Poveștile de succes sunt tot mai complicat de anticipat în disciplinele de la fileu. Atunci când momentele devin deosebite, diferențele dintre sportivi ori sportive deopotrivă par a se micșora serios.

Detaliile insesizabile, la prima vedere, au ajuns să facă diferența într-unul dintre jocurile ce se dispută sub semnul echilibrului, în perioada contemporană. Deși valorile absolute ale combativității și agresivității dețin încă întâietatea pe suprafețele de joc, semnele de întrebare continuă să se înmulțească.

Urmând direcția sugerată, lucrurile au luat multiple întorsături drastice în cel de-al doilea reper major al anului. Brusc, statutul de favorit a devenit mai puțin convingător, mai ales la fete. Deznodămintele pot genera surprize uriașe, valabilitatea afirmației anteriore fiind greu de plasat la îndoială.

Pentru persoanele ce pot privi cu suficientă detașare sportul alb, săptămânile în curs nu au cum să nu impresioneze. Internaționalele de Tenis ale Franței au adus multe noutăți și spectacol neîntrerupt. Desigur, consecințele lui puteau fi eminamente pozitive pentru pasionații țării noastre dacă reprezentarea accesa înălțimi notabile. Deși principalul exponent al optimismului individual nu s-a putut întoarce în cel mai cunoscut complex de zgură din întregul circuit, motivele de menținere ridicată a atenției nu au fost deloc puține. Pe măsură ce festivalul tenisistic a avansat, așteptările puteau crește și în afara probei de simplu. Acțiunea echipelor cu implicare românească este întotdeauna intensă pentru orice competiție notabilă.

Înainte de a trece către analizele care cuprind mai atent specializările cunoscute dublismului, câteva mențiuni rămân necesar a fi punctate. Exact la mijlocul periplului parizian, în pofida prezenței numeroase pe toate tablourile aflate în evoluție, punctul focal de interes părea să rămână unul singular. Așteptările crescânde cuprindeau treptat o Sorana Cîrstea ce dădea impresia că se poziționa în fața momentului așteptat de o perioadă foarte lungă de timp. Din păcate, în după-amiaza de duminică, declarată în mod tradițional cea mai aglomerată a întregului turneu, ni s-a reamintit încă o dată cât de mici, însă de-a dreptul severe, sunt marjele ce separă clipele bucuriei de cele ale neputinței.

Optimea de finală contra Tamarei Zidanšek a avut parte de numeroase secvențe ale răscrucii, în ambele manșe bifate. Puțin prea mult aplomb sau un îndemn interior prea puternic o făceau pe sportiva noastră să comită erorile ce au dus inevitabil la pierderea controlului disputei și a încrederii. O dovadă suplimentară a ocaziei imense pe care orice combatantă o putea capitaliza în Bois de Boulogne era ilustrată și în zilele ulterioare eliminării lui Cîrstea.

Ajunsă în premieră, alături de alte patru atlete, în cadrul fazei ultimilor opt, enorma surpriză plăcută venită din Slovenia nu avea să se oprească acolo. Împreună cu Paula Badosa, cea care i-a sfârșit dramatic parcursul Anei Bogdan, ea s-a implicat într-un prim duel excepțional.

Suișuri și coborâșuri înlănțuite urmau să rezulte, în cele din urmă, pentru o paritate atât de dificil de străpuns. Prelungirile actului final nu erau considerate o constantă la un nivel înalt. Și totuși, pentru ocupanta locului 85 în clasamentul mondial, valorile extinse până dincolo de limita obișnuitului continuau să surâdă. Rezultatul final al unei alte partide uluitoare contra Biancăi Andreescu se arăta din nou la orizont.

Răsturnările de situație nu conteneau până când tabela arăta încă o dată 8 – 6 în cadrul manșei finale, slovena reușind să își păstreze superior calmul în fața foarte talentatei iberice. Cum o asemenea desfășurare nu se arăta suficientă la nivelul improbabilității, evenimente similare urmau pentru a decide un al doilea loc destinat premierei absolute.

Anastasia Pavlyuchenkova își înfrunta mai tânăra parteneră cu care a ajuns în tururile avansate la dublu, Elena Rybakina, pentru a ajunge în careul de ași. Kazaha mai bine clasată, prezentă și ea pentru prima dată într-o ipostază similară, eliminând-o pe Serena Williams, pleca ușor favorită. Însă, după cum spuneam și mai devreme, într-o după-amiază menită să intre în istorie, echilibrul a domnit pentru majoritatea unei a doua dispute succesive ce nu se încheia sub convențiile unui set final comun. 

Pentru separarea celor două colege de echipă disputarea mai multor game-uri decât în partida prealabilă se dovedea necesară. Rusoaica de 29 ani trecea linia de sosire cu 9 – 7, continuând să spere la o veche aspirație de Mare Șlem rămasă neîmplinită. Mai mult, având în vedere că patru noi semifinaliste urmau să se confrunte, prin eliminarea relativ neașteptată a Igăi Świątek de către Maria Sakkari, orice deznodământ devenea realmente posibil.

Chiar dacă probele de echipă au deseori tendința tenisistică de a ne conduce mai des în acea direcție decât cele de simplu, ultima remarcă nu își pierde din impact. Foarte multe contexte presupun un nivel de concentrare grozav, alături de speranța conform căreia inspirația va rămâne mereu la înălțime.

Printre mulții atleți care ajungeau la Paris cu multiple niveluri de așteptare era și Irina Begu. Tendințele întâlnite pe parcursul întregii ei cariere indicau disponibilitatea crescândă în  evolua des în competiții distincte de-a lungul unui turneul de factura Openului Francez. Desigur, precum amintirea rămâne încă foarte proaspătă, românca avea parte în a doua zi a turnirului francez de o oportunitate grozavă.

Într-adevăr, într-un prim joc feminin nocturn din istoria arenei Philippe Chatrier, șansele nu au fost puține în fața celei mai titrate jucătoare a sportului. Serena Williams era pusă serios în dificultate de către sportiva din București. Câțiva milimetri au lipsit în două cazuri pentru ca înfruntarea din runda întâi să devină enorm de complicată pentru legendara tenismenă din Statele Unite.

Cu un minus de șansă, inspirație și forță, pretendenta de 30 de ani era învinsă în două acte. Prin urmare, concentrarea ei urma să se îndrepte eminamente către specialitatea de dublu, la nivelul căreia, un parteneriat deja foarte interesant obținea tot mai multă omogenitate, în actualul stagiu competițional.

Nadia Podoroska începea să colaboreze strâns cu sportiva noastră încă de pe parcursul lunilor puternic afectate de hiatusul pandemic. Imaginea și apropierea succesului individual erau binecunoscute pentru tânăra cu origini ucrainene, începând chiar din Orașul Luminilor. Însă, campania minunată, ce a purtat-o până în semifinalele de simplu feminin din 2020, nu a îndepărtat-o de proba de dublu.

Dimpotrivă, ritmul era întotdeauna valoros în a fi obținut prin cât mai multe jocuri completate. O eliminare suferită timpuriu împotriva Belindei Bencic reprezenta faptul că perechea celor două jucătoare cu un stil aparent diferit beneficia de atenție exclusivă din partea ambelor membre. Ca dovadă a unei posturi favorabile, măcar din perspectiva amintită, jocul din runda inaugurală era unul dătător de încredere. Contra Jessikăi Ponchet și Estelle Cascino, ele au izbutit să controleze autoritar disputa, fără să le ofere reprezentantelor gazdelor vreo oportunitate de a prelua controlul pe tabelă.

Victoria incipientă venea într-o desfășurare logică, însă, adevărata provocare venea în cadrul turului secund. Shuko Aoyama și Ena Shibahara compun o pereche niponă absolut redutabilă. Câștigarea unui prim set început mai modest în fața titratelor japoneze a reprezentat dovada partidei deosebite ce era completată în trei acte. Rarisim pentru o înfruntare cu patru combatanți, a fost nevoie de peste două ore pentru ca Begu și Pdoroska să obțină unul dintre succesele carierei. 

Capitalul enorm de încredere obținut în fața favoritelor cu numărul patru se remarca în mod evident în zilele următoare. Eliminarea unui cuplu atât de bine sudat semnala potențialul uriaș român și sud-american. Alte exponente cu puțină experiență din Franța, anume Clara Burel și Chloé Paquet, nu puteau pune foarte multe probleme în drumul Irinei Begu către o un prim sfert de finală în arondismentul al șaisprezecelea din Paris. Pentru a urca o treaptă nouă în palmaresul ei, anume o nouă semifinală turneu de Mare Șlem, ea și Nadia Podoroska trebuia să depășească și o primă pereche plurinațională.

Shelby Rogers și Petra Martić și-au extins mult succesul de simplu în perioada recentă. Un tandem inedit cu joc solid la serviciu progresa încurajator, însă se pregătea să înfrunte o echipă mult mai omogenă, aflată în fața unui rezultat notabil.

Tenisul autohton putea avea doi reprezentanți de top în actele penultime de dublu. Horia Tecău se oprea dramatic alături de dublul campion en-titre Kevin Krawietz, în urma unui act final majoritar dominat în sfertul de finală cu Juan Sebastián Cabal și Robert Farah. Micile momente uriașe se puteau dovedi uriașe și în cadrul unui moment la fel de important pentru o altă sportivă aflată aproape de clipa carierei pe zgură.

Pe arena Simon Mathieu, Petra Martić demara hotărâtă înfruntarea inaugurală a zilei de joi, fiind principala responsabilă pentru primul joc înregistrat contra serviciului. Sprijinite puternic de spectatorii aflați într-o proporție mai mare pentru întâia oară de la startul competiției, Podoroska și Begu ofereau replica imediată pentru a rămâne în apropierea adversarelor. Echilibrul a fost menținut în prima jumătate a manșei de deschidere. La capătul ei, jucătoarele superior cotate cumulat în ierarhia WTA erau obligate să salveze două oportunități de break pentru a rămâne în avantaj. Un moment psihologic de mare importanță se convertea într-o mai mare presiune în partea opusă de fileu. 

Oportunitatea imediat următoare o vedea pe Nadia străpungând loviturile adverse de la retur. Ulterior, setul inaugural era închis cu suficient aplomb care să rămână activ până dincolo de startul următorului. Startul excelent era confirmat de presiunea uriașă pusă în cadrul momentelor înregistrate la retur. Încrederea se reflecta în alte două mingi de break pe care perechea argentiniano-română nu le putea converti. Oponentele nu mai aveau parte de același rezultat în următorul joc de serviciu, pe care îl cedau apoi.

La capătul unei ore de tenis, succesul părea foarte aproape, însă riposta condusă de Shelby Rogers ducea către restabilirea egalității. Fiecare dispută ce urma semnala profunda destabilizare a ritmului de ambele părți. Clipele favorabile au oscilat până într-un joc cu numărul 10 în care Irina Begu își ceda puțin din consistența lungimii execuțiilor. Patru schimburi cedate la rând consfințea trimiterea înfruntării în manșa finală.

Conștiente de faptul că erorile venite din lipsa concentrării, Begu și Podoroska abordau foarte atent un pasaj crucial din întreaga  partidă. Perechea croato-americană nu se putea instala clar la cârma tabelei, iar încrederea suferea o nouă distincție majoră în plan tactic. Clipele echilibrate ale manșei erau vizate de jocul în care jucătoarele de peste Ocean se aflau la serviciu. Argentinianca își folosea execuțiile adânci pentru a-i oferi partenerei sale posibilitatea de a interveni în majoritatea situațiilor la fileu. Agresivitatea regăsită și propusă în teren, dar și la marginea lui aducea roade. Avantajul obținut a fost protejat cu succes după noi minute pozitive.

Prestația din partea jucătoarei autohtone rămânea la fel de solidă în secvențele în care o posibilă tentativă de revenire a adversarelor se mai dovedea viabilă. Pe rând, șase mingi de triumf împotriva serviciului erau anulate în cadrul ultimelor secvențe ale înfruntării. Evitând alte clipe potențial primejdioase, două sportive ce părăseau rapid tabloul de simplu al French Open ajungeau la cea mai importantă performanță a conlucrării lor. Printr-o nouă revenire de la 0 – 40, Nadia Podoroska și Irina-Camelia Begu duceau scorul final la 6 – 3 ; 4 – 6 ; 6 – 2.

Pentru românca actualmente aflată pe poziția 104 mondială în ierarhia dublistă, accederea în a doua semifinală majoră a carierei, după cea de la Melbourne din urmă cu trei ani și jumătate, era bifată la capătul unei încleștări a revelațiilor. Viitoarele oponente, înaintea unei eventuale finale pariziene se ridicau la un alt calibru, referindu-ne la Bettany Matek-Sands și Iga Świątek. Ele formează perechea cotată cap de serie 14. Actuala deținătoare a cupei Suzanne Lenglen rămânea aproape de un nou triumf suprem în ciuda unei după-amiezi individuale nefaste, întâlnită miercuri.

Așadar, într-o perioadă în care imprevizibilul pare să dicteze permanent în latura feminină a tenisului mondial, rezultatele excelente se dovedesc posibile și pentru țara noastră. Dacă o nouă campioană de simplu va fi cu siguranță încoronată la Roland Garros, instanțele probei pe echipe se prezintă cel puțin la fel de interesant. Principalul argument este că o atletă din țara noastră rămâne în cursa împlinirii unui interval grozav al carierei în Hexagon.

Surse:

https://www.digisport.ro/tenis/irina-begu-in-semifinalele-roland-garros-la-dublu-unde-s-a-facut-diferenta-in-meciul-din-sferturi-asta-ne-am-spus-1135343