Dacă scena celor mai importante competiții este încă deschisă României în handbal, ultima dovadă fiind succesul inaugural al lui Dinamo în Liga Campionilor, fotbalul nu mai se bucură pe seama anilor de asemenea mostre ale încântării și istoriei.

CFR Cluj a rămas din nou singura formație implicată pe frontul european al UEFA Conference League, aflată la prima ediție a istoriei. Înfruntând-o pe Jablonec în etapa inaugurală, venind după cel dintâi rezultat negativ, echipa revenită sub conducerea lui Dan Petrescu a înfruntat noi dificultăți în a se exprima constructiv.

Eliminarea lui Mario Camora din debutul actului secund a provocat și lovitura de pedeapsă care a tranșat, în cele din urmă, a patra înfrângere continentală consecutivă pentru campioana României, întorcându-ne spre returul de la Berna, oraș aflat actualmente în sărbătoare fotbalistică.

După luni de vară cu o activitate excepțională a sportului rege, urmările ne conduc, dintr-o perspectivă generală, spre contextul pe care întreaga comunitate internațională l-a așteptat. Deși pe planul intern, întregul context sanitar nu se află sub control deplin, realitatea continentului a indicat constant oportunități importante. La capătul altui capitol intens, în vederea viitoarei campanii mondiale, atenția s-a reîntors asupra duelurilor de club. Bravura capătă o altă conotație în turnirurile internaționale, precum vedem în paralelele altor discipline. Eforturile au fost lungi pentru formațiile implicate constant în noua campanie a toamnei.

Înaintea dezvoltării subiectului central fotbalului românesc, în ceea ce o privește pe singura reprezentantă a țării noastre dincolo de bariera preliminară, este greu ca evenimentele ce au precedat debutul unui prim sezon al UEFA Conference League să fie ignorate. Dacă noua inițiativă a forului european și-a lansat cea dintâi ediție, competiția-etalon a punctat excepțional primele stagii ale aventurii jubiliare.

Dureros sau nu pentru România – în contrast complet cu situația expusă de Dinamo în cadrul handbalistic de elită, autoare a unei prime prestații absolut memorabile, sub conducerea legendarului Xavi Pasqual contra lui Kielce; 32-29, în Ștefan cel Mare – campania fotbalistică a Champions League cu numărul 30 a indicat deja numeroase trăsături excepționale.

Prima dintre ele, consumată chiar pe arena din Elveția ce a consemnat încheierea cursei pentru CFR Cluj, a mai semnalat un imens rezultat. Deși Cristiano Ronaldo și-a parafat grozav revenirea individuală în tricoul diavolul roșu, pe care nu l-a purtat pentru mai bine de un deceniu pe scena continentală, deznodământul nu a fost scontat la Berna. Câteva erori impardonabile au condus treptat spre neutralizarea unei reușite inaugurale cu mare uz simbolic și către obținerea unei grozave, dar mai ales dramatice izbânzi pentru Young Boys Berna, contra lui Manchester United.

În paralel, alte aspecte stranii s-au dezvoltat fabulos la Sevilla, în prima amiază a Ligii Campionilor. Nu mai puțin de patru lovituri de pedeapsă acordate de-a lungul a 30 de minute, au contribuit la mistica jocului, în remiza cu doar două goluri, dintre echipa gazdă și Red Bull Salzburg.

Aproximativ 24 de ore mai târziu față de apogeul întâlnit în Țara Cantoanelor, analele fotbalului au fost din nou rescrise peste Prut. Ca principal nume al Republicii Moldova, Sheriff Tiraspol s-a angajat într-o cutezătoare călătorie a investițiilor masive, care finalmente, oferă numeroase motive de extaz. După ce a depășit nume consacrate ale Balcanilor și nu numai, într-un drum preliminar completat, inaccesibil României pentru un deceniu, revelația competiției s-a impus remarcabil în primul joc dintr-o grupă deosebită. Succesul înregistrat acasă în compania lui Șahtior Donețk nu plasează doar fosta provincie basarabeană pe harta fotbalistică de top, ci și (provizoriu) echipa moldoveană, în fața unui Real Madrid, autor al altei victorii dramatice a serii secunde, pe terenul lui Inter.

Sub asemenea auspicii, realizăm că țelurile înalte nu sunt tocmai intangibile, în condițiile în care planificarea va rămâne atent organizată. Aspectele alteori imposibil de anticipat s-au transformat într-o motivație grozavă, pentru repere de calibru inferior.

Bineînțeles, în condițiile în care traseele sunt serios separate de UEFA Champions League, modalitățile de a performa rămân multiple. Considerând drumul pe care cea mai echilibrată formație din țara noastră l-a urmat de la startul campaniei curent, sarcinile s-au complicat serios. Cu două luni în urmă, perspectivele, deși pretențioase, se întrezăreau clar.

Sub conducerea unul al treilea tehnician distinct în două sezoane, forma campioanei Ardealului a arătat enorme fluctuații dinspre competiția internă principală, spre duelurile eliminatorii continentale. Chiar și astfel, direcția și-a stabilit drumul către fazele grupelor încă din iulie. Depășind adversarii cotați măcar teoretic mult mai modești, clujenii și-au croit, implicit asigurat, un parcurs mai lung decât toate celelalte cluburi autohtone. Misiunea ulterioară s-a îngreunat subit, drept rezultat a unei consistențe scăzute în joc. Și totuși, luând în calcul toate elementele negative ale finalului de interval estival, CFR Cluj s-a regăsit cu șanse importante spre accederea superioară fazei incipiente a celei de-a treia competiție colectivă a Europei.

Secvențele lipsite de inspirație s-au adunat cu o uluitoare rapiditate. Brusc, de-a lungul a doar două confruntări, posibilele aspirații suplimentare au fost practic spulberate. Ultimul termen exprimat nu este exagerat gândindu-ne că o echipă a lui Marius Șumudică ce a condus pe stadionul unde Man. United a cedat, precum am amintit anterior, s-a văzut dominată atât de clar, în scurt timp.

Privind mai ales către tabela de scor din Belgrad, demoralizarea nu a putut fi mai mare după înfrângerea din playoff-ul Europa League, care a pecetluit parcursul feroviar. Prestația cu ceva mai multă rezistență, de pe propriul teren, a fost umbrită prin alte uluitoare inexactități, urmate de secvențe cum rarisime în sportul profesionist actual.

Lăsând notoriul episod în spate, vedem doar că principala lui consecință, a ilustrat-o îndepărtarea antrenorului instalat la început de sezon. Însă, înlocuirea formală a lui Marius Șumudică și readucerea pe bancă a lui Dan Petrescu nu s-au transpus fără ca perioada bizară a cvadruplei campioane a Ligii I să continue.

Noul manager a asistat doar colateral la un succes absolut incredibil prin proporțiile scorului, alăturate din plin aspectului jocului. O formație FCSB ce tocmai și-a creat propriul moment de extaz prin răsunătorul triumf contra lui Dinamo, a cedat în Gruia cu 1 – 4. 

La capătul pauzei internaționale, noua conducere tehnică și-a putut prelua permanent atribuțiile. Însă, atunci când totul ar fi părut potrivit unei pătrunderi spre liniște, cel mai nou duel al unui start de campionat în totală antiteză cu recentele evoluții externe a oferit noi rațiuni pentru îngrijorare. Prima serie inaugurală din istoria clubului extinsă la șapte victorii, pentru nivelul primei divizii, fără vreun pas greșit a fost stopată la Botoșani.

Prin urmare, încrederea nu s-a prezentat tocmai la o intensitate bine susținută înaintea deplasării ce a deschis practic răsplata dublelor manșe adjudecate contra lui Borac Banja Luka și Lincoln Red Imps.

Proiectul Conference League, pus la punct de UEFA nu a fost primit integral pozitiv din partea cluburilor conștiente că vor concura în a treia spirală de influență a fotbalului. S-a afirmat că rata competitivității va reprezenta imediat o problemă, serile de gală fiind puse în pericol pentru echipele venite din Estul Europei. Tragerea la sorți a demonstrat, în schimb, o complet diferită perspectivă. Spre exemplu, dacă Sheriff Tiraspol a demonstrat cum își merită pe deplin locul în Champions League, un club care în urmă cu doar doi ani lua parte la ultimul act din competiția stelelor, Tottenham se va angrena pentru avansarea în noul turnir cu a treia cotă valorică.

În ce o privește pe CFR Cluj, adversara cu cel mai important nume în propria serie se arată AZ Alkmaar. Alături cunoscutului club olandez, Grupa D este completată de Randers și Jablonec, formația cehă fiind cel dintâi obstacol al elevilor pregătiți de către Dan Petrescu. Într-o asemănare interesantă a instabilității, startul anului competițional în curs a înregistrat un ritm scăzut în dreptul grupării ce și-a trecut în cont, printre altele, doar două Cupe ale Cehiei. Fără o experiență la o rată de top a adversității europene, trupa înființată în urmă cu peste șapte decenii și-a văzut prima șansă din UEFA Conference League, contra unui oponent aflat în căutări.

Într-o atmosferă primitoare și românilor pe Stadion Střelnice, cunoscută, de asemenea, și drept arena șansei, prima dispută a sezonului propriu-zis a demarat cu multă prudență, sub tutela noului și totodată vechiului antrenor al ardelenilor.

Marcat de suficiente absențe notabile, în comparație cu omologul său Petr Rada, Dan Petrescu a optat să nu riște mult în debutul disputei inaugurale. În schimb, atitudinea gazdelor s-a dovedit foarte promptă. Tânărul Dominik Pleštil a semnat la finalizare o primă acțiune coerentă pentru exponenta micuțului oraș din proximitatea capitalei Republicii Cehe. Tenta vizibilă sub conducerea precedenților antrenori s-a manifestat prin neobișnuit de multe inexactități tehnice în propria jumătate de teren.

Presiunea a fost extinsă din partea alb-verzilor, însă oponenții lor au rămas stabili spre defensivă, ei fiind pregătiți să contreze ascuțit. Până la jumătatea reprizei, Cristi Bălgrădean a fost nevoit să intervină în două rânduri din posturi foarte dificile, ce au inclus o reluare a lui Václav Pilař, din preajma punctului cu var. Aflați în căutarea replicii, transilvănenii au rezistat continuului forcing advers mulțumită propriului goalkeeper.

Alte șarje importante au conchis prima parte a confruntării, dominată în bună măsură de echipa poziționată în jumătatea inferioară a ierarhiei interne. Schimbarea dinamicii ar fi fost, cu siguranță, necesară, ținând cont de faptul că principalele momente pozitive au remarcat curajul explorat de o grupare ce nu s-a impus niciodată în trecutul cupelor europene pe teren propriu. Contextul avea să capete o turnură dovedită decisivă, chiar la câteva minute după reluarea confruntării. Într-un scurt interval în care reacția clujeană s-a văzut mai aprigă speranțele unui rezultat pozitiv s-au diminuat serios.

Prima acțiune periculoasă din partea pretendenților gazdă a adus o centrare la care Cristi Bălgrădean a apreciat greșit traiectoria balonului. Mario Camora și-a asumat scenariul unei intervenții delicate din fața liniei porții, însă multiplele sale intervenții cu mâna au condus inevitabil spre acordarea cartonașului roșu pentru căpitanul de origine portugheză. Penalty-ul a fost gestionat perfect de celălalt purtător al responsabilității. Václav Pilař deschidea scorul, asigurând o sarcină mult îngreunată pentru vizitatori, începând din minutul 50.

Problemele de efectiv, mai ales în departamentul ofensiv, au părut să se verifice în încercările ardelene ale neutralizării inferiorității numerice și respectiv de pe tabelă. Relativ nescontat, replica alb-vișinie a reușit să se exprime cu mai mult succes în zece jucători, presiunea instalându-se treptat pentru un segment important. Valentin Costache a amenințat pentru prima dată buturile lui Jan Hanuš. Experimentatul portar și-a semnat cea mai importantă intervenție în proximitatea minutului 65. Rachid Bouhenna, celălalt dintre exponenții inspirați veniți de pe bancă, nu l-a putut depăși printr-o execuție bine plasată, în doar una dintre acțiunile excelent inițiate de atletul francez.

Aflându-se foarte aproape de a restabili egalitatea, dispunerea subunitară a vizitatorilor nu a susținut ritmul ofensiv până în minutele finalului jocului. Un ușor interval al acalmiei părea să fi asigurat un succes, până la urmă, memorabil pentru structura din Regiunea Liberec. Prima provocare internațională a grupelor ar fi putut aduce o remiză totuși valoroasă, dar nu neapărat meritată în contul adversarilor, chiar în ultimul minut suplimentar. Lovitura de cap bine trimisă a lui Valentin Costache nu a cuprins cadrul porții, iar tabela a rămas neschimbată pe Stadion Střelnice.

Astfel, suporterii cehi au putut celebra un succes continental important, în vreme ce jocul cedat la limită de campioana României a semnalat cel de-al patrulea eșec consecutiv pe plan extern, unul în urma căruia Dan Petrescu a preferat să acordă mai mult credit adversarului, aflat  într-un moment de cumpănă, pe lângă remarcile nevoii de recalibrare.

Asemenea lui FK Jablonec, CFR Cluj a căutat să declanșeze o campanie cu mai mare liniște. Însă, la concluzia confruntării celei dintâi întâlniri din cadrul UEFA Conference League, observăm că tensiunile și prestațiile sunt departe de a fi optimizate pentru reprezentanta continentală a fotbalului țării noastre.

Surse:

https://www.digisport.ro/fotbal/conference-league/jablonec-cfr-cluj-1-0-cehii-inscriu-din-penalty-dupa-ce-camora-a-fost-eliminat-pentru-hent-in-careu-1272239