Câteva geamanduri în formă de cruce plutesc în valuri în apropierea țărmului de la Marea Neagră, stârnind spaima sau revolta turiștilor aflați la plajă, relatează EuropaFM.

Geamandura portocalie, de înălțimea unui om, are în partea superioară forma unei cruci. Mai jos, un logo „Fără aventură, după geamandură”.

Dedesubt, proiectantul originalului obiect plutitor a scris cu majuscule „Pericol de înec după acest punct”, mai scrie sursa citată.

Creația nu se termină aici. 

„36 de oameni au murit anul trecut dupa ce au depășit geamandurile. Întoarce-te din drum!”, este atenționarea scrisă în alb pe portocaliul obiectului în formă de cruce mișcat de valurile mării.

Dacă unii dintre turiști se amuză, cei mai mulți sunt revoltați, ne-a declarat Vasile Borteș, șeful salvamarilor din sudul litoralului.

Oamenii sunt supărați că autoritățile vor să transforme Marea Neagră într-un cimitir. Salvamarii din Vama Veche și Eforie au pus deja crucile în apă.

La Eforie a ieșit scandal. Geamandurile au fost aduse, pe semnătură, de un reprezentant al Fundației pentru SMURD, spune Vasile Borteș.

Li s-a dat în plus și câte un banner pe care este scris numărul morților înecați anul trecut în apele mării. „Sinistru și morbid”, a fost reacția lui Gabriel Bălan, șeful Asociației Salvamarilor și Scafandrilor .El refuză să pună geamandurile Fundației pentru SMURD, la Mamaia și Constanța, spunând că o asemenea sponsorizare este de fapt o rușine națională.

Conform contractului de sponsorizare, „bunurile pentru activități specifice de prevenire a înecului pe litoralul Mării Negre„, adică o geamandură și un banner, au fost achiziționate cu 2.500 de lei.