Runda a doua a Openului Francez a avut la start cinci tenismene tricolore în proba de simplu, o situație întâlnită doar în alte două rânduri. Câte dintre ele aveau să treacă mai departe.

Concomitent, putem afirma că și prezența în probele de dublu se prezintă suficient de amplă. Monica Niculescu a învins-o miercuri, alături de Misaki Doi pe o Irina Bara ce a conlucrat cu Fanny Stollár. Deși sportiva de 25 de ani a fost nevoită să părăsească un tablou de concurs, vom vedea că participarea ei pe zgura pariziană avea să se perpetueze.

Tot la cumpăna primelor luni de toamnă, era evident că Simona Halep se califica în șaisprezecimi, mulțumită unui nou joc foarte solid, în detrimentul Irinei Begu. 

Prima conațională care încerca să i se alăture actualului număr 2 mondial în turul al treilea al competiției individuale feminine, a fost Ana Bogdan. Ea a avut parte de un adversar deosebit de dur chiar în interiorul arenei centrale. Pe Philippe Chatrier, Ana Bogdan s-a confruntat cu Sofia Kenin, favorita cu numărul 4 a turneului. Jucătoarea cu origini ruse din Statele Unite traversează o perioadă inconstantă în stagiunea actuală, imagine confirmată chiar în primele secvențe ale partidei contra româncei revenite după problemele serioase avute la nivelul coapsei stângi.

Bogdan a preluat rapid controlul tabelei profitând și de indispoziția vădită a tinerei sale oponente. Deși Kenin izbutise să restabilească echilibrul actului inaugural, erorile s-au perpetuat nestingherit, până când, românca ar fi putut să conducă meritoriu cu 6-3; 1-0. Campioana în exercițiu de la Melbourne a evitat deschiderea unui dezavantaj ce părea greu de remontat, salvând două mingi de break.

Pe măsură ce americanca și-a regăsit ritmul, replica din terenul advers s-a diminuat treptat. Manșa a doua (încheiată în oglindă primeia) s-a dezechilibrat în partea ei finală, iar actul decisiv a surpins majoritar aproape cel mai ridicat nivel al jocului de care dispune Kenin. Deși Ana Bogdan a ridicat în ultimă instanță propriu nivel, eforturile sale nu s-au dovedit suficiente pentru a mai dramatiza finalul întâlnirii. Câștigătoarea Australian Open 2020 a ratat multiple mingi de meci, dar s-a impus cu 3-6; 6-3; 6-2. Înfruntarea nu a atins pragul a două ore, iar numărul 6 WTA va urma să dispute o nouă partidă ce va denota un interes autohton ridicat.

După eliminarea Anei Bogdan (care părăsise anterior și configurația de dublu), Patricia Țig căuta accederea în șaisprezecimile pariziene împotriva unei alte reprezentante de peste Atlantic. Christina McHale a început duelul contra severinencei în defensivă. Aflându-se în continuare în mijlocul unei forme de vârf a carierei, recenta învingătoare de la Istanbul a abordat excelent debutul de partidă.

Ocupanta poziției a 59-a în ierarhia WTA părea să ducă rapid la sfârșit o primă manșă intensă. Țig a servit pentru 5-1, însă din acel moment, McHale a putut remonta handicapul și pe fondul inexactităților adverse. Setul a devenit foarte disputat, iar inspirația româncei avea să evite intrarea lui în prelungiri. Patricia a utilizat energia recăpătată în plan moral pentru a domina destul de evident segmentul cu numărul doi. Etalarea unui tenis încrezător a avut efectul sperat și la nivelul scorului. Printr-un 6-4; 6-3 muncit, dar convingător, atleta antrenată de Răzvan Sabău s-a calificat pentru prima oară în runda a treia a unui turneu de Mare Șlem.

În paralel, Irina Bara avea parte de aceeași oportunitate. După cum anticipam ceva mai devreme, parcursul neașteptat al jucătoarei rezidente în Ștei, județul Bihor, continua la simplu. Ea s-a detașat în fața unei Alison Van Uytvanck care nu și-a putut exploata la maximum potențialul fizic. Trecând peste acest aspect, evoluția Irinei i-a fost mult superioară. Eleva lui Marius Comănescu și-a trecut în cont 10 dintre cele 11 jocuri completate, traversând confruntarea într-o manieră curată și demnă de remarcat. La 1-6; 0-4 (0:30), Van Uytvanck a preferat să abandoneze. Prin urmare, la capătul a 52 de minute, misiunea Irinei Bara s-a încheiat cu succes. Astfel, ea își îmbunătățește performanța de referință în circuitul profesionist. Conform live-tennis.eu, clasamentul WTA provizoriu semnalează o urcare cu 30 de unități a ardelencei. Ea o va înfrunta în turul al III-lea chiar pe Sofia Kenin.  

Așadar, Simona Halep nu va rămâne sigurul punct de interes pentru împătimiții tenisului din țara noastră. Jucătoarele din România aspiră treptat la noi realizări de marcă, în cadrul ultimului eveniment de Mare Șlem al anului.