Cum ar trebui să fie parlamentarul: un ghid scris de un consilier în Parlament

Valeriu Antonovici, actual consilier parlamentar, a lansat o carte în care vorbește pe înțelesul tuturor despre cea ce înseamnă eficiența oamenilor aleși să ne reprezinte în Parlament.
Cartea, intitulată "Un altfel de ghid al parlamentarului eficient", este un ghid pentru viitori parlamentari, dar nu numai, să învețe ce mecanisme există în instituție și ce presupune "job-ul" de parlamentar.
"Sunt multe mituri și stereotipuri legate de Parlament. Tocmai de aceea, trebuie să fim foarte atenți cu informațiile care ne bombardează zilnic", spune autorul într-un mesaj postat pe Facebook.
Tot el susține într-o postare online, la fel ca în carte, că "parlamentarii care conștientizează cu adevărat că sunt în slujba oamenilor, că sunt angajații celor care i-au trimis în Parlament, dețin adevărata putere, pentru că puterea nu ți-o dă pe tavă o funcție sau alta, ci implicarea în adevăratul sens al cuvântului".
"Cu cât mai mulți parlamentari și consilieri vor asimila aceste informații și le vor pune în practică, cu atât vor crește șansele ca democrația noastră să fie mai stabilă. Altfel, parlamentarii sau consilierii care-și vor face treaba <pe bâjbâite> sau îl vor lua în brațe pe <merge și așa>, vor aduce neîncredere în clasa politică și instabilitate socială", mai continuă Antonovici.
Cartea oferă peste 60 de răspunsuri la întrebări puse direct în fiecare capitol și alte 60 care pot fi citite doar printre rânduri despre viața parlamentară. Prefața este redactată de istoricul Lucian Boia și cele 27 de desene sunt realizate de Dan Perjovschi.
Background
Despre autor:
Valeriu Antonovici are 40 de ani, este antropolog și realizator de filme documentare, vice-președinte al Centrului de Studii Memoriale și Identitare, cadru didactic asociat la SNSPA. Licențiat în Sociologie (SNSPA – 2006), masterat în Antropologie și Dezvoltare Comunitară (SNSPA – 2008) și doctor în Științe Politice (Școala Doctorală în Științe Politice a SNSPA – 2011), cu stagiu doctoral în cadrul institutelor: Zentrum für Zeithistorische Forschung din Potsdam și Centre Marc Bloch din Berlin, Germania (2009-2010). A fost jurnalist (RFI și TVRM), specializat în consiliere politică și scriere de discursuri, cercetător asociat în cadrul mai multor proiecte internaționale și membru în mai multe ONG-uri civice și educaționale.
de Monica Lotreanu 08 Mai 2024 01:28
Pentur intarirea democratiei trebuie identificata o alta schema. Eventual un import.
de Viorel Culban 10 Mai 2024 10:24
Vedeți că dacă oamenii simpli l-ar citit ar ști ce să aleagă!
Parlamentarii nu ar mai bâjbâi când au de scris sau susținut un proiect.
Avem nevoie de profesionalizarea clasei politice, altfel o mierlim cu toții!
de Viorel Culban 10 Mai 2024 10:24
Vedeți că dacă oamenii simpli l-ar citit ar ști ce să aleagă!
Parlamentarii nu ar mai bâjbâi când au de scris sau susținut un proiect.
Avem nevoie de profesionalizarea clasei politice, altfel o mierlim cu toții!
de Monica, sper că ai citit cartea superficial de faci această afirmație. Mai aprofundează împreună cu 09 Mai 2024 01:09