Zilele pline de emoții s-au scurs dintr-un sezon tenisistic care avansează într-un ritm alert, spre satisfacerea previziunilor pozitive. Ele demonstrau că terenurile de zgură încă reprezintă principala sursă de inspirație a exponentelor tricolore. Confirmând că resursele de a performa sunt încă tangibile, chiar intacte, considerând un nivel înalt, multe dintre protagonistele săptămânii anterioare, consumate în Germania și respectiv Turcia, se regrupau pentru prezența într-un turneu ce a denotat un interes autohton serios, mai pregnant decât altele. Reuniunea elitei de la fileu din capitala Spaniei pregătea o reprezentare românească bogată.

Beneficiind de un patronaj binecunoscut în toate regiunile mapamondului, turneul asociat Openului Madridului ajungea, odată cu startul din cadrul anului 2021, la a douăsprezecea ediție cu o implicare comună în ambele circuite supreme (masculin, pe de o parte și feminin, pe de alta). Bineînțeles, doar 11 dintre acestea s-au și putut derula, incluzând-o aici și pe cea prezentă. Îndreptându-ne atenția pentru moment asupra dispozitivului fetelor, investițiile au evoluat într-atât de mult încât s-a decis ca turnirul clasificat în prezent prin categoria WTA 1000 să-și extindă perioada organizării.

Caja Mágica este gazda celei mai prestigioase competiții ca lungime, cu excepția festivalurilor de Mare Șlem. Precum evocam anterior, oportunitatea de afirmare se dovedea una evidentă, însă opoziția era anunțată a fi una pe măsură. În cele mai multe cazuri, principalele protagoniste nu lipsesc din a-și pune amprenta asupra ei.

Accesul automat pe tabloul principal din metropola capitolină iberică a fost acontat doar de către două tenismene ale țării noastre, care au stat de altfel în centrul atenției în vestul Germaniei și în proximitatea Bosforului. Alături de Simona Halep și Sorana Cîrstea, beneficiara unei invitații, alte două jucătoare și-au putut crea loc prin dificilul parcurs al calificărilor. Pentru prima dintre ele, călătoria se încheiase subit încă din ziua de debut a turului I. Ana Bogdan, autoarea unui parcurs anterior încurajator pentru Cupa Istanbulului, se oprea fără vreun drept de apel în fața Anastasijei Sevastova.

Un drum relativ scurt reprezenta cu siguranță ceea ce își propusese Irina Begu să evite. Bucureșteanca ilustra multiple evoluții solide în calificări, iar tocmai acele prestații dădeau speranțe pentru apropierea realistă a reperelor din urmă cu patru ani. Cea dintâi misiune oficială nu se anunța, totuși, una deloc la îndemână, mai ales prin prisma oponentei întâlnite.

Deși rezultatele continuau să fluctueze destul de mult chiar și în lunile recente, alura Dariei Kasatkina nu putea fi ignorată. În aceeași măsură, talentul sportivei din Rusia ar trebui să reprezinte o reflecție a acestui fapt. Recenta câștigătoare de la Sankt Petersburg căuta să își regăsească ritmul inclusiv pe zgură, iar dovada unui duel intens era masiv anticipată în prima confruntare a dimineții spaniole. Nefiind intimidată de un palmares direct net defavorabil, care sugera doar un succes din alte șase jocuri anterior desfășurate, Irina Begu își respecta planul de a pătrunde pe teren cu o foarte mare încredere.

Un start pozitiv la primire era anulat de către flamboaianta jucătoare ajunsă la 23 de ani. Într-o succesiune rapidă a schimburilor și pasajelor, ea se putea desprinde chiar hotărâtor în economia setului inaugural. Dimpotrivă, ocazia subliniată nu era fructificată, iar românca zărea la timp momentul favorabil pentru a reechilibra manșa. Ulterior, un nou carusel al break-urilor trimitea avantajul moral conferit prin tabelă, elevei lui Teodor Bolânu. Controlând dinamica majorității raliurilor prin forța și varietatea atacurilor proprii, Begu izbutea după o nouă secvență complicată să ducă segmentul prim la concluzia pozitivă.

Mai mult, amploarea morală a finalului de act remarcat urma să-și revendice atribuțiile și în debutul setului cu numărul doi. Kasatkina părea din ce în ce mai greu capabilă să își mențină concentrarea ea, fiind obligată să-și părăsească zona de confort din cauza prestației etalată de oponenta ei, mai slab clasată în ierarhia mondială. Irina urma calea către o potențială victorie impresionantă.

Câștigându-i cu prima ocazie serviciul adversarei în secvența secundă, ea forța pentru o desprindere aparent hotărâtoare, la trei lungimi. Tentativa a fost zădărnicită în pofida a numeroase șanse apărute (trei la număr), după schimburi tot mai extinse. Reușind să înlăture un asemenea context, improbabil de remontat la peste o oră de la primul serviciu, eleva lui Carlos Martinez își expunea spiritul de luptă pe terenul terț al complexului madrilen. Partida avea să urmeze apoi un alt curs. Clipele de cotitură nu aveau, însă, să contenească, într-o confruntare excelentă. Cadența era brusc întreruptă și de apariția unei ploi complicat de gestionat. Hiatusul se producea în momentul în care ocupanta locului 75 al ierarhiei WTA era pusă sub o presiune constantă la care reușise să reziste. Totuși, servind pentru a evita intrarea în manșa decisivă, românca nu reușea să facă față momentului menționat.

Desfășurarea setului al treilea avea să reamintească de alte confruntări cu final memorabil ale lui Begu, consumate în primele luni ale anului în curs. Aplombul emoțional trecuse în dreptul mereu surprinzătoarei jucătoare, fostă membră a topului 10 feminin profesionist. Limitarea evidentă greșelilor și găsirea constantă a soluțiilor inspirate păreau să nu îi mai ofere niciun răspuns oponentei. Ajunsă treptat în fața eliminării, Irina refuza în a ceda atât de ușor precum ar arătat-o tabela. De la 2 – 5 ; 0 – 40, tenismena din capitală depunea un efort major al revenirii în ceea ce părea ultimul game al meciului la serviciu.

Brusc, erorile de poziționare și execuție se înmulțeau pentru Daria. Ratarea a șase mingi de meci (ale jocului opt) readucea în memorie isprava perfect similară a lui Jil Teichmann. În urmă cu o zi, Elina Svitolina – favorita a patra – era învinsă uluitor după ce nu concretiza un astfel de cuantum împotriva elvețiencei. Begu își recăpăta similar încrederea și restabilea improbabil paritatea. Kasatkina forța din nou la retur și obținea un alt prilej de a încheia partida, pe care urma să îl irosească. Reinstalarea inexactităților de peste fileu o duceau pe Irina Begu într-un tie-break ce conchidea o nouă confruntare ce depășea granița a trei ore de joc. Precum s-a întâmplat și în înfruntarea de la Melbourne cu Bianca Andreescu, jocul decisiv era gestionat precar și încheiat cu doar un punct adjudecat. Daria Kasatkina se impunea la a opta ocazie, cu 4 – 6 ; 6 – 4 ; 7 – 6 (1), încheind ideal un alt adevărat carusel emoțional al primei runde madrilene.

Programul sugera că jocul recentei campioane de la Istanbul, conaționala Irinei Begu, era deja în desfășurare și atinsese un prim pasaj de cotitură. Sorana Cîrstea poposea în Spania mulțumită unui wild-card, după al doilea triumf WTA al carierei. Oponenta dâmbovițencei pe zgura iberică era Jessica Pegula. Americanca se poziționa și ea într-un moment remarcabil, care a adus-o printre primele 40 de jucătoare ale planetei. Duelul de pe arena ce îi poartă numele Arantxei Sánchez începea, în consecință extrem de echilibrat. Spre deosebire de jocul analizat anterior, propriul serviciu a fost imposibil de străpuns în prima jumătate a setului întâi.

Ulterior, la 4 – 4, un moment întotdeauna neplăcut putea să altereze serios un interval deosebit de fast pentru eleva lui Adrian Marcu. O alunecare nefericită cauza un disconfort evident al româncei la glezna stângă, pentru care un time-out medical s-a dovedit impetuos necesar pe teren.

După îngrijirile atent primite la marginea suprafeței, performera săptămânii anterioare putea relua cu succes confruntarea, redobândindu-și chiar avantajul pe tabelă. Ulterior, dificultățile se acutizau, Pegula simțind momentul oportun pentru a forța accelerația. Din fericire, un break prompt a fost oferit la fel de rapid înapoi pentru târgovișteancă. Evitând o manșă cedată înaintea unui nou joc decisiv, Sorana nu putut completa revenirea week-endului anterior, din finala cu Elise Mertens. Două erori venite din prea multă hotărâre îi aduceau dramatic tie-break-ul ocupantei locului 37 WTA.

Susținută poate mai vocal din tribune decât Irina Begu mai devreme în după-amiază, Cîrstea prelua inițiativa în manșa secundă, însă doar pentru scurtă vreme. Anulând deficitul înfruntat la serviciu, combatanta născută în Buffalo și-a ridicat vizibil nivelul agresivității părând să se poată îndrepta spre un final liniștit de joc. Reprezentanta noastră și-a dat oportunitatea unei ultime șarje, însă aceleași mici marje făceau diferența între înfrângere și rămânerea în partidă. După un set prim care se întindea totalmente pe durata unei ore, Jessica Pegula completa învingătoare prima sa partidă contra Soranei Cîrstea în doar 88 de minute, cu scorul de 7 – 6 (5) ; 6 – 3.

Concomitent, devenea evident că singura reprezentantă a României pe tabloul de simplu de la Madrid era dubla campioană din ani consecutivi (2016, 2017) și, de asemenea, vicecampioana în exercițiu. Simona Halep dovedea o afinitate pentru terenurile din parcul Manzanares de la începutul ascensiunii sale în sportul mondial.

În 2021, favorita cu numărul trei a competiției spaniole o înfrunta din nou pe Sara Soribbes Tormo. Singura întâlnire precedentă, desfășurată în prologul de la Roland Garros în ziua aniversării a 29 de ani pentru constănțeancă, ilustra câteva aspecte înșelătoare (amintind un parțial final de zece jocuri succesive) care aveau să se vadă și pe terenul dedicat lui Manolo Santana. Abilitatea reprezentantei gazdelor de a prelungi schimburile de mingi nu se ilustra pozitiv de-a lungul a două treimi din joc. Devansarea serioasă a programului de pe terenul central nu o perturba serios pe româncă. Pregătită pentru un duel de luptă, Halep nu îi permitea oponentei iberice să pună vreo problemă pe tabelă. Deși schimburile erau majoritar lungi, controlul asupra lor balansa evident într-o singură direcție. Imitând dispunerea setului final de la Paris, laureata madrilenă nu îi permitea ibericei nici măcar bifarea unei singure lovituri câștigătoare.

Ultimul aspect menționat se modifica rapid în segmentul cu numărul doi. Soribbes Tormo încerca să influențeze prin agresivitate sporită cursul înfruntării. Rezultatul parțial nu părea să se remarce, totuși, suficient la nivelul scorului. Un break era neutralizat de alte cinci jocuri adjudecate consecutiv de eleva lui Darren Cahill, care părea pregătită să pună capăt meciului înaintea trecerii în a doua oră de joc. Ocupanta poziției 46 a ierarhiei mondiale găsea finalmente resursele pentru a-și conserva serviciul.

Semnalul unei reveniri prea puțin probabile a fost alimentat de anularea primelor două mingi de partidă, care reactivau complet entuziasmul publicului partizan capitolin. Nerăbdarea unui succes rapid era argumentată de un număr de erori mai puțin așteptate din partea Simonei. Frustrarea se extindea, ca urmare, iar iberica profita pentru a trimite parțialul doi în prelungiri, de la 1 – 5. Două dintre disputele subliniate mai devreme își puteau găsi o nouă pereche, în sensul în care finalul aparent iminent era complet răsturnat de către tenismena plecată cu șansa a doua. Capul de serie terț prefera să nu mai caute execuții direct câștigătoare, așteptând erorile din partea unei oponente pentru care valul încrederii nu se prelungea pentru continuarea unei serii alarmante.

Prin multă răbdare și control, o Simona Halep ce câștigase 11 dintre primele 12 jocuri se impunea cu scorul de 6 – 0 ; 7 – 5. Una dintre favoritele din Spania evita la limită, în drumul către șaisprezecimi, o poziție realmente precară a disputării jocului în maximum de seturi.

Succesul înregistrat de cea mai bine clasată exponentă a României din proba de simplu echivala și cu singura victorie tricoloră individuală în Caja Mágica. O după-amiază cu trăiri mixte vedea doar o competitoare autohtonă rămasă pe tabloul de concurs al Madrid Open 2021. Irina Begu și Sorana Cîrstea își vedeau eforturile încheiate după înfruntări remarcabile.

Surse:

https://www.digisport.ro/tenis/wta-madrid-irina-begu-daria-kasatkina-6-4-4-6-6-7-sorana-cirstea-jessica-pegula-6-7-3-6-doua-dintr-o-lovitura-1081161