Ultimele zboruri cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române vor avea loc în data de 15 mai, anunță Ministerul Apărării.

Ultimele zboruri ale bătrânelor aeronave vor avea loc în cadrul ceremoniilor organizate cu acest prilej începând cu ora 11.00 în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii și în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea, iar de la ora 12:30 în Baza 95 Aeriană ,,Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu” de la Bacău.

Programul evenimentelor va include ceremonii militare și religioase, alocuțiuni și acordarea unor distincții onorifice, expoziții statice, decolarea și trecerea la verticală a aeronavelor MiG-21 LanceR, simultan de pe Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” și de pe Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță”.

Evenimentul se va încheia cu trecerea la verticală a aeronavelor MiG-21 LanceR decolate de pe cele două baze aeriene și aterizarea acestora pe Baza 95 Aeriană ,,Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu”, unde vor fi stocate și conservate.

+++

Activitățile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române au fost suspendate, începând cu 15 aprilie 2022. Măsura a fost luată până pe data de 23 mai 2022, în urma unor incidente în care au fost implicate aceste aparate de zbor. 

În perioada suspendării activităților de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR, Forțele Aeriene Române au continuat să execute Serviciul de luptă Poliție Aeriană cu aeronavele F-16 din dotare, sprijinite de aeronavele aliate dislocate în România, în cadrul misiunii de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO.

Pe 2 martie 2022, o aeronavă MiG-21 LanceR, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control și s-a prăbușit în zona localității Cogealac. Nu a existat niciun supraviețuitor.

Pe 12 martie 2022, un MIG 21 Lancer, care a decolat de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, a primit un semnal de la bord că trenul de aterizare nu s-ar fi închis complet. Aeronava a revenit pentru aterizare, procedura fiind realizată în siguranță, nefiind înregistrate probleme cu trenul de aterizare

De-a lungul ultimilor ani, aeronavele MiG-21 LanceR au fost implicate în numeroase accidente aviatice în care mai mulți militari și-au pierdut viața

+++

În luna noiembrie a anului 2022, România a semnat contractul de achiziție a 32 de avioane F-16 de la Guvernul Regatului Norvegiei, în valoare de peste 380 de milioane de euro. Avioanele vor fi livrate României în stare operațională, cu o resursă disponibilă care va permite operarea acestora de către Forțele Aeriene Române pentru o perioadă de minim 10 ani, respectiv pe durata perioadei de tranziție la avioanele de generația a V-a, F-35.