Fundația ICAR a acordat premii jurnaliștilor din presa scrisă, audiovizuală sau online, bloguri, în cadrul concursului mass-media SALUT! (SALUT – Suntem Acasă în Locul Unde Trăim), primul concurs mass-media pe teme de migrație.

Decernarea premiilor a avut loc joi, 10 decembrie 2015, marcând Ziua Drepturilor Omului. Competiția și-a propus stimularea abordarii, în presă și pe bloguri, a unor subiecte complexe legate de tematica migrației, cu tot ce înseamnă aceasta, inclusiv aspecte referitoare la drepturile omului și respectarea acestora.

Participanții au putut înscrie în competiție articole print sau online publicate în limba română, în media tiparită sau online (bloguri și site-uri de specialitate – jurnalism, migrație, cultură, drepturile omului etc.), materiale video și materiale audio difuzate pe un post radio/TV romanesc, în intervalul 1 iulie 2014 – 1 noiembrie 2015.

Premiile, pe categorii de concurs:


• Online și multimedia

Ovidiu Vanghele, EurActiv.ro - premiul I pentru reportajul de multe mii de Km pe urmele refugiaților

Criza refugiaților: Povești de groază, multe întrebări și, deocamdată, prea puține răspunsuri
FOTO Zidul autoritarului Orban rezistă în fața bolovanilor disperării, dar nu omoară visele refugiaților

Ioana Moldovan, EurActiv.ro - premiul II pentru reportajul Foto:Trenul spre oriunde

• Televiziune


Dragoș Vulvara, Digi 24

Reportajele premiate: Călăuzele exodului și Un nou zid se ridică în Europa).

• Presa scrisă și agenții


Andreea Pocotilă, România liberă - premiu

Nicoleta Butnaru - mențiune (Obiectiv - Vocea Brăilei)

• Radio


Hildegard Ignătescu

Au mai fost premiați Grațian Mihăilescu (blogger), Cătălin Bălan (Digi 24), Alexandra Mănăilă (blogger).

Juriul


Articolele/materialele înscrise în concurs au fost evaluate de un juriu format din cinci membri: doi jurnaliști, un reprezentant al comunităților de migranți din România, un reprezentant al organizatorului și un reprezentant al unei organizații internaționale în domeniul migrației. Membrii juriului: Sabina Fati (Radio Europa Libera, Romania libera), Marian Voicu (TVR, Transmedia), Mazen Rifai (Ana News), Gabriela Leu (UNHCR) si Iuliana Florea (Fundatia ICAR).

Fundația ICAR este o organizație non-guvernamentală care acordă gratuit servicii medicale, psihologice, sociale și consiliere juridică celor care cad victime torturii, relelor tratamente și încalcarii drepturilor fundamentale ale omului. Beneficiarii serviciilor sunt foști deținuți politici, refugiați, solicitanți de azil, migranți fără documente și alți migranți.


Concursul mass-media a fost parte a proiectului SALUT – Suntem Acasa în Locul Unde Trăim, derulat de Fundația ICAR și Muzeul National al Țăranului Român. Proiectul este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

În deschiderea festivității de premiere, jurnalistul sirian Mazen Rifai a prezentat cartea pe care a coordonat-o si pe care a lansat-o recent, „La revedere, patrie!”, un volum bilingv (in limbile română și araba) de eseuri și interviuri care ne dezvaluie o altă față a Siriei, văzută din interior.