Partidul Popular European (PPE) și-a adunat liderii la București, la un Congres la care participă delegați și șefi de state și guverne din 44 de țări. Dar "crème de la crème" a fost imbinată cu bâlciul.

Ziua întâi a Congresului, care are loc timp de două zile în pavilionul central de la Romexpo, a început la primele ore ale dimineții. Măsuri de securitate stricte, sute de politicieni și jurnaliști din toată Europa s-au adunat să transmită, respectiv să relateze despre planurile popularilor europeni pentru Bătrânul Continent.

Pe lângă discursurile politicianiste, promisiunile electorale și dorința de a pune la respect socialiștii, popularii europeni nu au uitat și de plăcerile vieții: mâncare, alcool și suvenire.

În jurul punctului central al Congresului, așa-zisele tarabe au mutat încet atenția delegaților și a presei de la esența evenimentului.

Intrarea în pavilionul central a reprezentat un loc de întâlnire pentru bârfe, selfie-uri și scurte interviuri cu politicienii.

Primarul Clujului, Emil Boc, mânca prăjituri la un stand unde roboții făceau brățări și termosuri personalizate. Tot acolo a fost adus și robotul din Cluj-Napoca, în fața căruia, în 2020, clujenii faceau genoflexiuni pentru un bilet de autobuz. 

Secretarul general al PNL, Lucian Bode, ministra Justiției, Alina Gorghiu, prim-vicepreședintele PNL și șeful CJ Suceava, Gheorghe Flutur, și eurodeputatul Gheorghe Falcă stăteau pitiți și mâncau, cu o sticlă de vin lângă ei.

Primăria Sectorului 6 îmbia curioșii cu ochelari cu realitate virtală prin care puteai descoperi cum s-a transformat Sectorul 6. Sau cum se va transforma?! Agende din piatră, sacoșe din materiale reciclabile, pixuri erau și ele expuse pe mese. Ar fi interesant de știut cât a costat.

Lângă, standuri din Bucovina cu bere artizanală, olărit și ouă încondeiate, dar și un ”photo booth” pentru cei care voiau să aibă o amintire de la eveniment.

Pe de altă parte, măsurile de securitate în cazul presei au fost puțin exagerate: trei filtre în 100 de metri, iar de fiecare dată când jurnaliștii au vrut să se îndrepte din sala presei spre pavilionul central, situat la circa 150 de metri, un alt control de securitate a fost obligatoriu. Pe parcursul zilei, din cauza nemulțumirilor, agenții de pază nu au mai cerut acest lucru.

De asemenea, accesul la Romexpo cu orice tip de băuturi sau mâncare a fost interzis, acestea fiind reținute la intrare. Presa a primit sandwich-uri, apă, cafea și ceai, însă mulți jurnaliști s-au plâns că, ținând cont de programul încărcat al zilei, mâncarea este puțină și proastă.

Imaginile surprise la Congres: