Participarea Romaniei la "Initiativa pentru IMM" a Uniunii Europene ar implica o contributie initiala de circa 200 milioane de euro si va presupune inclusiv crearea un program special dedicat acestei categorii de firme, a declarat vineri, 20 februarie Florin Jianu, presedintele Patronatului Tinerilor Intreprinzatori. Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat recent ca exista deschidere pentru a participa la aceasta initiativa, in urma solicitarii venite din partea Comisarului european Corina Cretu. 

Teodorovici a declarat intr-un interviu recent ca Romania este deschisa pentru a participa la Initiatitiva pentru IMM a Uniunii Europene, dupa ce initial declinase aceasta participare:
 

cursdeguvernare.ro: Si credeti ca banii pentru mediul privat nu vor fi cheltuiti? Incerc sa imi explic si refuzul guvernului roman de a participa la initiativa pentru IMM-uri a UE.
Eugen Teodorovici: Asa a fost punctul de vedere la momentul respectiv, inteleg ca doar doua-trei state europene s-au alatura initiativei.
Eu am vorbit si cu doamna comisar european Cretu si a ramas sa discutam inca o data, vedem care sunt avantajele si ne aratam deschiderea fara probleme. Vrem sa utilizam instrumente cat mai avantajoase.
Anul trecut, in afara de Spania si Malta nu a sustinut nimeni initiativa, dar in ultima discutie de la Bruxelles am vorbit sa mai discutam initiativa, se reia si ne-am declarat deschisi.

Ce este Initiativa pentru IMM

Despre oportunitatea acestui program pentru Romania a facut declaratii, in premiera, europarlamentarul Marian-Jean Marinescu, in luna noiembrie 2014. 

  • "Masura propusa a reprezentat o noua initiativa comuna (joint instrument) de finantare pentru IMM-uri care combina alocarile nationale ale statelor membre in cadrul fondurilor europene structurale si investitii (FESI) cu resursele bugetare ale UE gestionate la nivel central in cadrul programelor Orizont 2020 si COSME si cu resursele proprii ale FEI si BEI.",
- a explicat Ministerul Fondurilor Europene, ulterior, la solicitarea EurActiv.ro. 

Utilizarea instrumentelor financiare (de tip garantii, fonduri cu capital de risc) in cadrul noilor programe cu fonduri europene 2014-2020 este un subiect intens dezbatut, in conditiile in care noile regulamente europene incurajeaza utilizarea acestor mecanisme cu ajutorul institutiilor financiare precum Banca Europeana de Investitii. Europarlamentarul PPE Marian-Jean Marinescu a declarat vineri, 28 noiembrie in cadrul dezbaterii organizata de Biroul de Informare al Parlamentului European ca pentru IMM-uri ar fi permisa infiintarea unui fond care sa atraga pana la 7% din suma alocata prin finantarile UE si ca Romania ar fi trebuit deja sa propuna concret modalitatea de aplicare.

Prevederea la care a facut trimitere Marian-Jean Marinescu este inclusa in Regulamentul financiar comun pentru Fondurile Structurale si de Investitii 2014-2020.  In acest document, un intreg capitol - Titlul IV - se refera la instrumente financiare.

Vezi mai multe detalii si extrase din regulamentul mentionat, aici

Corina Crețu: Comisia Europeană va lansa în martie o platformă cu rol de asistență tehnică pentru proiectele cu finanțare UE

Mai mult pe EurActiv »