În vara care a trecut, reprezentativa României la Under 21 a redescoperit senzația unei călătorii de neuitat.

O semifinală strânsă cu Germania a făcut ca performanța tinerilor să nu treacă la un nivel chiar mai mare, deși, nu trebuie să uităm că prezența la Jocurile Olimpice de la Tokyo a fost obținută, prin încheierea turneului final din Italia și San Marino în careul de ași.

Acum, la mijloc de toamnă, a avut loc prima partidă acasă din noua campanie de calificare, ce ar duce naționalele în Ungaria și Slovenia. După meciul pierdut cu Danemarca, unul în care echipa antrenată de Mirel Rădoi a ratat un penalty în prelungiri, prin Florinel Coman, întâlnirea cu Ucraina devenea una și mai importantă. Coman nu s-a mai aflat pe teren aseară, fiind convocat la lotul de seniori pentru dubla cu Insulele Feroe și Norvegia, de către Cosmin Contra.

În schimb, pentru Olimpiu Moruțan, partida de la Ploiești a reprezentat o șansă de a șterge, într-un fel, amintirea urâtă a duelului decisiv cu Ucraina, din campania precedentă a selecționatei de U19. Fotbalistul lui FCSB a reușit să deschidă scorul, rezistând de această dată, tentației de a-și scoate tricoul. De altfel, potrivit prosport.ro, tânărul ardelean a declarat că cei care nu i-au fost alături după incidentul cu Ucraina din 2018 l-au ambiționat.

"Mi-am dorit toată săptămâna să joc, m-am antrenat bine și dacă faci asta, rezultatele vin. M-am bucurat când am văzut că am căzut în grupă cu Ucraina", a spus Moruțan, printre altele, pentru PRO X.

Ulterior, celălalt jucător care a ieșit cu adevărat în evidență (din punct de vedere pozitiv) a fost Adrian Petre. Precum George Pușcaș, vedem că un alt vârf autentic își etalează atuurile pentru România. Atacantul lui Esbjerg a izbutit să înscrie o dublă în doar 14 minute, venind de pe banca de rezerve, demonstrând abilități tehnice deosebite, ilustrate la ultima reușită a meciului. La finalul acestuia, conform digisport.ro, tânărul format de UTA nu s-a arătat chiar disponibil în a mai evolua constant din postura de rezervă: "Sper ca antrenorul să nu se obișnuiască să mă lase pe bancă. Sunt fericit de ce am reușit, dar mai fericit sunt de victoria echipei. Schimbarea de generație din primul meci s-a văzut. Suntem un grup unit, la fel ca și cel de la Euro 2019". 

Petre a mai afirmat, prin prisma evoluției întregului colectiv că: "Suntem favoriți la calificare! Deși jocul reprezentativei noastre a arătat suficient de bine, jucând pe final și cu un om mai puțin, grupa rămâne complicată".

În acest moment, înaintea partidei cu Irlanda de Nord, România ocupă poziția a treia, în spatele Finlandei (care are deja trei meciuri disputate) și Danemarcei. Astfel, drumul până la EURO 2021 va rămâne unul lung, incluzând și posibilitatea unui baraj. Până la încleștarea cu Irlanda de Nord, de la Voluntari, naționala de tineret rămâne cu prestația solidă de aseară, în începerea drumului către un eventual nou turneu final.

Surse:

https://www.prosport.ro/u21/discursul-sincer-al-lui-morutan-dupa-ce-s-a-razbunat-pe-ucraineni-celor-care-nu-au-fost-alaturi-de-mine-vreau-sa-le-spun-asta-18933674    

https://www.digisport.ro/fotbal/echipa-nationala/romania-u21-ucraina-u21-3-0-eroul-adrian-petre-are-un-mesaj-pentru-mirel-radoi-suntem-favoriti-la-calificare-738150