O explozie a avut loc miercuri dimineață la o navă străină care se afla în zona Sulina. Echipajul, format din 12 oameni, au fost preluat de autorități și dus în siguranță pe uscat.

UPDATE

Autoritatea Navală Română a transmis miercuri după-amiază că nava sub pavilion Togo care a suferit în această dimineață o explozie a fost remorcată de o navă aparținând Administrației Fluviale a Dunării de Jos către Golful Musura și a fost eșuată în siguranță.

Operațiunea s-a finalizat în jurul orei 15.00. Se va monta un baraj antipoluare în jurul navei pentru a proteja zona de eventualele scurgeri de hidrocarburi. Navigația nu a fost afectată din cauza incidentului.

Totodată, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a deschis un dosar de urmărire penală în rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

Distrugerea ori avarierea unei nave ori a încărcăturii acesteia, prev.de art 14 alin.2 din Legea Nr. 191/ 2003;

Plasarea pe o navă a unui dispozitiv, obiect ori a unei substanțe apte să distrugă nava sau să cauzeze acesteia ori încărcăturii pagube de natură să pună în pericol siguranța navigației, prev. de art. 15 din Legea Nr. 191/2003.

Navă cargo SEAMA are o lungime de 90 m și 14 m lățime. Aceasta a ajuns în rada Portului Sulina în data de 12 septembrie și aștepta intrarea pe canalul Bîstroe.

+++

Explozie a avut loc aproape de Sulina, la 12 mile în larg, pe o navă civilă, iar nava se afla sub pavilion Togo și ar fi lovit o mină marină.

Printre membri echipajului se aflau cinci sirieni, patru turci, un libanez și un egiptean. 11 dintre ei au avut atac de panică, iar o persoană are câteva contuzii și dureri.

"La ora 06.50, urmare a unui mesaj de urgență "MAYDAY” transmis ide către o nava comercială prin care informează ca a avut loc o explozie la bord, M.R.C.C a declanșat o operațiune S.A.R. pentru salvarea echipajului acesteia. La acțiunea de salvare au participat un mijloc de mobilitate din cadrul Gărzii de Coastă și o navă specializată SAR din cadrul ARSVOM. Toți membrii de echipaj au fost aduși în siguranță în portul Sulina, la bordul navei ARSVOM", conform Gărzii de Coastă.

Căpitanul șef al Căpităniei Zonale a Portului Tulcea, Dan Ichim, a declarat, pentru Agerpres, că, la solicitarea comandantului vasului, toți cei 12 membri ai echipajului au fost aduși în Portul Sulina în condiții de siguranță și sunt evaluați din punct de vedere medical.

"Deocamdată, nu se cunosc cauzele exploziei. Căpitănia Portului Tulcea a început ancheta pentru stabilirea cauzelor naufragiului. Dacă explozia a fost din cauza unei mine rămâne să stabilească Ministerul Apărării", a precizat Dan Ichim.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat după incident că a fost trimis un remorcher care să aducă nava mai aproape de port, pentru a o salva de la scufundare.

"Dacă nu se va putea face asta, atunci scufundarea să fie una controlată, să nu punem în pericol traficul pe canalul Sulina", a continuat acesta.

De asemenea, MApN a trimis în zonă o navă cu scafandrii care să cerceteze dacă explozia a avut loc din cauza unei mine marine sau din cauza sălii mașinilor.

Premierul Marcel Ciolacu a spus că el a fost informat despre ce s-a întâmplat în jur de ora 07:00, iar miniștrii Apărării și Transporturilor s-au coordonat foarte bine.

"Acum se analizează care este cauza și sunt cele două ipoteze spuse de domnul ministru (Grindeanu - n.r.) și se pare că prima este mai aproape de adevăr, dar haideți să vedem ce ne spun de la MApN. Nu este pusă în pericol navigația pe canalul Sulina. Nava era la ape adânci, deci nu sunt probleme", a continuat Ciolacu, care a catalogat intervenția ca fiind "de excepție, în timp real".

Ulterior, Marcel Ciolacu a revenit și a spus că s-a exprimat greșit când a afirmat că prima ipoteză, cea privind o mină marină, este mai aproape de adevăr.