Forțele Navale caută o posibilă mină marină care ar pluti în derivă aproape de Costinești
Dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente”, o echipă de scafandri de luptă EOD din cadrul Forțelor Navale Române, precum și un elicopter PUMA Naval caută joi o posibilă mină marină care ar pluti în derivă în Marea Neagră.
Ministerul Apărării anunță că echipa, specializată în dezamorsarea și distrugerea dispozitivelor explozive, execută începând cu ora 07.00 o misiune de cercetare a spațiului maritim în zona Costinești -Tuzla - 23 August - Mangalia pentru localizarea unui obiect plutitor – posibilă mină marină.
Prezența obiectului plutitor metalic a fost semnalată Gărzii de Coastă, iar intervenția Forțelor Navale Române a fost solicitată în conformitate cu procedurile operaționale naționale, specifice pentru astfel de situații.
"Imediat, conducerea Statului Major al Forțelor Navale a ordonat luarea măsurilor necesare pentru trimiterea navei militare, echipei de scafandri de intervenție și elicopterului PUMA Naval în raionul maritim indicat, pentru investigarea situației. Vom reveni cu detalii după finalizarea intervenției", a transmis MApN.
După începerea agresiunii militare neprovocate de către Federația Rusă în Ucraina, la data de 24 februarie 2022, în Marea Neagră au fost distruse 95 de mine marine, aceasta fiind, pentru Forțele Navale Române, cea de-a șasea intervenție pentru distrugerea unei mine marine care provine din raioanele maritime de la nord de România, unde se desfășoară acțiunile de război. Prima mină marină, aflată în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române, a fost distrusă de scafandrii EOD ai Centrului 39 Scafandri în luna martie a anului 2022, la 70 km travers de Capu Midia.
Comentarii