Pentru reprezentarea tricoloră în tenis, activitatea în zona antipozilor este una foarte intensă. În toate cele trei turnee ce compun Melbourne Summer Series, prezența românească pe tablou este consistentă.

Fiecare tablou în parte are în componență un vast număr de atlete provenite din țara noastră, care încearcă să avanseze atât la simplu, cât și la dublu (acolo unde patru dintre ele au acces deja către fazele superioare).

Printre figurile ce s-au evidențiat, am remarcat-o pe principala exponentă a speranțelor publicului din România - Simona Halep. Totuși, alături de ea, o altă figură care se poate regăsi în capacitățile ideale ale propriului potențial, atrage pozitiv atenția pasionaților din țara noastră.

Irina Begu a experimentat, după cum a fost cazul uriașei majorități a colegelor sale de circuit, o perioadă de repaus foarte serioasă, înainte de a reveni în mod oficial pe terenurile mapamondului. Toamna din 2020 a avut parte de un final mai rapid dintr-o perspectivă strict sportivă, anunțată de altfel, încă de la debutul acelei stagiuni. Jucătoarea ajunsă acum la 30 de ani a realizat eforturi masive de recâștigare a unei forme care să o aducă mai aproape de reperele notabile ale propriei cariere, începute încă din 2005. Nu ar trebui să fie neglijat, așadar, faptul că bucureșteanca s-a regăsit inclusiv printre cele mai valoroase 25 de jucătoare ale lumii, în urmă cu aproximativ cinci ani și jumătate. Constanța etalată atunci a fost cu greu egalată în ultimele 24 de luni, o perioadă a regăsirii și a restabilirii încrederii.

Întorcându-ne în prezent, motivația rămâne înaltă pentru dezvoltarea revirimentului, iar prima stație a misiunii respective a fost ilustrată în seria turneelor de la antipozi. Având în vedere repartizarea în cadrul Gippsland Trophy, Irina Begu a fructificat la maximum oportunitatea unor antrenamente atent planificate împreună cu Simona Halep. Pentru o perioadă fastă de două săptămâni, compatrioatele au avut parte de un schimb plăcut al experienței. Beneficiile pregătirii comune puteau să depășească perspectiva mentală în primele dueluri din 2021. Ambele jucătoare sperau la un start pozitiv, iar pentru eleva lui Teodor Bolânu, semnele s-au îndreptat rapid în acea direcție. O oponentă asiatică de calibru, în Saisai Zheng, i-a adus cel dintâi test Irinei. În pofida cedării unui prim act mai puțin echilibrat, ea a dat dovadă de multă forță mentală, de a lăsa în spate pe cât posibil momentele defavorabile. Revenirea în fața capului de serie cu numărul 11 al Gippsland Trophy s-a produs drept rezultat al unei atitudini ce a rămas în mare parte pozitivă. Deficitul manșei decisive a fost anulat, iar succesul îi asigura o prezență dincolo de faza șaisprezecimilor.

În drumul ei către turul al III-lea din cadrul competiției australiene primare din cadrul seriei de vară, ea urma a o înfrunta pe Aliaksandra Sasnovich. Bielorusa de 26 de ani o mai întâlnise pe Begu doar o singură dată în cadrul circuitului feminin. Acea dispută avea loc în toamna lui 2015, iar miza era considerabilă, ținând cont de faptul că românca obținea trofeul secund al carierei, în urma unei finale decise clar, în minimum de acte, la Seul. 

Circumstanțele jocului din dimineața de marți puteau fi cu greu mai diferite, prin comparație cu cel din capitala sud-coreeană. Combatantele își căutau atent cadența, dar avantajul din perspectivă fizică ar fi trebuit să-i aparțină sportivei de pe poziția a nouăzecea a clasamentului mondial. Ea petrecuse mai puțin pe teren decât autoarea unei victorii foarte complicate, acontată în 167 de minute. Totuși, Lesia Tsurenko i-a oferit o replică acerbă în primul tur și lui Sasnovich, câștigătoare cu 6-4 în ultima secvență contra ucrainencei.

Setul inaugural de marți, consumat pe terenul al șaptelea din complexul Melbourne Park, nu a etalat însă o posibilitate a dezechilibrului la nivelul rezistenței. Dimpotrivă, schimburile de mingi intense au denotat un echilibru pregnant, care a putut fi îndepărtat cu mare greutate. Această noțiune capătă conotații diferite în tenisul feminin, dacă ne gândim la mult menționata fragilitate a conservării serviciului. Partida asupra căreia ne concentrăm avea să ilustreze întocmai aspectul subliniat. Primele șase jocuri au echivalat cu tot atâtea triumfuri la retur. Sub asemenea auspicii (rarisime din perspectiva oricărui barometru), devenea evident că orice stăpânire a loviturii de deschidere contura cheia manșei cu numărul unu. După ce a avut ocazia să servească pentru ea ca urmare a unui nou break (realizat la 0), Irina Begu nu a putut concretiza șansa ivită. Mai mult, Sasnovich a revenit la cârma tabelei, urmând să își adjudece parțialul contra serviciului, în prelungirile sale.

Deși ritmul de joc a fost relativ rapid în timp, eforturile s-au simțit mai ales pentru tenismena din capitală, care a avut nevoie în mod repetat de îngrijiri medicale. Fiind nevoită să revină pentru a doua ocazie consecutivă din postura ingrată a pierderii primului capitol al meciului, favorita hârtiei nu s-a impacientat, demonstrând-și capacitatea de a-și reconecta loviturile la intensitatea potrivită. În aceeași măsură, limbajul moral al trupului nu a arătat descurajat, iar consecințele urmau să se reflecte în realitatea scorului setului secund. Spre deosebire de cel precedent, acesta nu a avut parte de un număr similar al fluctuațiilor de moment. Primele schimburi semnalau un efort de succes contra serviciului din partea româncei, care avea să se dovedească și singurul, până la intrarea în porțiunea decisivă a duelului. Jucătoarea din Belarus a încercat să ofere o replică imediată, dar oponenta sa a anulat două oportunități de a reechilibra tabela. Irina a gestionat bine momentul pozitiv și nu ceda întâietatea planului psihologic, izbutind să-și mențină concentrarea în momentele ce puteau întoarce direcția manșei a doua.

În cadrul celei decisive, rata oboselii fizice o putea întrepătrunde pe cea mentală, luând în calcul modalitatea prin care Begu a traversat runda întâi a competiției dedicate regiunii victoriene rurale. Prin urmare, Aliaksandra Sasnovich părea să poată prelua inițiativa într-o manieră serioasă, realizând o desprindere pe tabelă. Ocupanta poziției 79 din ierarhia profesionistă înfrunta din nou cu brio un interval delicat. La capătul a șase game-uri strânse, paritatea era din nou restabilită, pe fondul unor prestații de intensitate imensă. Pe măsură ce încrederea a revenit la cote înalte pentru românca, ea izbutea să întoarcă un 1-3 în propria favoare, procurându-și avantajul printr-un ultim duel strâns câștigat contra serviciului. Acuratețea loviturii de rever a contat enorm în acontarea suplimentară a momentumului. Adversara sa nu avea să cedeze, forțând multiple egalități pe parcursul jocului în care atleta sfătuită de Teodor Bolânu servea pentru victorie. 

Irina Camelia Begu și-a păstrat atitudinea agresivă și a pavat locul în optimile Gippsland Trophy prin cel de-al patrulea as al unui duel de două ore și 36 de minute, încheiat cu 5-7; 6-4; 6-4. Învingătoare după o nouă încleștare tăioasă, în special din punct de vedere fizic, reprezentanta noastră o va întâlni pe Johanna Konta (cotată cu a cincea poziție a capilor de serie; 14 WTA), în dimineața de miercuri. Evenimentul va fi dublat de meciul Simonei Halep împotriva Laurei Siegemund. Dată fiind înfrângerea Anei Bogdan la capătul unei dispute cu Ashleigh Barty mai antrenante decât o arată rezultatul final – 3-6; 3-6 - în cadrul turului secund al Yarra Valley Classic – prezența românească pe tablourile de simplu din Melbourne se va rezuma la două exponente.

A doua dintre ele a avut parte cu adevărat de o deschidere intensă a anului 2021. Tenisul practicat de Irina Begu oferă însă motive de bucurie la fel de pregnante precum o face și capacitatea ei de luptă, în condiții de mare presiune. Aventura australiană de simplu își continuă prima ei etapă în urma unei noi bătălii remarcabile.