O explozie a avut loc luni dimineață în zona digului din fața Hotelului Forum din Costinești, iar autoritățile care intervin la fața locului au anunat că nu există victime.

UPDATE

Forțele Navele Române au transmis luni printr-un comunicat de presă că au executat misiuni de cercetare a spațiului maritim din proximitatea litoralului românesc, ca urmare a informării primite, în jurul orei 10.00, de la ISU Dobrogea, cu privire la explozia unei posibile mine marine în zona digului de la Costinești și la existența unei mine aflate în derivă, în zona digului de larg al Portului Mangalia.

Scafandrii EOD și o navă a Gărzii de Coastă au executat o misiune comună de cercetare a raionului maritim din apropierea țărmului de la Costinești, în urma căreia nu au fost identificate mine marine aflate in derivă.

Tot în cursul zilei de astăzi, puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” (PM-274), un elicopter IAR Puma Naval și un avion de patrulare al Statelor Unite ale Americii au executat, începând cu ora 13.00, misiuni conjugate de cercetare maritimă și aeriană, în spațiul maritim cuprins între Constanța și Mangalia, în urma cărora nu au identificat nicio mină marină aflată în derivă în spațiul monitorizat.

Misiunile de monitorizare a raionului maritim aflat în responsabilitatea Forțelor Navale Române vor continua. De la începutul războiului din Ucraina, în luna februarie 2022, Forțele Navale Române reiterează că și-au adaptat planurile de activități și desfășoară acțiuni sistematice de cercetare a spațiului maritim din zona de responsabilitate, cu nave și aeronave militare, în colaborare cu structurile din sistemul național de apărare, cu atribuții în domeniu, precum și cu partenerii din Alianța Nord-Atlantică. 

+++

MApN a transmis că Forțele Navale Române verifică informațiile potrivit cărora o altă mină marină ar pluti în derivă tot în zona Costinești. 

"Forțele Navale Române au pregătit o echipă de scafandri EOD care urmează să se îmbarce pe o navă a Gărzii de Coastă din Mangalia, urmând ca împreună să se deplaseze, în cel mai scurt timp posibil, în raionul indicat in vederea evaluării situației și intervenției pentru neutralizare, in măsura în care mina este identificată", a transmis MApN printr-un comunicat de presă.

+++

"În această dimineață (luni - n.r.), în jurul orei 09:00, am fost solicitați prin apel la 112 să intervinim în stațiunea Costinești, acolo unde a avut loc o explozie pe dig. La fața locului au fost alocate rapid mai multe resurse din cadrul ISU Dobrogea. De la stația Tuzla o autospecială de stingere, un echipaj de prim-ajutor și o ambarcațiune RIB, iar în aceste momente vor pleca și colegii cu echipajul CBRN. Ajunși la fața locului, colegii au perimetrat zona și au constatat faptul că este vorba de o explozie în dig. Din fericire, nu s-au înregistrat victime”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, Ana-Maria Stoica.

+++

Potrivit ISU Constanța, explozia s-ar fi produs din cauza unei mine marine.

Nu se cunosc mai multe date la ora transmiterii acestei știri.

+++

Pe 27 ianuarie, o altă mina marină a fost distrusă pe plaja din Sfântu Gheorghe.

De asemenea, pe 16 mai, structura Gărzii de Coastă din Sulina a fost informată de către comandantul unei nave care se afla în rada portului Sulina că există un obiect plutitor, în derivă, asemănător cu o mină. După primirea informației, o navă MAI s-a deplasat la locul indicat pentru investigație, iar echipajul Gărzii de Coastă a confirmat că obiectul respectiv este o mină marină, la o distanță de aproximativ 12 mile marine de țărmul României, travers Sulina, care pune în pericol siguranța navigației, fiind necesară intervenția scafandrilor militari EOD.

Pe 28 martie, o mină marină s-a aflat în derivă la 70 de kilometri de Capu Midia. Atunci echipajul puitorului de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” a executat o misiune de intervenție pentru neutralizarea acesteia.