Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) sesizează comisiile de specialitate ale Parlamentului si face apel la aplicarea mecanismelor interne ale acestuia după ce AUR a întocmit o listă cu "redacțiile toxice".

Întrunit în ședința publică de joi, CNA transmite, prin vicepreședintele Nicolaie Bălașa-Sorescu, că a luat act de demersul partidului Alianța pentru Unirea Romanilor (AUR), anume îndemnul public formulat pentru realizarea unui top al celor mai „toxice organe de presa”.

Consiliul susține că "îndemnul a fost asumat fără rezerve de către copreședinții formațiunii politice, concretizându-se în nominalizări ale unor posturi de televiziune sau radio".

Membrii CNA consideră ca acest tip de atac politic la adresa presei este o încercare de intimidare a jurnaliștilor și o subminare a angajamentelor statului român în privința libertății mass-media, ca parte a parcursului european al României și un atac la adresa valorilor democrației.

Citește și: Premierul critică AUR pentru că întocmește liste cu "redacții toxice”

În această cauză, CNA, în calitatea sa de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale, sesizează comisiile de specialitate ale Parlamentului si face apel la aplicarea mecanismelor interne ale acestuia, astfel încât asemenea derapaje să fie prevenite.

În acest sens, Consiliul menționează prevederile legale din Legea audiovizualului nr. 504 din 2002, privind protecția jurnaliștilor:

Art. 8. (1) Autoritățile publice abilitate asigură, la cerere:

a) protecția jurnaliștilor în cazul în care aceștia sunt supuși unor presiuni sau amenințări de natură să împiedice ori să restrângă în mod efectiv libera exercitare a profesiei lor ;

b) protecția sediilor și a localurilor radiodifuzorilor, în cazul în care acestea sunt supuse unor amenințări de natură să împiedice sau să afecteze libera desfășurare a activității lor.

(2) Protecția jurnaliștilor și a sediilor sau a localurilor radiodifuzorilor, în condițiile alin. (1), nu trebuie să devină pretext pentru a împiedica sau a restrânge libera exercitare a profesiunii ori a activității acestora.