Actuala ediție a Openului American se desfășoară într-un context inconfortabil pentru majoritatea ateților. Lipsa atmosferei de Mare Șlem este serios simțită. Totuși, o tenismenă română profită de situație și avansează în ierarhie.

De altfel, primele patru zile de concurs de la Flushing Meadows au ilustrat că fiecare tenismen în parte deține o șansă reală de a produce rezultate neașteptate. Eliminarea principalei favorite de pe tabloul feminin, Karolína Plíšková, este unul dintre exemple.

Țara noastră a rămas (la începutul serii de joi) cu doar un reprezentant în sfera probelor de simplu. Irina Begu, Mihaela Buzărnescu și Patricia Țig au fost eliminate cronologic pe parcursul primelor două tururi. Sorana Cîrstea încerca să se califice în runda a treia, având în față un adversar dificil.

Datorită seriei de retrageri survenite de la vârful clasamentului WTA, Johanna Konta a ajuns pe lista primilor zece capi de serie la US Open 2020. Britanica aflată pe poziția a 13-a în ierarhia mondială o mai înfruntase de două ori pe sportiva rezidentă la Târgoviște. Duelurile din FED Cup și respectiv, de la Eastbourne din 2017 s-au încheiat în două seturi. Britanica și-a adjudecat întâlniririle de pe zgura din Constanța și de pe iarba din Albion, potrivit tennistonic.net.

Așadar, meciul de la New York o prezenta pe Konta drept favorită și ca urmare a raportului din clasamentul feminin. Primul set s-a desfășurat sub influența echilibrului, însă jucătoarea născută la Sydney a abordat cu rată superioară de succes schimburile importante, reușind o serie de patru game-uri consecutive. Actul inaugural s-a încheiat cu 6-2, un scor care ar putea induce impresii greșite asupra balanței din teren. În manșa secundă, favorita 9 a început, în aceeași măsură, mai bine pe tabelă, construindu-și avantajul unui break. Din acel moment, jocul Soranei Cîrstea a accesat un nivel tot mai ridicat. Atât serviciul, cât și returul i-au funcționat la parametri excelenți, iar scorul a fost, în consecință, reechilibrat. 

Către finalul setului al doilea, Cîrstea a salvat multiple mingi de break, care ar fi putut decide definitiv soarta partidei (la 4-4 și 5-5). Reușind să scape cu bine din clipele de presiune maximă, ocupanta poziției 77 WTA a continuat să joace curajos. Ea a izbutit să controleze în mare măsură, tie-break-ul prin care a fost tranșat segmentul secund. Totuși, abia a patra oportunitate a fost fructificată, în ceea ce privește acontarea jocului decisiv, tranșat cu 7-5.

Pauza stipulată în noul regulament, înaintea actului final, nu i-a cauzat tenismenei născute în capitală vreo scădere în ritmul de joc. Cîrstea a realizat primul game câștigat contra serviciului, conducând cu 2-1. Britanica a continuat să se lupte și a restabilit egalitatea, dar adversara sa a continuat să aplice o presiune fantastică. 

În cele din urmă, jumătatea setului decisiv a consființit două momente hotărâtoare în configurația confruntării. Mai întâi, jocul cu numărul 7 la scorul de 3-3, Cîrstea a fructificat a cincea minge de break și a trecut din nou în avantaj. Apoi, a răsturnat game-ul următor de la 0-40, arătând un tenis excepțional. Românca a ratat primele două șanse de meci, la retur, fiind nevoită să închidă partida pe propriu serviciu.

Sorana Cîrstea nu a arătat niciun fel de emoție negativă, finalizând conturile cu cel de-al șaptelea as al meciului. Astfel, după 2 ore și 52 de minute influențate vizibil de factorul temeraturii ridicate, jucătoarea noastră a obținut cea mai valoroasă victorie a stagiunii: 2-6; 7-6 (5); 6-4. Statisticile confirmate de usopen.org atrag atenția și asupra ideii că Johanna Konta și-a trecut în cont un număr mai mare de puncte: 111, față de cele 109 ale româncei. Nivelul de performanță s-a dovedit, la final, a fi superior pentru sportiva mai slab clasată, care a demonstrat din nou că într-o dispoziție bună, poate depăși orice oponent.

Atenția publicului autohton se va îndrepta acum către faza șaisprezecimilor, acolo unde Sorana Cîrstea a mai ajuns de două ori la US Open (în 2009 și 2019). Pentru a atinge o nouă referință la New York, tenismena de 30 de ani va evolua, în premieră, contra cehoaicei Karolina Muchová, aflată pe locul 26 în clasamentul WTA.