Războiul din Ucraina a fost subiectul numărul 1 în căutările românilor pe Google în 2022, iar Ucraina, Rusia și liderii celor două țări s-au aflat printre cei mai căutați termeni.

Recensământul a reprezentat cel mai popular eveniment pe lista de interes a utilizatorilor din România, reiese din statistica publicată miercuri de Google și citată de Agerpres.

În același timp, pe lista din 2022 a căutărilor pe Google se găsesc evenimente globale, precum decesul reginei Elisabeta a Marii Britanii, concursul Eurovision - ediția de anul acesta fiind una marcată de controverse, lansări de tehnologie și un subiect tot mai presant pe agenda publică globală, care se impune și pe cea locală - schimbările climatice.

De asemenea, succesele înotătorului român David Popovici l-au adus printre cei mai căutați oameni pe Google, în România, alături de actorul Will Smith (propulsat de incidentul cu Chris Rock de la premiile Oscar din acest an) sau de cântărețul Florin Salam, despre care s-a scris (eronat) anul acesta că a murit.

Potrivit sursei citate, filmul românesc "Teambuilding" nu este doar primul în topul filmelor cu cele mai mari încasări în România în 2022, ci și în cel al căutărilor.

În top 3 al celor mai populare filme în căutările Google se găsește încă un film românesc, "Capra cu trei iezi", fiind pentru prima oară când două filme românești se clasează în acest clasament.

"Ce este roxadustat ?", s-au întrebat românii pe Google, după aflarea știrii despre acuzația de dopaj a Simonei Halep, dar și ce sunt NATO, Schengen sau ROBOR. Totodată, NFT sau Metavers s-au mai aflat pe lista de întrebări.

În ceea ce privește rețetele culinare, cea mai populară în căutările românilor, în 2022, a fost negresa. Pe lista căutărilor, după rețete, regăsim preparate din topurile anilor anteriori, ca macarons, dar și unele destul de inedite - aluat tempura sau de balmoș (mâncare ciobănească cu brânză și mămăligă).Anul acesta, românii au căutat pe motorul de căutare Google idei de cină, dar și costume de Halloween sau de nume pentru Instagram.

În plus, vacanțele în Grecia și Bulgaria - în varianta "All inclusive" - au fost cele mai populare în căutările de profil pe Google, în timp ce Tenerife, Croația, Egipt și Albania au fost destinațiile populare în căutările în funcție de vacanțe. În același sens, pe listă se află și locuri exotice, precum insulele Seychelles.

Topurile celor mai populare căutări pe Google în 2022 au fost realizate folosind liste de căutări "trending", cu o creștere puternică în 2022 față de 2021, în perioada 1 ianuarie - 1 decembrie.

Cea mai mare parte a datelor provin din Google Trends, un serviciu public, care prezintă volumul de căutări pe diferite regiuni geografice, perioade de timp și termeni utilizați. De asemenea, sunt utilizate instrumente interne care permit realizarea de analize complexe suplimentare.

Prin produse și platforme, precum Search, Maps, Gmail, Android, Google Play, Google Cloud, Chrome și YouTube, Google joacă un rol semnificativ în viața de zi cu zi a miliarde de oameni și a devenit astfel una dintre cele mai cunoscute companii la nivel global. Google este o subsidiară a Alphabet Inc.