EurActiv România și Reprezentanța Comisiei Europene au organizat marți, 26 mai 2015 Conferința Internațională „Oportunități de finanțare pentru mediul privat. Marile investiții” în cadrul căreia au fost detaliate liniile de finanțare disponibile pentru companiile mari în cadrul programelor cu fonduri structurale, programelor comunitare și cele finanțate din bugetul de stat.

 De asemenea, au fost prezentate studii de caz, din experiența mediului privat. 

  Angela Filote, șef al Reprezentanței Comisiei Europene în România, a declarat: „Principala provocare pe care o avem acum la nivelul UE este ieșirea cu succes din criză. Am ieșit din criză „pe hârtie”, acum trebuie să ieșim și în realitate. Anul 2015 este foarte important fiindcă vor fi lansate finanțările 2014-2020. Este și anul în care lansăm planul de investiții propus de președintele Juncker, pe care sperăm să îl avem ca lege începand din iunie”.

 

Vittoria Alliata di Villafranca, Director în cadrul Directoratului General Politică Regională și Urbană, Comisia Europeană, a declarat:

„România poate fi foarte mândră, deoarece cinci dintre programe au fost deja adoptate, mai rămân două care trebuie adoptate în cele mai scurt timp. Cum folosim aceste fonduri structurale în Romania? Nu este atât o chestiune de volum de bani, cât de înlăturare a gâtuirilor din domeniul afacerilor și investițiilor în România, de folosire corectă a fondurilor structurale.” 

Marius Nica, Ministrul Fondurilor Europene, a declarat că lucrează în această perioadă,  împreună cu Ministerul Finanțelor Publice, la un sistem prin care se dorește o prioritizare a acelor investiții și domenii care atrag cel mai mult bani europeni, astfel încât fondurile nerambursabile să fie îndreptate către sectoarele respective iar ordonatorii principali de credite să primească acei bani pe masură ce demonstrează că proiectele sunt sustenabile. 

 Vorbitorii au prezentat oportunități pentru companii mari prin șase programe de finanțare. Programul Operațional Competitivitate, Programul Operațional Capital Uman și Programul Național de Dezvoltare Rurală și Programul Infrastructură Mare – componenta de energie au fost prezentate de reprezentanții Autorităților de Management: Iulia Baz, Director AM POS CCE – MFE, Viorel Constantin Mihai, director adjunct Direcția programe capital uman, MFE, Carmen Boteanu, director adjunct AM PNDR și George Guran, șef serviciu Organismul Intermediar pentru Energie, Ministerul Energiei, IMM-urilor și mediului de afaceri.  

Studiile de caz pentru programele menționate au fost oferite de Ramona Ivan, director în cadrul CEC Bank, Irina Zugravu, consultant și partener VAPRO Romania și respectiv Loredana Răutu, șef departament programe de finanțare în cadrul BCR. Programul de cercetare-inovare al Comisiei Europene, împreună cu informații practice au fost explicate de Lucian Andrei, fondator Horizon Consulting Network. 

Finanțările prin scheme de ajutor de stat cu fonduri naționale au fost detaliate de Livia Stan, director general în Ministerul Finanțelor Publice iar un studiu de caz pe program a fost prezentat de Leonard Cornoiu, director programe europene, Banca Transilvania. 

În plus, despre rolul mediului privat în implementarea proiectelor strategice finanțate din fonduri europene a vorbit Anca Andreea Călugăru (Schuman Associates), iar Ionuț Țața, președintele Clusterului pentru Inovare și Tehnologie „Alt Brașov”, a prezentat oportunitățile oferite companiilor mari prin participarea în clustere. 

 ----

Conferința a fost organizată de EurActiv.ro și Reprezentanța Comisiei Europene în România și a avut ca parteneri Telekom România, Banca Comercială Română și CEC Bank. Evenimentul a beneficiat de sprijinul VAPRO, Schuman Associates și Horizon Consulting Network. 

EurActiv Romania este parte din rețeaua EurActiv – o structură media pan-europeană, compusă din birouri independente și integrate, care publică știri și analize privind politicile europene în 13 țări și 12 limbi, având un număr de 667.494 cititori în Europa, la nivelul fiecărei luni.

VIDEO&TEXT Conferinta #RoFinLarge/ Vittoria Alliata di Villafranca, DG Regio: „Cheltuirea fondurilor trebuie să meargă mână în mână cu crearea și implementarea de strategii și reforme necesare”

Mai mult pe EurActiv »