Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) transmite detalii despre seismele care au lovit Turcia și Siria.

Cele două cutremure devastatoare din Turcia, din 6 februarie 2023, primul având magnitudinea de 7.8 Mw și cel de-al doilea 7.5 Mw, au provocat moartea și rănirea a zeci de mii de oameni și distrugeri uriașe. 

Seismele s-au resimțit în toată zona de sud-est a Turciei, în Siria, dar și în Liban și Cipru și au fost urmate de 145 de replici, trei dintre ele cu magnitudini mai mari de 6,0, potrivit Institutului.

Cutremurul cu magnitudine 7.8 s-a produs în urma unei falieri de tip alunecare pe direcție, la adâncime superficială. Ruperea s-a produs fie pe o falie aproape verticală, orientată nord-est – sud-vest, cu deplasare senestră, fie pe o falie orientată sud-est – nord -vest, cu deplasare dextră. Falia Est Anatoliană presupune deplasarea spre vest a Turciei ȋn Marea Egee, în timp ce zona faliei transformante a Mării Moarte presupune deplasarea spre nord a plăcii Arabice în raport cu plăcile Africană și Eurasiatică, se mai arată în postarea INCDFP de pe Facebook,

Falia nord-anatoliană care se deplasează către sud-est este mai apropiată de România și ar putea influența mișcarea seismică din Vrancea, cu toate că România și Turcia se afla pe plăci tectonice diferite. Falia care se deplasează înspre sud este mai puțin probabil să influențeze seismicitatea din țara noastră.

Mecanismul cutremurului cu magnitudine 7.5 este de tip alunecare pe direcție. Ruperea s-a produs fie pe o falie aproape verticală, orientată est – vest, cu deplasare senestră, fie pe o falie orientată nord – sud, cu deplasare dextră. Localizarea preliminară a cutremurului de magnitudine 7.5 îl plasează în vecinătatea unei triple joncțiuni între plăcile tectonice Anatolia, Arabia și Africa.