Timp de câteva zile, o mare parte din presa din România a titrat cu litere mari: "Elon Musk e în România", "Petrecerea miliardarilor lumii la Castelul Bran".

Informația potrivit căreia cel mai bogat om al lumii a poposit pe pămân românesc a acaparat televiziunile, posturile de radio și publicațiile online. Unele redacții au trimis reporteri speciali la Castelul Bran din Brașov pentru a relata despre "petrecerea miliardarilor" de Halloween care are loc în casa lui Dracula.

Informația că Elon Musk a închiriat Castelul Bran a fost publicată în "exclusivitate" de tabloidul online MediaFlux, iar în scurt timp știrea a fost preluată în cascadă. 

Ce a fost real și ce nu? (paginademedia.ro):

Faptele, prezentate de toată media (cu foarte puține excepții), arătau că la Castelul Bran, dar și la un restaurant din zonă, au fost desfășurări impresionante de forțe, cu limuzine și protocoale de securitate. Au fost petreceri cu sute de invitați, printre care și miliardari și nume cunoscute și surprinse: Peter Thiel, fondatorul PayPal, partenerul lui, miliardarul Matt Danzeisen, plus o serie de invitați.

Specificul sărbătorii de Halloween a făcut aproape imposibilă pentru ziariștii de la fața locului identificarea "mascaților" care au venit la petrecere. Pe lângă cei doi miliardari, doar câteva nume au fost identificate clar: Elle Macpherson (filmată și fotografiată și în Brașov) sau actorul Adrian Grenier (care s-a și lăsat fotografiat). În rest, puține nume confirmate, doar vehiculate.

Modul de organizare extrem de strict, forfota din Bran, informațiile care circulau pe surse, secretul ținut pe baza evenimentului, au alimentat zvonistica (s-a vorbit înclusiv de fondatorii Google - Sergey Brin și Larry Page și de Jeff Bezos - Amazom).

Scuze timide

Publicația Libertatea.ro, care a tratat și ea subiectul miliardarilor care au poposit în România, este singura care a prezentat scuze.

"Libertatea își cere scuze publicului său, dar și celor care au preluat informația de la noi, pentru că s-a hazardat publicând sâmbătă anticiparea potrivit căreia Elon Musk ar urma să sosească duminică seară în țară."

Libertatea a mai spus și că nu s-a bazat doar pe informațiile publicate de Mediaflux.

"Colegii care lucrau în tura de sâmbătăt au sunat și au obținut o confirmare de la organizatori. Dar, conform regulilor noastre, era insuficient. Filtrele noastre au fost încălcate. Nu este vina surselor pe care le-am citat, ci doar a noastră, pentru că nu am fost mai scrupuloși în a analiza și verifica informația. Faptul că, mai apoi, nu am afirmat și că Elon Musk a ajuns în țară, nu ne scuză eroarea inițială", a completat publicația.

Tot paginademedia.ro scrie că EuropaFM a fost printre redacțiile care nu a menționat deloc despre venirea lui Elon Musk în România, în timp ce G4media și Cotidianul, notează Libertatea, au fost mai rezervate și au anunțat petrecerea, dar au precizat că nu există o confirmare oficială privind venirea celui mai bogat om din lume în România.

Delir în formă continuată

Așa cum scrie Cotidianul.ro, care duminică după-amiaza a publicat informația obținută de la Lia Doru Trandafir (manager al Castelul Bran), informată și ea de autorități că Elon Musk nu se află în România, o parte a presei a continuat să relateze despre subiect.

Delir stopat brusc

Marți dimineață, mare parte din presa care a tratat pe larg subiectul în weekend nu a mai suflat nicio vorbă.

Pe tot parcursul weekendului, internauții au lansat un val de glume și meme-uri, iar clipurile și fotografiile amuzante despre faptul că Elon Musk este în țara noastră au acaparat rețele sociale precum Facebook, Twitter, Instagram și TikTok.

Marți dimineață, Elon Musk a postat o fotografie în care este alături de mama sa și poartă un costum de super-erou.