Pe data de 2 august este comemorată Ziua națională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor (Samudaripen).

Anul acesta se comemorează 79 de ani de la evenimentele din 2 august 1944, când aproximativ 3000 de romi din lagărul Auschwitz-Birkenau au căzut victime ale regimului nazist.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis că susține inițiativele naționale și internaționale de promovare a educației, cercetării și comemorării genocidului romilor. Insuficienta cunoaștere a istoriei genocidului romilor perpetuează extinderea prejudecăților, stigmatizării și atitudinilor discriminatorii care afectează și astăzi membrii comunității rome. În contextul acțiunilor diplomatice multilaterale, MAE susține acordarea unei atenții speciale problematicii memoriei victimelor genocidului romilor din perioada Holocaustului, precum și eforturilor dedicate educării tinerelor generații asupra acestui episod dramatic al istoriei europene.

MAE își exprimă, de asemenea, îngrijorarea față de proliferarea discursului instigator la ură îndreptat împotriva membrilor comunității rome, în special în mediul online, și condamnă cu fermitate acest fenomen, ca și orice act rasist și reafirmă necesitatea combaterii discriminării și acțiunilor extremiste cu caracter etnic sau rasial.

În contextul creat de agresiunea nejustificată și neprovocată a Federației Ruse asupra Ucrainei, MAE își reafirmă solidaritatea cu victimele de etnie romă ale conflictului, susține acțiunile de gestionare a situației refugiaților de etnie romă din Ucraina și respinge ferm orice tip de discriminare la care sunt expuși unii membri ai acestei comunități în contextul conflictului.