Ministrul Fondurilor Europene isi exprima deschiderea pentru a a participa la initiativa pentru IMM, in urma discutiilor de la Bruxelles/ Toeodorovici a spus ca simplificarile destinate mediului privat includ eliminarea scrisorilor de garantie bancara si de confort bancar

Intrebat de Cursdeguvernare.ro cum comenteaza faptul ca putine fonduri sunt alocate mediului privat (circa 4 miliarde euro in 7 ani), acesta a raspuns:"Haideti sa-i cheltuim pe acestia.[...] Anul anul 2018 este cel de evaluare a nivelului de performanta si banii se vor duce spre programele care vor cheltui mai bine banii. 

Teodorovici a mai spus, in interviul pentru Cursdeguvernare.ro ca "nu poti transfera tot riscul pe umerii privatului. Ministerul trebuie sa isi asume un risc. E o abordare mai de piata, trebuie sa statul sa riste.

Mai mult, a reluat ideea lansarii din prima cerere de proiecte a intregii sume alocate unei anumite componente: "Nu mai impartim banii pe ani, vom face o evaluare continua si proiectele aprobate vor incepe implementarea imediat dupa ce primesc unda verde".

Teodorovici a declarat ca Romania este deschisa pentru a participa la Initiatitiva pentru IMM a Uniunii Europene, dupa ce initial declinase aceasta participare:
 

cursdeguvernare.ro: Si credeti ca banii pentru mediul privat nu vor fi cheltuiti? Incerc sa imi explic si refuzul guvernului roman de a participa la initiativa pentru IMM-uri a UE.
Eugen Teodorovici: Asa a fost punctul de vedere la momentul respectiv, inteleg ca doar doua-trei state europene s-au alatura initiativei.
Eu am vorbit si cu doamna comisar european Cretu si a ramas sa discutam inca o data, vedem care sunt avantajele si ne aratam deschiderea fara probleme. Vrem sa utilizam instrumente cat mai avantajoase.
Anul trecut, in afara de Spania si Malta nu a sustinut nimeni initiativa, dar in ultima discutie de la Bruxelles am vorbit sa mai discutam initiativa, se reia si ne-am declarat deschisi.

cursdeguvernare.ro: Vorbiti si despre o absorbtie de 5-10% anul acesta, din alocarea 2014-2020. Pe ce va bazati estimarea?
Eugen Teodorovici: In februarie-martie-aprilie vom lansa ghidurile, tot ceea ce coordoneaza ministerul este prioritar. Ghidurile pe doua programe operationale sunt in definitivare, pe capital uman, sunt foarte multe schimbari, spre simplificare. Nu vom mai verifica costurile administrative de la un nivel in jos, nici pe cele de management, dar va fi un plafon pentru aceste cheltuieli. Si doar atat se va deconta.
Deci lansam acest ghid pentru capital uman, il vom discuta cu toate structurile care vor sa se implice, vrem sa discutam cu cei pe care vrem sa ii finantam. Noul ciclu financiar trebuie sa aiba o alta abordare, finantam unde e nevoie si unde piata o cere.
Daca il lansam in martie, este o jumatate de miliard de euro doua axe.

Citeste si:

Ministerul Fondurilor Europene: Romania a decis ca nu este oportuna participarea la "Initiativa pentru IMM-uri" a Uniunii Europene