Ceremonia de inaugurare a Centrului European de Instruire F-16 (European F-16 Training Center – EFTC) a avut loc loc luni, în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești.

UPDATE

"Vom începe (la Fetești, n.red.) bineînțeles cu antrenamentul piloților români, dar vrem de asemenea să antrenăm piloți ucraineni, deoarece Olanda și celelalte state partenere, Danemarca și Norvegia, se pregătesc să livreze aparate F-16 Ucrainei. E nevoie să urgentăm întărirea forțelor aeriene, iar antrenamentele au început în Danemarca, în SUA și mă bucur foarte mult că acum avem acest centru european", a declarat, la finalul ceremonialului de inaugurare, ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, conform Agerpres.

La rândul său, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a subliniat progresul rapid făcut în realizarea obiectivului din Fetești.

"Lucrurile s-au derulat foarte repede. Există un tempo, o cadență a sosirii echipamentelor, a aparatelor F-16. Totul e planificat. Piloții ucraineni vor începe de îndată ce au satisfăcute cerințele de pre-antrenament care se referă la deprinderea elementelor de abilități lingvistice și, în funcție de fiecare pilot, pregătirea va fi adaptată", a declarat ministrul Apărării.

În opinia oficialului guvernamental român, EFTC este o formă de recunoaștere a încrederii statelor NATO în România.

"În condițiile în care urmează să primim 32 de aparate, pentru noi era extrem de important ca cerința de pregătire a piloților români să fie satisfăcută. Aparatele de tip F-16 vor mai fi prezente în Europa cel puțin 20 de ani. Sunt importante și ne dorim să avem piloți cât mai bine pregătiți. Prezența acestui centru în România este, dacă vreți, și o formă de a recunoaște faptul că Armata României și militarii români sunt de încredere și pot contribui la apărarea flancului estic", a mai spus ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

La ceremonialul de inaugurare a EFTC au participat reprezentanții diplomatici ai Statele Unite, Danemarca și Olanda, iar anterior acestuia centrul a putut fi vizitat de jurnaliști.

"Unicat în România este faptul că aici sunt cel puțin trei țări, mă refer la România, SUA și la partenerul olandez care pune navele la dispoziție. În același timp, între instructori este posibil să fie alte nații, toate membre NATO, foști piloți militari care vor fi parte a acestui centru. Este important în contextul actual pentru că dăm un semnal că suntem uniți", a declarat presei coordonatorul centrului, comandor Pișta.

+++

Centrul va fi un hub internațional pentru instruirea piloților de aeronave F-16 și va facilita creșterea interoperabilității dintre aliați.

Aici vor fi instruiți atât piloți români, cât și piloți ucraineni.

Totodată, acesta va contribui la crearea unor standarde operaționale comune și la întărirea capacității Alianței Nord-Atlantice de a face față provocărilor complexe din regiunea Mării Negre și din Europa de Est.

Conform acordului de colaborare, ministerul român al apărării pune la dispoziție Baza 86 Aeriană, facilitățile de instruire și sprijinul națiunii-gazdă, Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos pun la dispoziție aeronave F-16, iar Compania Lockheed Martin asigură instructorii și mentenanța.