Ministerul Apărării a organizat miercuri, începând cu ora 11.00, de Ziua Distinșilor Vizitatori, exercițiului tactic cu trupe și trageri reale PATRIOT SPARK 23, în poligonul de trageri sol-aer Capu Midia.

Premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, au participat la trageri, care au avut loc cu un succes parțial.

Din cele trei rachete programate să plece spre aer, doar două au plecat, una dintrele ele fiind blocată în sistem. Problema ar fi apărut după ce cabina de control a pierdut contactul cu lansatorul.

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi este o problemă tehnică, zic eu, minoră. Practic, s-a pierdut legătura între cabina de control a angajărilor - elementul de control al întregii baterii - și unul dintre lansatoare", a spus colonelul Virgil Toșa, comandantul Regimentului 74 Patriot.

„Nu suntem perfecți, încercăm să fim, dar aceste încercări practic ne vor face mai buni, cu siguranță”, a mai spus Toșa.

Premierul și șeful Senatului au plecat imediat din poligon fără a face declarații.

+++

Programul cuprinde desfășurarea unui exercițiu de combatere a amenințărilor aeriene, prin identificarea, urmărirea și neutralizarea de către sistemul de rachete sol-aer PATRIOT a țintelor aeriene, simulate de tipuri diferite de drone, cu rachete de tip PAC-2 ATM.

Acest exercițiu are ca scop validarea și verificarea funcționării primului sistem de rachete sol-aer PATRIOT intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române în anul 2020, precum și pregătirea în vederea creșterii capacității operaționale.

17 state au achiziționat sistemul PATRIOT sunt SUA. Este vorba despre Olanda, Germania, JaponiaI, srael, Arabia Saudită, Kuweit, Taiwan, Grecia, Spania, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Qatar, România, Suedia, Polonia, Regatul Bahrain.

Sistemul PATRIOT este considerat pe scară largă drept una dintre cele mai capabile arme cu rază lungă de acțiune pentru apărarea spațiului aerian împotriva rachetelor balistice și de croazieră, precum și împotriva unor aeronave.

În 2020, primele echipamentele din compunerea sistemului de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT întră în dotarea Forțelor Aeriene Române. Prin acordul cu Guvernul SUA, România cumpără cea mai recentă versiune de PATRIOT testată în luptă, sistemul PATRIOT PAC 3 + fiind cel mai recent model aflat în serviciu și utilizat de Armata SUA.

Achiziția sistemului PATRIOT adaugă o capacitate defensivă esențială, menită să contribuie semnificativ la apărarea colectivă în cadrul NATO. Aceasta constituie un interes esențial de securitate, având în vedere că, prin realizarea capabilității de apărare aeriană cu baza la sol, se asigură întărirea securității naționale și aliate. 

Odată cu achiziționarea sistemelor PATRIOT de către România, în anul 2018 a luat ființă Regimentul 74 PATRIOT aflat în subordinea Statului Major al Forțelor Aeriene.

Sistemele de rachete sol-aer PATRIOT achiziționate includ rachete de tip PAC-2 GEM-T, PATRIOT Advanced Capability-2 missile, destinate combaterii țintelor de tip avion, elicopter, precum și rachete de tip PAC-3 MSE, PATRIOT Advanced Capability-3 missile, destinat luptei antirachetă.

România a achiziționat cea mai recentă versiune de sisteme PATRIOT aflata în serviciu și testata în luptă, capabilă să angajeze toate tipurile de amenințări aeriene actuale. Astfel, Forțele Aeriene Române își cresc capacitatea defensivă și de descurajare, asigurându-se o mai bună apărare a spațiului aerian național, parte a spațiului aerian al NATO.