Două aeronave de transport C-27J Spartan, aparținând Forțelor Aeriene Române, au plecat marți din România să transporte ajutoare pentru popușația din Siria afectată de cutremure.

Aeronavele militare au decolat din Baza 90 Transport Aerian Otopeni, în jurul orei 9.00, una dintre aeronave având ca destinație Gaziantep (Turcia), iar cealaltă, Beirut (Liban), anunță Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU).

Acestea transportă bunuri materiale ce constau în mai multe tipuri de produse de cazarmament (corturi, saltele, paturi) și produse alimentare, conserve, donate de statul român și puse la dispoziție de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

Bunurile materiale cu destinația Gaziantep vor fi preluate de ONU, care va asigura distribuirea lor la populația din zona de nord-vest a Siriei, iar cele predate la Beirut vor fi preluate de reprezentanți ai ONU și vor ajunge în Siria la Semiluna Roșie.

Șeful DSU, Raed Arafat, prezent la încărcarea și decolarea aeronavelor, a declarat că este vorba de peste 40 de tone de materiale care pleacă în ambele părți ale Siriei, în zona de nord-vest și în zona care este sub autoritatea Guvernului sirian.

"Vorbim de asistență umanitară, echipamente - corturi, saltele, paturi, tot ce este nevoie pentru situația care este acum în ambele zone din Siria", a declarat Arafat.

Sprijinul se acordă în baza hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență privind acordarea de asistență internațională Republicii Arabe Siriene, prin Mecanismul European de Protecție Civilă.