Mai multe victime ale exploziilor care s-au produs sâmbătă seară la o stație GPL din localitatea Crevedia au fost transportate la spitale din București cu arsuri "considerabile". Majoritatea victimelor sunt pompieri.

UPDATE

+++

Duminică dimineața, IGSU a anunțat că exploziile s-au soldat cu 58 de victime, după cum urmează:

8 victime după prima explozie, dintre care un bărbat a decedat în urma unui infarct (fără arsuri) și 7 persoane rănite ( 3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgență București, 4 cu arsuri transportate la Spitalul Bagdasar-Arseni);

50 de victime, după a doua explozie, dintre care 3 persoane rănite transportate la UPU Târgoviște, 47 persoane la unități sanitare din municipiul București, cu arsuri și traumatisme.

Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 polițiști si 2 jandarmi).

Soția bărbatului decedat a murit și ea. Femeia avea arsuri pe mai mult de 95% din suprafața corpului.

+++

ISU Dâmbovița: Incendiul a fost localizat, astfel că pericolul extinderii flăcărilor la vecinătăți a fost eliminat. Echipajele operative acționează pentru lichidarea ultimelor focare. La fața locului intervin zece autospeciale de stingere și o autoscară.

+++

Până acum, bilanțul se ridică la 46 de victime, opt intubate și câteva au intrat în operații. Patru pacienți, dintre care doi pompieri, vor fi duși în această noapte la spitale din Bruxelles și Italia. 

+++

Guvernul a prezentat situația de la Spitalul "Bagdasar Arseni": 13 internați, cinci civili sunt intubați la ATI. Restul sunt șapte pompieri și un jandarm în stare stabilă sș cu răni mai mici. 

+++

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat că opt persoane rănite în urma exploziilor din Dâmbovița ar urma să fie transferate în străinătate, scrie Agerpres.

România a obținut sprijin din Norvegia, Austria, Belgia și Italia, a precizat Arafat.  

+++

Coordonatorul SMURD, Bogdan Opriță, a anunțat după mizeul nopții situația pacienților:

- au fost aduse 30 de victime, trei din explozia inițială, 27 din a doua explozie, printre care pompieri și un polițst;

-un singur pacient nu prezenta arsuri, dar a fost afectat de suflul exploziei; restul au fost arși;

- cinci sunt în stare gravă, doi sunt pompieri, intubați și ventilați;

- cei în stare gravă, probabil vor pleca în străinătate în cursul aceste dimineți

+++

România a activat Mecanismul de protecție civilă al UE după exploziile din Crevedia

Explozii în Crevedia: Ciolacu nu a vrut să spună dacă avem ce ne trebuie pentru a trata răniții

Iohannis, despre tragedia din Crevedia: O nouă tragedie a zguduit în această seară România

+++

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, care a vizitat pacienții de la Floreasca alături de premier, a dat asigurări că "absolut toate procedurile au fost activate”.

Legat de faptul că stația GPL era a fiului primarului PSD din Caracal, premierul a spus că el e șeful partidului și nu știe cu ce se ocupă copiii edililor.

Tot premierul a declarat, după ieșirea de la Spitalul Floreasca, faptul că încă niciun pacient nu a plecat în străinătate, iar prioritatea autorităților este salvarea de vieți.

El a anunțat că se duce în această noapte la Spitalul "Bagdasar Arseni".

+++

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, la Digi24, că Israel și-a anunțat disponibilitatea de a prelua pacienți, iar autoritățile din România au luat legătura și cu cei din Austria.

+++

Arde un depozit de mase plastice tot în județul Dâmbovița, aproape de o fabrică de armament. Incendiul nu are nicio legătură cu exploziile din Crevedia. Ministrul Economiei, Radu Oprea, a anunțat că la Dragomirești pompierii țin incendiul sub control și el este în contact permanent cu conducerea fabricii din industria de apărare de acolo.

"Aici nu există niciun pericol ca incediul apărut la magazia unei societăți comerciale din apropierea fabricii să se extindă către aceasta. Deja incendiul de la magazie nu se mai extinde și se acționează pentru stingerea lui. Mai mult decât atât, normele și măsurile de protecție împotriva incendiilor pentru companiile din industria de apărare fac ca un incendiu din exterior să nu poată ajunge în interiorul oricarei fabricii. Mulțumesc pompierilor militari și ai celor de la UPS Dragomirești pentru profesionalismul și efortul lor", a scris ministrul pe pagina lui de Facebook.

+++

Firma de GPL unde a avut loc exploziile din Crevedia, soldată cu un mort și cel puțin 46 de zeci de răniți, se numește Flagas SRL și îi aparține fiului primarului PSD din Caracal, Ionuț Daniel Doldurea. Potrivit informațiilor Digi24, bărbatul se află la Dâmbovița și urmează să dea declarații.

Primarul din Crevedia, Petre Florin, a confirmat la România TV că stația aparține fiului său. Ionuț Doldurea a spus că în momentul tragediei se afla în străinătate, unde se pregătea să participe la o conferință, dar că va reveni de urgență în țară cu primul avion.

Cifra de afaceri a firmei Flagas SRL pe 2022 a fost de peste jumătate de miliard de lei, mai precis 595 de milioane de lei. Iar profitul pe 2022 s-a cifrat la 32 de milioane de lei.

+++

Președintele USR, Cătălin Drulă, a transmis că "România trece din nou printr-o tragedie" și spune că "surse afirmă pentru presă că firma care administra depozitul GPL din Crevedia aparține fiului primarului PSD".

"În acest sistem corupt și decăzut moral, 26 de pompieri ajung la spital pentru că intervin la explozie. Patru pacienți în stare gravă sunt trimiși în Italia și în Belgia. Premierul Ciolacu pozează în mare decident, dar omite să spună că firma fiului primarului PSD face zeci de milioane de lei profit anual din acel depozit GPL. România sub PSD este un stat care nu poate asigura siguranța cetățenilor săi”, a scris Cătălin Drulă într-un mesaj pe Facebook. 

+++

"La Spitalul Floreasca au fost concentrați cei cu probleme mai deosebite. A fost activat Sistemul European de Protecție Civilă. Mai mult la sigur credem că în noaptea aceasta un număr de patru pacienți vor fi transferați în Italia și Belgia. Încercăm să salvăm cât mai multe vieți", a spus Ciolacu la ieșirea din sediul MAI.


+++

Sunt 46 de victime în urma celor patru explozii.

+++

La spitalul militar din Bruxelles vor ajunge în această noapte două victime. Potrivit Guvernului este vorba despre doi pompieri care în prezent sunt intubați la Spitalul Floreasca din București.

+++

Premierul Marcel Ciolacu pleacă spre Spitalul Floreasca, unde este un pompier grav rănit intubat. Ciolacu va face declarații de presă la finalul vizitei. 


+++

Ministerul de Interne a activat două linii TelVerde. Numerele de telefon sunt 0212069397 și 0212069398 și sunt destinate cetățenilor din zona, dacă vor sa reclame simptomatologie în zilele următoare și pentru cei care caută informații despre rude sau cunoștinte afectate de explozii.
 

+++

Președintele Klaus Iohannis a reacționat pe Facebook în urma tragediei din Crevedia:

 

"O nouă tragedie a zguduit în această seară România și sunt profund îndurerat că exploziile de la Crevedia s-au soldat cu victime. Transmit condoleanțe familiilor îndurerate și le urez însănătoșire grabnică celor răniți. În acest moment, prioritatea zero este să le oferim celor afectați tot sprijinul necesar și să le facilităm accesul la tratament în regim de urgență. De îndată ce situația din zona de risc va fi stabilizată, trebuie demarată rapid o anchetă pentru a afla dacă legea și regulile au fost încălcate. Solicit autorităților luarea de măsuri urgente pentru cei răniți astfel încât tragediile din trecut să nu se mai repete", a transmis, pe Facebook, Iohannis.

 

+++

Guvernul a transmis că se fac acum demersuri pentru activarea Mecanismului European de Protecție Civilă și va fi folosit pentru toți cei intubați in primul rand

Situația victimelor este urmatoare, conform Executivului: la Sitalul "Bagdasar Arseni" din Capitală sunt 11 pacienți (3 intubați), la Spitaul Universitar sunt patru, la Spitalul de Arși sunt tot patru, dintre care unul 1 intubat, iar la Spitalul Floreasca sunt 27 pacienți, patru fiind intubați.

+++

 

Patru explozii au avut loc la stația GPL, două dintre ele extrem de puternice și care au făcut zeci de victime. 

+++

Victimele au ajuns la spitalele din București, inclusiv la cele militare, a anunțat, tot la Digi24, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Sunt disponibile 60 de paturi de ATI. Se va discuta despre activarea Mecanismului și se va decide ce pacienți trebuie duși la secții de mari arși din UE.

Înainte de activarea Mecanismului, Rafila a spus că e nevoie de "o evaluare a situației și date clare privind numărul victimelor".

Patru oameni au fost intubați după prima explozie, ulterior mai mulți pompieri, unii "într-o situație dificilă", a mai spus ministrul Sănătății.

+++

Premierul Marcel Ciolacu a declarat pentru Digi24.ro că va coordona Celula de criză, constituită la MAI, și va merge la Floreasca, unde au fost transportați 23 de răniți.

"Important este să avem comanda unică la MAI, o să coordonez celula de criză. Voi merge și la Floreasca, unde sunt 23 dintre răniți”, a spus Ciolacu.

El a mai adăugat că e hotărât să activeze Mecanismul European de Protecție Civilă și, cel mai probabil, o va face, însă înainte de asta trebuie stabilizați pacienții.

+++

Autoritățile nu au activat Mecanismul European de Protecție Civilă, însă se ia în calcul acest lucru. Victimele ar urma să fie duse la spitale din străinătate, pentru că România nu are capacitatea de a le trata. 

+++

Circa 3.000 de oameni au fost evacuați din zonă. Digi24 transmite că pompierii își caută colegii, însă Raed Arafat spune că nu a primit informații că cineva nu și-ar fi găsit colegii.

S-au emis mesaje RO-ALERT prin care populației i s-a exlicat ce trebuie să facă. Zonele limitrofe, de asemenea, au fost evacuate. 

+++

Guvernul a anunțat că premierul Marcel Ciolacu merge la Celula de criză convocată la MAI. 

+++

26 de pompieri au fost răniți în a doua explozie, iar majoritatea au arsuri grave pe fețe, mâini și spate, a anunțat Raed Arafat.

Sunt șapte victime după prima explozie, dintre care unul intubat, și alte 26 de victime, pompieri, în a doua deflagrație, trei intubați la fața locului și restul la spital. Un bărbat a făcut infarct și a murit.

Arafat a luat decizia ca toți din zonă să plece la o distanță de cel puțin 700 de metri, pentru că o cisternă se află încă acolo și, cel mai probabil, va exploda. Șeful DSU a mai spus că robotul de stingere a incendiilor a făcut diferența, pentru că, dacă ar fi intrat pompieri în flăcări, a doua explozie ar fi făcut mai multe victime.

+++

Presa vorbește despre faptul că depozitul GPL ar fi rămas fără aviz de securitate la incendiu, însă a continuat să funcționeze. Digi24 spune că acolo era un depozit de GPP care avea șase rezervoare a câte 10 tone fiecare.

+++

Un pompier rănit a fost preluat de un elicopter SMURD. Alții au ajuns deja la Spitalul Floreasca din București. 

+++

Un spital mobil se ridică în zona exploziilor, care va fi dotat cu aparatură de terapie intensivă. 

+++

Exploziile s-au propagat și la mai multe mașini și case din zonă.

+++

Șeful DSU, Raed Arafat, coordonează intervenția în zonă. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, în drum spre Crevedia.

Spitalele din țară nu au locuri pentru arși, iar ministrul Sănătății discută cu spitalele din Europa pentru o posibilă preluare a victimelor. 

+++

Primarul din Crevedia, Petre Florin, a declarat, la Digi24, conform News.ro, că echipajele de intervenție nu pot face mare lucru, întrucât încă arde.

”Au scos o cisternă, mai sunt două în incinta care stă să se prăbușească. E foarte gravă stuația. Avem câteva victime, le-au luat pe targă, elicopterul SMURD este și el aici. Așteptăm să intervină pompierii. Flăcările se duc spre locuințe. Sperăm să lichideze cât mai repede”, a spus el.

Primarul a explicat că acolo era mai degrabă un depozit GPL: ”Când am venit eu la primărie, această locație avea suspendată activitatea de cei de la ISU, nu mai avea voie să vândă carburanți la cetățeni. Dar venea cisterna, încărcau, știu ei ce făceau. Cei de la ISU au fost de 2-3 ori în control, dar mai multe informații nu dețin. Nu mai aveau voie să vândă la butelii la cetățeni, dar cisternele încărcau acolo”.

+++

Șeful Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) Petroșani, George Găman, a precizat că tragedia ar fi putut fi evitată dacă se respecta legea. Găman a afirmat că așteaptă ca autoritățile să solicite expertiza Institutului pe care îl conduce pentru a stabili exact cum s-a întâmplat explozia.

”Ce pot spune e că diferă de la post la post, nu se știe dacă e o stație de încărcare GPL, dacă e o benzinărie, nu avem prea multe date, așteptăm să fim solicitați pentru a face cercetarea la fața locului. Datele nu sunt prea multe la această oră”, a declarat George Găman, la Digi24, citat de News.ro. 

Întrebat dacă s-ar fi putut evita cea de-a doua explozie, în care 26 de pompieri au fost răniți, Găman a precizat că aceasta putea fi evitată, dacă se respecta legea.
 
”Ar fi fost evitată, dacă se respectau legile, adică dacă toate acele instalații erau în construcție anti-explozivă. Dacă exista emis un raport de protecție la explozie de către Institutul nostru care este autoritate națională în acest domeniu. Nu am detalii la această oră. Dacă vom fi solicitați, cu siguranță ajungem acolo. Nu știu denumirea societății de acolo. Dacă păstrau distanța de securitate față de obiectivele civile... repet, datele nu sunt încă clare. Vom interveni, dacă suntem solicitați de către organele de anchetă, vom face cercetarea la fața locului, după aceea o experiză tehnică în sine”, a spus Găman.

George Găman a adăugat că deocamdată nu există o solicitare a autorităților pentru intervenția INSEMEX.
 
”Deocamdată nu avem nicio solicitare. Avem bagajele făcute, dacă suntem solicitați, vom pleca la fața locului. Suntem singurii abilitați să efectuăm astfel de expertize, așa cum a fost și în cazul Colectiv, suntem singurii care putem evalua cu exactitate mecanismul producerii evenimentului”, a subliniat Găman.
 

+++

Radu Țincu, medic ATI la Floreasca, a declarat, la Digi 24, citat de News.ro, că la spital a fost declanșat Planul Alb, personalul fiind mobilizat de la domiciliu pentru a întări liniile de gardă și a face față acestui eveniment. Astfel, cadrele medicale vor veni de acasă pentru a elibera locul și să gestioneze numărul suplimentar de victime.

IGSU anunță că de la ISU BIF intervin 14 autospeciale de stingere, 1 autospecială cu roboți, 1 autospecială de stingere cu pulbere și azot, 1 autoscară, 1 punct medical avansat, 7 ambulanțe SMURD, 4 ambulanțe SMURD cu medic, 1 echipaj CBRN, mai relatează News.ro.

- de la ISU Dâmbovița: 6 autospeciale de stingere, 1 autospecială pentru transport victime multiple, 11 ambulanțe SMURD, 2 puncte medicale avansate.

- de la ISU Prahova - 3 autospeciale de stingere.

+++

O a doua explozie puternică care a avut loc la câteva ore după prima a rănit cinci pompieri. Anterior, pompierii au trimis un robot de stingere pentru că ei nu se puteau apropia de vâlvătaie.


Ministerul Sănătății a transmis printr-un comunicat de presă că explozia care a avut loc sâmbătă seara la o stație GPL din Crevedia, județul Dâmbovița, a produs rănirea mai multor persoane.

"Au intervenit echipaje ale Serviciilor de Ambulanță București Ilfov și Dâmbovița și SMURD, care au acordat asistență medicală de urgență și au transportat victimele la spitale de urgență din Capitală: Floreasca, Universitar și Bagdasar Arseni. Din informațiile pe care le avem până în prezent, s-au înregistrat 7 răniți (4 dintre aceștia sunt intubați) și un deces. Cifrele sunt provizorii și le vom actualiza pe măsură ce apar noi informații", se arată în comunicat. 

+++

De asemenea, două persoane au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgențe din Târgoviște, ele prezentând atac de panică și vărsături, arată sursa citată.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că există un deces confirmat în urma deflagrației din Dâmbovița.

"Există circa opt victime, care au arsuri în grade diferite, una dintre ele cu arsuri mai serioase, adică arsuri extinse chiar, este la Spitalul de Arși. Celelalte sunt îndrumate către spitalele care au secții de arși, respectiv 'Bagdasar' și Floreasca. Am constituit un grup de lucru de urgență la nivelul ministerului - și celelalte spitale care au secții de chirurgie plastică vor îngriji pacienți dacă numărul lor va fi mai mare. Examinăm și vom lua o decizie rapidă dacă e nevoie să transferăm în străinătate unii dintre acești pacienți, în cazul în care la spitalele din București este depășită capacitatea de intervenție. Existau deja multe persoane cu arsuri internate din alte accidente și nu cred că este timpul să pierdem un minut să acordăm asistență acestor oameni", a declarat Rafila la Digi24, citat de Agerpres.

Potrivit ministrului Sănătății, pentru arși sunt două locuri la Spitalul "Bagdasar Arseni", iar un alt pacient poate fi tratat în Unitatea de Primiri Urgențe. Și la Spitalul Floreasca este o situație asemănătoare.

"Suntem în legătură cu managerii de acolo. Oricum, chiar dacă nu sunt suficiente locuri în secțiile specializate, ei vor rămâne în secțiile de primiri urgențe pentru acordarea primului ajutor și a primelor îngrijiri. Iar dacă nu vor fi locuri în unitățile specializate pentru arși, ei vor fi transportați în cel mai scurt timp în străinătate", a adăugat ministrul, punctând că și la Timișoara pot fi tratați mari arși.

Conform IGSU, la acest moment arderea se manifestă cu flacără violentă la două cisterne și o casă.

Populația din zona exploziei care s-a produs sâmbătă seară, la o stație GPL aflată pe DN 1A, în localitatea Crevedia, va fi evacuată pe o rază de 300 de metri, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dâmbovița.