După o succesiune de evenimente cu rezultate aparent sinusoidale consemnate sâmbătă, delegația României a trăit un parcurs similar și la începutul celei de-a doua săptămâni olimpice.

Printre veștile pozitive, s-au remarcat evoluții excelente în bazin pentru David Popovici, în ring din partea Mariei Nechita, care a creat istorie ori în șa, din perspectiva lui Vlad Dascălu. În cazul natației, calificările în finală vor oferi noi oportunități spre eventuale clasări pe podium.

Acțiunea continuă la intensitate absolută în cadrul celui mai așteptat eveniment al ultimilor doi ani. Mizele finale sunt cruciale, dar și drumul până la ele reprezintă o experiență nobilă, pe care mulți dintre atleții celor 33 de discipline (formale) le experimentează.

Pentru reprezentanții veniți din România, gradul dificultății provocărilor a început să se înalțe suplimentar, în a doua călătorie japoneză a Olimpiadei disciplinelor de vară. Dacă în anul 1964, sub drapelul tricolor au fost reportate 12 medalii, din cadrul unei participări totale a peste 130 de pretendenți, țintele festivalului curent par a fi mult mai reduse. Odată cu finalitatea primelor două zile, câteva rațiuni pentru optimism au fost recunoscute în cadrul a mai multe probe, atât individuale, cât și de echipă. Actualmente, vizând în principal atenția asupra nopții și dimineții cu numărul 3 (având drept reper principal ceremonia de deschidere), alte ocazii excelente de afirmare și avansare au contribuit în numai puțin de 8 sporturi distincte.

Baschet 3x3: O campanie tulbure își va decide soarta după ultima confruntare

Deseori, se afirmă că experiențele dure ar putea contribui asupra unui declic. La începutul competițiilor desfășurate sub panourilor din aer liber, puține scenarii puteau fi anticipate mai dificile pentru reprezentativa României. Debuturile lipsite de inspirație din cadrul primelor patru înfruntări au făcut virtual imposibil orice aplomb. Astfel, în urma a două zile cum nu se poate mai nefaste, echipa tricoloră a pornit împotriva Mongoliei de pe ultima poziție. Finalmente, având în față un oponent mai accesibil, jucătoarele noastre au impus un ritm ofensiv cursiv. 

Gabi Mărginean și Sonia Ursu-Kim și-au purtat colegele spre întâiul succes al campaniei, obținut cu 22-14. În fața Rusiei, victoria ar fi contat la fel de mult în ecuația calificării în sferturi. Dominate însă din nou de la primul angajament, româncele au cedat într-o nouă dispută dezechilibrată, 12-21. Prin urmare, într-o situație similară celei reprezentativei de fotbal, un drum cu mari încercări poate fi salvat în cazul unei victorii contra Franței, care ar asigura baschetbalistelor prezența în sferturi de pe ultima poziție calificativă (a șasea).

Box: Duelurile inaugurale oferă motive de optimism și glorie absolută

Primele încleștări cu implicare a României în ringurile celebrului complex Ryōgoku Kokugikan au vizat numeroase aspirații. Prima instanță l-a avut în prim-plan pe debutantul Cosmin Gîrleanu. Disputa sa contra lui Daniel Asamov a fost dominată în mare măsură de luptătorul bulgar. Controlarea tuturor celor trei reprize nu putea să rezulte decât într-o decizie unanimă în favoarea acestuia din urmă.

Ulterior, nici misiunea Mariei Nechita nu s-a anunțat ușoară, într-unul dintre meciurile finale ale zilei. Dar, în ciuda unei replici dârze din partea Ramlei Ali, singura combatantă autohtonă a judecat suficient de calm pentru a rămâne în controlul celor nouă minute. Arbitrii judecători au consemnat o victorie unanimă la puncte, spre sferturile de finală, chiar dacă protejata somaleză a lui Anthony Joshua a încercat să ofere senzația unui deznodământ invers, care ar fi negat primul succes olimpic feminin din istoria țării noastre.

Judo: Noi confruntări dificile aduc o eliminare de gală

O scenă a marii demnități este întâlnită pe planșele disciplinei inițiate chiar pe tărâm nipon. În cadrul turnirurilor din 2021, așteptările generale erau în mare parte rezervate pentru judoka români, mai ales în urma eliminării Andreei Chițu. Nici pe tabloul băieților, sorții nu au fost deloc blânzi. În schimb, Alexandru Raicu putea rămâne cu amintirea că l-a înfruntat la categoria 73 de kilograme pe campionul olimpic în exercițiu, Shohei Ono. Prima rundă a competiției din Japonia prezenta, așadar, cel mai dificil afiș posibil pentru câștigătorul evenimentului de Mare Șlem organizat în Tel Aviv. Un procedeu aparent simplu i-a adus excepționalului nipon iponul de care a avut nevoie. După aproximativ 65 de secunde petrecute pe tatami, a doua dintre cele trei călătorii autohtone se încheia rapid, împotriva eroului național japonez din judo.

Mountain Bike: Un moment al carierei parcurs excelent pe traseul neregulat al Japoniei

Una dintre provocările deosebite ale sportului în general, însă mai ales în cadru olimpic este reprezentată de o latură aparte a ciclismului. Reprezentarea mountain bike-ului în România a fost reaprinsă după multă vreme la nivel înalt de către tânărul Vlad Dascălu. Purtător al numărului de concurs 11, el a avut parte de un start ceva mai reținut. Ulterior, după încheierea primelor tururi, ritmul etalat a fost unul din ce în ce mai impresionat, pozițiile fiind câștigate superb spre intrarea în ultima treime a întrecerii. 

Deși ocupanții medaliilor nu erau poziționați foarte departe, recuperarea distanțelor în timp este o sarcină dificilă. Intrând totuși cu adevărat în ascensiunea pentru o performanță istorică, competitorul în vârstă de 24 de ani nu a mai reușit să susțină ritmul impus în al doilea grup fruntaș. Cele șapte parcurgeri ale Izu MTB Course s-au încheiat cu succesul britanicului Tom Pidcock. Ușoara scădere a resurselor finale l-au obligat pe Vlad să se mulțumească cu o încurajatoare poziție a șaptea, un reper ce va merita cântărit pozitiv în privința viitoarelor ocazii mărețe.    

Natație: Aspirațiile merg spre finale, la granița dintre agonie și ușurare

Dimineața zilei terțe era programată în a aduce două episoade așteptate cu nerăbdare în interiorul centrului acvatic principal. Mai întâi, după o evoluție agitată în manșele de calificare a probei în care și-a semnat performanța carierei, 100 de metri spate, Robert Glință avea nevoie de o cursă solidă în așteptarea unei secunde finale olimpice din carieră. Realitatea a arătat complet diferit, în prima dintre semifinale. După un plonjon aproximativ, campionul european de la Budapesta a încercat să recupereze pe a doua lungime a bazinului.

Finalizând întrecerea pe poziția a patra, el era nevoit să aștepte în tensiune rezultatele celorlalți opt competitori. Deznodământul, deși brusc, a atins punctul maxim al dramatismului. Ocupații locului 5 al manșei secunde au oprit la egalitate cronometrul după 51.21 secunde, cu o singură sutime mai târziu decât înotătorul român. Astfel, în detrimentul uluitor al lui Ryosuke Irie și Hunter Armstrong, Robert Glință și-a văzut cimentat, pentru minima diferență posibilă, ultimul loc în finală.

Mult mai sigur asupra exploatării propriilor resurse s-a arătat atletul care atrage poate cel mai înalt nivel al fascinației acvatice. Autor al unei calificări fără emoții în prima sa competiție olimpică de 200 de metri liber, David Popovici și-a dus mai departe parțialul de excepție, remarcat de întreaga asistență la Roma.

Concurând de asemenea în prima semifinală, dublul recordman mondial al juniorilor a preluat conducerea cursei la capătul lungimii inaugurale, el fiind depășit cu mare dificultate doar de către Martin Malyutin. A șaptea performanță cumulată îi va oferi în cursul zilei de marți, o primă ocazie să se înscrie în istoria olimpică, de la vârsta de 16 ani, alături de mai experimentatul său compatriot Robert Glință.

Tenis de masă: Noi dezamăgiri trăite la intensitate maximă

Cele mai noi vești dinspre mesele de joc înaintea startului Jocurilor Olimpice s-au arătat excelente, prin triumful mondial de juniori, la Zagreb. Pe măsură ce atenția s-a îndreptat spre Tokyo, nivelul adversității a devenit mult mai accentuat. După ce tandemul de dublu mixt a fost eliminat, el fiind identic urmat de Ovidiu Ionescu în proba masculină, alte secvențe erau așteptate cu destulă animație pentru prima jucătoare intrată în competiția individuală. 

Eliza Samara a plecat din postură de favorită în prima ei partidă, desfășurată împotriva thailandezei Suthasini Sawettabut, o combatantă care totuși putea surprinde oricând prin multă varietate. Părând mult mai calmă decât eleva lui Viorel Filimon, favorita a 22-a a reușit să gestioneze superior momentele de cumpănă ale primelor două manșe. Recentă medaliată cu bronz la Campionatul European din Polonia, românca a părut să își găsească ritmul într-un act terț adjudecat clar. Adversara sa asiatică a continuat să-și păstreze cumpătul profitând și de numeroasele erori venite din paleta oponentă, după ce manșa a patra a fost cedată dureros, replica Elizei a fost virtual inexistentă în setul cinci, care i-a adus înfrângerea categorică, 4-1.

Tenis: Înfrângeri dureroase, într-o manieră complet diferită 

Dacă Bernadette Szőcs reprezenta în consecință singura reprezentantă individuală de la masă pentru România, disciplina paralelă de câmp rămăsese deja fără oportunități suplimentare, într-o manieră dură. Succesul Mihaelei Buzărnescu obținut cu Alison Riske s-a dovedit prea costisitor pentru a fi susținut corect și în fața Markétei Vondroušová. Fosta finalistă de la Roland Garros a reușit să își impună superioritatea, trecându-și în cont primele patru jocuri. O altă ispravă la serviciu a încheiat un act I controlat în totalitate. Favorita 16 din Cehia avea să își mențină nivelul jocului suficient de sus pentru a nu oferi multe șanse pentru o replică. Astfel, posibilitatea unei întâlniri cu Naomi Osaka a luat sfârșit pentru sportiva din București în 68 de minute, cu scorul de 1-6; 2-6.

Sportul alb și-a îndreptat apoi atenția către tandemul alcătuit din Monica Niculescu și Raluca Olaru. Eliminarea surorilor taiwaneze Chan le-a propulsat cu încredere în fața lui Sam Stosur și Ellen Perez. Primul set a părut să se afle evident în controlul tricolorelor. Chiar și atunci când un ecart de 5-1 a fost redus, ele și-au procurat trei mingi pentru închiderea segmentului.

Ratările succesive au oferit posibilitatea perechii australiene să completeze o revenire uimitoare. În total, șapte șanse de set au ajuns să fie anulate, iar Stosur și Perez au împins disputa într-un tie-break acontat fără dificultăți. Fiind nevoite să lase în urmă o jumătate de oră nefastă, româncele au izbutit să anuleze deficitul din manșa secundă, doar pentru a ceda într-un nou final de act dramatic. Învinse cu 6-7 (3); 5-7, Olaru și Niculescu au trăit un deznodământ dur pentru o călătorie niponă ce a demarat minunat.

Triatlon: Finalizarea unui complex proces spre îmbunătățiri 

Finalmente, o provocare cu gradul suprem al dificultății a fost asumată în reprezentarea țării noastre de către Félix Duchampt. În Parcul Odaiba, triatlonistul de origine franceză a parcurs tururile de înot, ciclism și respectiv, de alergare, la capătul a 69 de minute și șase secunde, un timp suficient pentru ocuparea poziției a 36-a. Dintre cei 50 de pretendenți, Kristian Blummenfelt a atins idealul olimpic pentru Norvegia.

Rezultate pozitive, întâlnite în destule instanțe individuale, au fost din nou contrabalansate în a treia zi a Jocurilor Olimpice, prin performanțe mai puțin reușite. Secvențe dramatice, lăudabile ori nedorite au condus spre alte ore petrecute într-o imensă tensiune. La capătul ei, delegația României s-a poziționat cu așteptări rezonabile spre obținerea unor noi poziții pe podium, singurele ce pot îmbunătăți cuantumul inaugurat cu mult entuziasm pe planșa de scrimă, de Ana Maria Popescu.