SPECIAL REPORT/ Pentru că nicio discuție despre fonduri europene nu ar avea sens fără a înțelege cine sunt destinatarii finali, iată câteva exemple concrete. 


Șase beneficiari de finanțări nerambursabile au fost selectați în cadrul concursului„Profesioniștii proiectelor de succes” , derulat în perioada 26.02 - 05.03, festivitatea de premiere având loc în cadrul Conferinței Internaționale „Oportunități de finanțare pentru IMM-uri 2014-2020” din 12 martie 2015. 

Cei trei premianți principali au beneficiat de asigurarea vizibilității proiectului pe site-urile www.euractiv.ro, www.hotnews.ro și www.immromania.ro și un pachet de produse promoționale oferit de partenerul principal Telekom România. Proiectele, pe scurt:  

Eco-inovare cu sprijin financiar din bugetul de stat

Proiectul „Modul multifuncțional locativ sau comercial” a fost declarat „Marele câștigător” al concursului. Cel care a dezvoltat ideea de afacere și a obținut finanțare din bugetul de stat, prin Programul pentru Întreprinzători Debutanți (SRL-D) este Constantin Alupoaei, de profesie designer.

Acesta a detaliat:

„Un container metalic, care a fost folosit pentru depozitare și transport și apoi abandonat, este transformat într-un modul universal. Inovația ține de aplicarea unor metode tehnice și estetice. Pe acoperiș sunt plantate diverse plante, aceasta metodă fiind o noutate în izolarea și filtrarea apei pluviale. O altă inovație este accesorizarea cu panouri fotovoltaice, instalație ce va asigura independența energetică. Elementele inovative se regăsesc și în metoda folosită pentru amenajarea interioară. Modulul poate fi astfel utilizat pentru spațiu de birou, unitate locativă, spațiu comercial, spațiu sanitar, spațiu educațional și altele”

Produsul realizat pune din start accentul pe reciclare și ecologie, mai subliniază întreprinzătorii. „Acum există în lume peste 11 milioane de containere nefolosite și abandonate. Containerul metalic este refolosit prin reintegrarea în uzul uman având o altă alta destinație, mult îmbunătățită”.   

Prețul unui astfel de container transformat pornește de la circa 7.500 de euro. Întreprinzătorul Constantin Alupoaei a mărturisit pentru EurActiv.ro că, până în prezent, a primit două cereri de ofertă, pentru o casă de vacanță și pentru un restaurant de tip fast-food. 

Proiectul a fost prezentat pe larg aici 

”Abilitățile contează și economic” 

Fundația Motivation România este cu adevărat un profesionist al proiectelor europene, a derulat în ultimii ani zece proiecte și a atins peste 10.000 de beneficiari finali, potrivit reprezentantei organizației, Mirela Cîrlan.  

Experiența accesării fondurilor POSDRU a fost, per ansamblu, pozitivă. Mirela Cîrlan spune că, în general, funcționarii din organismele intermediare au fost cooperanți și, cu toate că au existat adesea întârzieri în rambursarea fondurilor, organizația a reușit să acopere, chiar dacă uneori la limită, necesarul de resurse pentru derularea activității.

Proiectul înscris și ales câștigător la concursul organizat de EurActiv este în derulare și vizează opt structuri de economie socială (SES) și crearea a 41 de locuri de muncă permanente, din care 28 pentru persoane din grupuri vulnerabile. 

„Proiectul se constituie într-o investiție în capitalul uman iar competitivitatea capitalului uman este direct influențată de formarea profesională. Prin înființarea celor opt SES care vor deveni operaționale pe durata implementarii, proiectul va avea un puternic caracter demonstrativ și potențial de replicare în alte regiuni și localități ale țării.”

Proiectul a fost prezentat pe larg aici  

Librării informatizate cu fonduri UE 

Patru module de software implementate în zece librării, o serie de echipamente și câteva sesiuni de instruire: rezultate concrete ale proiectului realizat de Compania de Librării București cu fonduri nerambursabile de circa 770.000 de lei. Obiectivul general a fost „introducerea unor sisteme TIC pentru eficientizarea și dezvoltarea afacerii, încurajând inovarea și oferind sprijin pentru deciziile manageriale”.  

Proiectul a fost finanțat prin POS CCE, axa III "Tehnologia Informației și Comunicațiilor pentru sectoarele privat și public” - componenta „Sprijin pentru sisteme TIC integrate și alte aplicații electronice pentru afaceri”.

Durata totală, 15 luni. Informatizarea celor zece librării într-un timp relativ scurt a fost benefică pentru companie.  De asemenea, a fost important, mai spus reprezentanții companiei, și sprijinul firmei de consultanță care a participat la elaborarea și implementarea proiectului.  Compania de Librării București intenționează să depună din nou proiecte pentru finanțare europeană pe noile Programe Operaționale cu fonduri structurale. 

Proiectul a fost prezentat pe larg aici 


25 milioane europeni nu au un loc de muncă - Conferința internațională Oportunități de finanțare IMM

Mai mult pe EurActiv »