Un detașament al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii din Europa (USAFE), compus din aproximativ 100 de militari și patru aeronave F-16 Fighting Falcon, au sosit vineri în Baza 86 aeriană „Locotenent Gheorghe Mociorniță” de la Borcea.

Anunțul a fost făcut vineri după-amiază de Forțele Aeriene Române.

Militarii americani vor executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită, precum și misiuni de antrenament în comun cu militari și aeronave F-16 Fighting Falcon din cadrul Forțelor Aeriene Române.

Misiunile de poliție aeriană și cele de instruire desfășurate în comun contribuie la creșterea capacității de reacție și descurajare, precum și la consolidarea interoperabilității între Forțele Aeriene Române și cele ale SUA.

Săptămânile trecute, în urma atacurilor Federației Ruse asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, bucăți din drone au căzut pe teritoriul României, iar SUA au anunțat că aeronave f-16 vor fi dislocate în România de Comandamentul Forțelor SUA în Europa (USEUCOM) pentru a contribui la consolidarea posturii de descurajare și apărare la granița de est a României și a NATO.