O ediție înconjurată de multe semne ale întrebării, în ceea ce a privit-o pe Simona Halep, a US Open s-a pus în mișcare rapid pentru ea sub un context dificil. Din păcate, celelalte tenismene române nu au trecut de primul tur.

Încercând să lase în urmă numeroasele neplăceri medicale, sportiva de pe locul 13 al clasamentului mondial și-a arătat din plin revirimentul remarcat recent la serviciu.

Camila Giorgi, una dintre jucătoarele aflată în bună formă înainte de startul ultimului turneu de Mare Șlem din 2021, s-a recunoscut învinsă după două manșe intense. Astfel, Simona a asigurat meritoriu prima prezență românească în turul secund, într-o zi întâi ce a surprins, printre altele, reeditarea absolut dramatică a finalei din urmă cu doar patru ani, adjudecată de Sloane Stephens cu 9 – 7 în tie-break-ul din fața lui Madison Keys.

Campania tenisistică prezentă a avut parte de suficiente momente care să pătrundă permanent  în memoria colectivă. Cu fiecare săptămână, factorii organizatorici și-au desăvârșit efortul în a aduce atmosfera știută, cât mai aproape de protagoniști. Pe măsură ce lunile s-au scurs, contextul a părut să se prezinte favorabil. Doar că nu toți protagoniștii s-au bucurat deplin de efectele sale. Parcursul anticipat remarcabil nu s-a materializat în orice privință. Însă, pornind încă din Australia, cu un decalaj obligat sub standardele sanitare, s-a sperat ca atingerea unor condiții grozave, să se poată realiza până la jumătatea stagiunii. Cumva, mulțumită multitudinii de evenimente pozitive, dezideratul subliniat a parcurs pe rând toate reperele majore. Actualmente, atenția îndreptată constant peste Atlantic își va atinge punctul culminant, vizibil în așa-numita capitală a lumii.

Până atunci, vara extrem de agitată în sportul alb ne-a condus foarte departe. La începutul perioadei estivale, ne este dat să cunoaștem doar campionii unui singur reper major din zona antipozilor. În schimb, concluziile găsite la cealaltă extremitate a perioadei respective ne invită spre una dintre ultimele mari stații ale unui an competițional, care a beneficiat, desigur, și de un spectacolul olimpic. Dinspre Paris către Londra și Tokyo, multe premiere și-au oferit amprentele mai mult sau mai puțin surprinzătoare ale maeștrilor rachetelor.

Prezentul va lămuri pe coasta estică a Statelor Unite, alte câteva imense semne de întrebare. Privind general, cel mai important dintre ele ar fi dacă primul Mare Șlem absolut al secolului va fi împlinit, contextul pretendentului prezentându-se, fără îndoială favorabil. Dar, până când Novak Djoković va oferi un răspuns definitiv respectivei sarcini colosale, concentrarea autohtonă s-a îndreptat către cel mai important nume, chiar și al unui prezent complicat.

În întreaga incursiune realizată anterior, care a privit ultimele trei luni, Simona Halep nu a putut fi prezentă pe teren. Rațiunile au fost deja prea intens parcurse, iar consecințele întâmpinate strict pe plan sportiv, se remarcă vizibil, inclusiv într-un final de august ce s-a anticipat drept foarte complicat. Fără îndoială, cel mai complex parțial al carierei sale, cel puțin în ultimul deceniu, a lăsat în urmă ipostaze triste, în care obiectivele de prim rang au fost abandonate.

Clipele grele, transpuse nu doar în suferința fizică, fac însă parte din cariera oricărui tenismen de longevitate deosebită. Deși argumentul respectiv poate părea puțin forțat, din perspectiva vârstei pure, vedem cum uriașul competitor Rafael Nadal este obligat să își dozeze serios efortul pentru a-și extinde ultima parte a carierei. Un și mai mare impact ar fi indicat pentru Roger Federer, care însă a optat mult mai rapid pentru abordarea selectivă a turneelor.

Absențele lor din ediția cu numărul 141 a Openului american confirmă că problemele pot avea o reacție continuă majoră în plan fizic. Revenind spre românca dublă câștigătoare în competițiile majore, dificultățile au fost acceptate cu un preț, într-adevăr scump, care a fost remarcat de la Roma spre Roland Garros și inclusiv până la începutul secțiunii de hard în America de Nord. Dorința pentru o revenire cât mai rapidă a fost enormă, însă văzând modalitatea în care lucrurile au evoluat chiar și în săptămânile recente, un asemenea scenariu era foarte probabil să nu aducă deloc beneficii.

Fiind capabilă să se întoarcă pe teren după trei luni de pauză în Canada – moment în care toată presiunea furnizată de orice ierarhie s-a mai disipat – Simona a fost implicată în două dispute cu un consum foarte ridicat energetic, dar și fizic.

Pe rând, Danielle Rose Collins la Montréal, respectiv Magda Linette la Cincinnati, i-au forțat din plin limitele. Drept consecință, recentele probleme la mușchii aductori au convins-o că singura cale în a nu rata pentru prima dată în carieră trei prezențe consecutive pe tablourile principale de Mare Șlem a reprezentat-o un nou repaus în Ohio.

Dubiile au fost serioase, însă eforturile s-au arătat pe măsură pentru ca Halep să poată onora, după un an sabatic, prezența în New York City. Aspectul mai puțin încântător a fost, pe lângă faptul că deschiderea reprezentării autohtone din complexul ce o onorează pe Billie Jean King, numele advers după tragerea la sorți.

Privind dintr-o perspectivă teoretică, orice combatant aflat în postura unui cap de serie nu poate întâlni în primul tur un adversar mai bine cotat de poziția a 33-a. Eleva lui Darren Cahill o remarca în jocul care a deschis practic Openul american în 2021, pe tenismena de pe locul 36 al ierarhiei curente. Iar clasamentul în sine nu dezvăluie întreaga poveste a posesoarei lui. După mulți ani de căutări, inconstanță și îndoieli, Camila Giorgi pare să fi reușit să își găsească forma de grație a jocului său.

Argumentul potrivit în această privință, de altfel și singurul necesar, este acela al triumfului fulminant din Openul Canadei. Trecând prin intermediul forței recunoscute de multe nume de top ale circuitului feminin, sportiva peninsulară a ilustrat că poate fi un oponent impasibil pentru orice jucătoare, în condițiile optime.

Comparând încercările pe care Simona Halep le-a avut de parcurs, niciuna dintre abordările recente (cu atât mai puțin cea a Magdei Linette) nu se măsoară din postura agresivități pure cu ceea ce reprezentanta Italiei poate etala în orice moment. Ca urmare, misiunea inaugurală a româncei cotată cu șansa a douăsprezecea aproape că nu ar putea fi mai complicată, măcar pe hârtie.

Deși palmaresul direct ne arată că sportiva superior cotată s-a impus în singura confruntare directă anterioară, consumată tot peste Ocean, ocazia de la Miami din 2015 nu mai ilustra o perspectivă relevantă, orientându-ne spre tonusul celor două atlete.

Așadar, deși raționamentul gradului de dificultate nu este mereu cel mai potrivit de evidențiat într-un tur inaugural, el are validitate. În plus, un alt aspect care a fost luat în calcul s-a dovedit cel al incongruenței dintre Simona – semifinalistă în urmă cu șase ani – și complexul Flushing Meadows, raportându-ne la ultimele prezențe. O altă adversară cu un profund arsenal dur de lovituri i-a provocat dificultăți liderului mondial din 2018, în persoana Kaiei Kanepi. Altă repartizare delicată a condus atunci spre eliminarea timpurie, una greu de trecut în uitare.

Ulterioara vizită newyorkeză s-a sfârșit într-o manieră cel puțin la fel de amară, într-o dispută ce a rămas, până la urmă absolut unică, uitându-ne retrospectiv. Sub privirile lui Kobe Bryant, Taylor Townsend a izbutit să întoarcă uimitor soarta confruntării din turul secund, fiind ghidată de cele peste 100 de veniri în zona fileului, într-o seară halucinantă.

Revenind pentru prima dată de atunci în Corona Park, Simona Halep încerca să evite un astfel de deznodământ rapid, deși misiunea se anunța foarte complicată. Pe una dintre arenele pe care nu a experimentat de obicei sentimente pozitive, aspect recunoscut în multiple ocazii, Grandstand, jucătoarea din Constanța a părut pregătită de un efort intens. Cea dintâi aventurieră tricoloră dintr-un cuantum de șase sportive la simplu a demarat în jurul unei teme precise. Camila Giorgi a fost așteptată categoric să domine ritmul schimburilor de mingi încă din secvențele de deschidere, capacitatea de răspuns din partea opusă de fileu devenind crucială.

Atmosfera încărcată a adus o altă influență înaltă debutului jocul, dar semnele au fost încurajatoare. Raliurile au fost prelungite suficient de mult pentru ca românca să reușească să capete un ritm solid al deplasării. În același timp, serviciul care a arătat o disponibilitate de excepție din momentul revenirii a ajutat într-o măsură importantă pentru a nu îi oferi timp adversarei în a prelua rapid controlul. Totodată, capabilitatea lui Giorgi se întrevede în faptul că ea poate profita de orice oportunitate ivită, atenția având nevoie să rămână permanent înaltă.

După un debut al jocului transpus într-un ritm foarte alert, șansele de la retur au fost practic inexistente. Deși nuanțele tenisului feminin de rutină indică practic direcția opusă unei asemenea desfășurări, oportunitățile de break au rămas intangibile pentru primele opt jocuri, atunci când primele lovituri au deschis deseori calea punctelor ușoare realizate de ambele părți.

Favorita a douăsprezecea a găsit soluțiile pentru a extrage erorile preponderente jocului unei oponente agresive, însă volatile precum se dovedește recenta laureată a frunzei de arțar. Obținând avantajul, ea a crescut suplimentar precizia unui prim serviciu minunat, fără ca oportunitățile de atac ale peninsulare să se strecoare de în intriga punctului. Doi ași au încheiat pe măsură un prim act în care primele 13 schimburi jucate pe cu prima minge au fost câștigate de Simona.

Bineînțeles, rețeta respectivă nu putea să ofere un alt rezultat decât cel pozitiv, însă cheia părea să fie reprezentată din nou prin reacția avută în stagiile incipiente ale actului secund. Spre deosebire de celelalte două instanțe ale registrului nord-american, Halep a reacționat foarte bine adversității rapide, prin utilizarea celei mai noi arme a sa. Lansarea ceva mai scurtă pe serviciu rezultă de mult ori nu numai într-o forță aplicată suplimentar, însă și la o variație mai largă.

Singura șansă de break înfruntară pentru multă vreme a fost anulată în jocul secund, moment urmat printr-o suplimentară presiune așezată la primire. În acea secțiune a partidei, execuțiile Camilei au devenit ceva mai abordabile, dacă nu au părăsit suprafața de joc tot mai des. Drept urmare, jucătoarea noastră a căpătat avantajul și în manșa a doua, unul care a fost conservat fără mari dificultăți în cea mai mare parte. Însă, cu ajutorul unei formule aparent clișeistică, știm că momentele gestionate cu greutate evidentă sunt uneori doar acelea în care o înfruntare poate fi închisă.

Mai întâi, având nevoie și de ceva șansă, italianca a reușit să penetreze pentru prima dată serviciul advers, chiar în momentul absolut necesar. Apoi, ea nu menținea ritmul suficient de ridicat și îi mai permitea sportivei echipate într-o rară apariție galben să se mai apropie de succes. În cea mai disputată secvență a întregii după-amiezi, primele două ocazii de meci au fost tratate excelent de adversară.

Pe măsura scurgerii punctelor, senzația de pe Grandstand se schimba în sensul în care atleta născută în penultima zi a anului 1991 începea să intuiască tot mai ferm intenția serviciilor constănțencei. Intrarea inevitabilă într-un tie-break cu adevărat delicat a reprezentat meritul integral al inspirației Camilei Giorgi.

Din fericire, inexactitățile au intervenit din nou în evoluția sa, pentru ca o Simona Halep suficient de conectată moral să își completeze un succes foarte important fără să mai treacă prin emoții suplimentare. La cea dintâi oportunitate avută în jocul decisiv, partida s-a închis cu 6 – 4 ; 7 – 6 (3), după aproape 95 de minute ale unui efort intens, fără însă ca deplasarea să atingă cote extreme. Lăsând o impresie fizică realmente solidă, tenismena îndrumată de către Daniel Dobre și Darren Cahill se poate gândi cu mult optimist către următoarea provocare a călătoriei newyorkeze, adusă de Kristína Kučová.

Unul dintre atributele principale ale artizanilor rachetei este acela ca, în timp, ei pot identifica și pune în practică noi moduri de a se impune. Provocarea extrem de dificilă contra uneia dintre primele jucătoare necotate drept cap de serie, în ziua inaugurală a Openului american, a demonstrat aspectul respectiv pentru principala exponentă din țara noastră.

Surse:

https://www.eurosport.com/tennis/us-open/2021/us-open-2021-news-round-up-simona-halep-through-to-second-round-with-win-over-camila-giorgi_sto8511761/story.shtml