Traficul în Capitală este paralizat joi după ce șoferii Societății de Transport București (STB) au rămas în depouri și autobaze, nemulțumiți de salarii. Mișcarea de protest, organizată de sindicaliști, a fost contestată în instanță.

UPDATE

Tribunalul București a decis suspendarea grevei și reluarea imediată a activității. Procesul a început în jurul orei 14:00 și a durat aproximativ două ore. 

+++

Astfel, tramvaiele, autobuzele și troleibuzele nu circulă nici la această oră, iar oamenii au format cozi uriașe la metrou pentru a se deplasa la muncă sau la școală.

Decizia sindicaliștilor STB a fost catalogată de conducerea instituției ca fiind "o acțiune ilegală și nu se vor plăti orele nelucrate salariaților implicați". De asemenea, STB a cerut Tribunalului București declararea nelegală a grevei, dar și recuperarea prejudiciului.

"Ca urmare a protestului ilegal al unor salariați din cadrul STB SA la îndemnul reprezentanților Sindicatului Reprezentativ, călătorii din zona metropolitană se găsesc în imposibilitatea de a utiliza pe durata grevei titlurile de călătorie achiziționate, mai multe vehicule din parcul STB SA fiind blocate în depouri și autobaze. Pentru a asigura continuitatea serviciului public de transport, fără a afecta călătorii în deplasările lor, STB SA a transmis o solicitare către TPBI, pentru ca în conformitate cu Contractul de delegare, să dispună, în măsura posibilităților, înlocuirea vehiculelor STB SA care nu sunt prezente pe linii conform programării, cu altele disponibile la ceilalți operatori de transport din zona metropolitană", a informat STB.

Și primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că greva este ilegală, politică, numindu-l responsabil de haosul creat pe șeful de sindicat, Vasile Petrariu, care este și consilier general PSD.

La primele ore ale dimineții, sute de sindicaliști STB au protestat în fața sediului instituției, solicitând demisia directorului general, Adrian Criț.

Concret, sindicaliștii vor o majorare a salariilor cu cel puțin 10% după ce președintele Sindicatului Transportatorilor din București, Vasile Petrariu, a spus că bugetul STB pe 2022 are un fond de salarii mai mic decât cel din 2021.

Metrorex a anunțat că a pus în circulație toate trenurile disponibile, iar companiile de taximetrie s-au mobilizat mobilizează pentru a putea face față solicitărilor oamenilor.

Ulterior, Prefectura Capitalei a anunțat că au fost trimise mai multe echipaje de Poliție și jandarmerie în zona stațiilor de metrou.

Vasile Petrariu a anunțat joi că greva nu se va opri până când directorul STB, Adrian Criț, nu va demisionat, el acuzând PNL, USR și pe Nicușor Dan că fac "jocuri politice". Sindicalistul a mai precizat că nu se simte responsabil de haosul din oraș, nici de faptul că, în stare de alertă și în plin val 5 de COVID-19, oamenii se înghesuie la metrou și riscă să se infecteze.