatik, însă ea va rămâne una dintre confruntările sezonului, pe tărâm ardelean. Respectiva seară a mai avut însă în atenție alt moment al maximului interes. Emma Răducanu și-a arătat entuziasmul de a evolua pentru publicul român, oricât de limitat, doar că înfrângerea de la Indian Wells, a cauzat multe semne ale îngrijorării gestiunii parcursului de la New York.

În fața Polonei Hercog, dilemele au părut să rămână departe în prestația insularei cu origini autohtone. Dar, în urma câștigării primelor trei jocuri, nivelul ei a scăzut, în vreme ce imprevizibila sa rivală a căpătat încrederea crescândă necesară surprizei. Întorcând soarta celui dintâi parțial, îndemânatica, dar solida slovacă a părut să gestioneze excelent clipele de căutări ale britanicei. 

Favorita a treia nu a reușit să înlăture complet inconvenientul moral, arsenalul ei tehnic bogat, izbutind să o mențină în calcule. Ex-iugoslava a obținut chiar o șansă de a-și asigura serviciul pentru calificare, dar Emma a reușit să rămână fermă. Profitând de a patra oportunitate ivită în prelungiri pentru închiderea segmentului al doilea, numărul 23 WTA a reușit finalmente să se eschiveze negativitatea. 

Spre deosebire de toate celelalte exemple ale zilei, ultima manșă a putut fi controlată autoritar, încă din vederea primelor schimburi. Laureata de la Flushing Meadows s-a văzut din nou pusă sub presiunea așteptărilor, însă reacția ei a fost exprimată emoțional pozitiv. Impunându-se în prima rundă cu 4-6; 7-5; 6-1, Emma Răducanu și-a asigurat o întâlnire cu Ana Bogdan și un interviu sincer pe arena centrală, pe lângă cea dintâi victorie care neasociată unui turneu major, aspect probabil nemaivăzut pentru orice sportivă ajunsă în topul mondial.

Așadar, înainte ca Simona Halep și Gabriela Ruse să închidă tabloul rundei inaugurale a Transylvania Open, alte confruntări și-au arătat, în fapt potențialul electrizant. BT Arena și experiența tenisistică de cel mai înalt nivel a României se află încă în primele stagii, însă indiciile sunt realment promițătoare.