Tenisul profesionist intră într-un regim de normalitate. Chiar dacă impactul spectatorilor se poziționează actualmente către valori minime, sportivii și-au exprimat în multiple rânduri entuziasmul de a reveni pe terenuri.

Competițiile s-au reluat atât pe continentul nord-american, cât și în Europa. În cadrul turneului de la Lexington, Serena Williams este printre sportivele de top care își recalibrează ritmul de joc. De altfel, cu excepția legendei din Statele Unite, doar o altă jucătoare din top 10 WTA a dorit să reînceapă jocurile de o miză oficială. Acea tenismenă este Simona Halep. Parcursul ei de la Praga capătă anumite trăsături neașteptate, dat fiind nivelul de adversitate. În aceeași măsură, prestațiile de calitate ale jucătoarelor din țara noastră nu au fost legate doar de constănțeancă.

Ziua de astăzi a debutat pe arena secundară din complexul clubului Sparta, prin tranșarea unui duel uluitor. De-a lungul a două zile, Irina Begu și Leonie Kung (din Elveția) s-au luptat, într-unul dintre cele mai echilibrate meciuri de la reluarea sportului alb. Finalul primului act, adjudecat de atleta din țara cantoanelor a marcat întreruperea joculului, în contextul vizibilității scăzute. La reluare, aspectul nemaipomenit este că ambele combatante au putut servi pentru partidă, în seturi diferite, fără să profite de șansa respectivă. Dacă rezumăm o astfel de desfășurare, singurul deznodământ potrivit era cel al tie-break-ului în setul final. Begu a salvat trei mingi de meci în jocul decisiv, pe care l-a închis după prima șansă. În urma a 3 ore și 27 minute efective de tenis, românca clasată pe 82 în clasmentul profesionist al momentului, a câștigat fabulos cu 6 – 7 (4) ; 7 – 5 ; 7 – 6 (7). Astfel, Irina Begu i s-a alăturat Simonei Halep, printre ultimele opt competitoare de simplu (urmând să înceapă un al doilea meci în aceeași zi).

La scorul de 5 – 2 în primul set, Ana Bogdan (92 WTA) a suferit o accidentare serioasă în confruntarea cu Kristýna Plíšková (69 WTA), fiind forțată să abandoneze, potrivit AFP.

Pentru a ajunge în sferturile de finală din capitala Cehiei, fostul lider mondial a avut parte de partide lungi, care au obligat-o să apeleze la destule rezerva de energie fizică și mentală. Ulterior succesului cu Polona Hercog venit în tie-break-ul manșei decisive, ea a muncit serios și pentru triumful contra Barborei Krejcikova. Ocupanta poziției 118 în ierarhia feminină și-a trecut în cont un prim set în care nu a cedat vreun game la retur. Pentru a răsturna situația, Halep a avut nevoie, pentru al doilea meci consecutiv, de peste două ore de tenis. În ciuda inexactităților de la serviciu și a unui disconfort vizibil în zona gâtului și a umărului drept, ea s-a impus cu 3 – 6 ; 7 – 5 ; 6 – 2.

În scopul accederii către semifinale, principala favorită a evenimentului praghez s-a aflat față în față cu o altă oponentă (în premieră). Magdalena Frech izbutise să elimine până acum două combatante din România. În cadrul calificărilor, poloneza a depășit-o pe Irina Bara, iar în primul tur de pe tabloul principal, Gabriela Ruse a pierdut în fața tinerei de 22 de ani. Aflată pe locul 174 WTA, Frech reprezenta o nouă adversară neașteptată pentru dubla campioană de Mare Șlem. Dinamica de pe teren nu putea fi anticipată prematur, în cazul unei prime întâniri directe.

Debutul ei a ilustrat însă, un control autoritar al Simonei, cel puțin în raliurile plecate de la retur. Actul inaugural s-a încheiat confortabil, cu 6 – 2 în favoarea ei. Frech, care a obținut prezența în primul tur din postura unui Lucky Looser, nu a putut emite pretenții pe tabelă nici în setul secund, încheiat chiar la 0. După doar 58 de minute, numărul 2 WTA și-a obținut prezența în careul de ași.

Oponenta ei spre finala de la Praga ar fi trebuit să se decidă după o altă bătălie crâncenă, începută de Irina Begu împotriva Sarei Sorribes Tormo. Primul set a fost în mare parte dominat de sportiva din București, care a salvat un total șase mingi de break. Begu și-a trecut în cont segmentul cu 6 – 2, după 54 de minute. Ulterior Irina, a solicitat un time-out medical. Cu siguranță, consecințele disputei din optimi apăsau serios asupra fizicului ei.       

Între timp, atmosfera prezenta o amenințare uriașă a ploii. Iberica de pe treapta a 84-a în ierarhia de simplu a început mai bine actul al doilea, adjudecându-și singurul game completat. Condițiile total neprielnice au impus întreruperea partidei. Aceasta urmează să continuie mâine.

O zi bizară în tenisul feminin autohton a garantat un prim loc în semifinalele Openului de la Praga. Simona Halep își va cunoaște cu întârziere adversara din semifinale. Intensitatea va urca din nou la cote înalte, în cel de-al doilea turneu european din momentul restartul stagiunii.

Surse:

https://www.digisport.ro/tenis/irina-begu-in-sferturi-la-wta-praga-victorie-dramatica-a-romancei-in-tiebreak-ul-setului-decisiv-889177

https://www.digisport.ro/tenis/accidentare-urata-pentru-ana-bogdan-romanca-avea-5-1-cu-kr-pliskova-dar-a-fost-nevoita-sa-abandoneze-889331