Fostul europarlamentar Cristian Preda, actual decan an Facultății de științe Politice din București, și-a anunțat candidatura pentru funcția de rector al Universității din București.

"Începe un nou an universitar. Va fi unul special pentru mine, întrucât m-am hotărât să candidez pentru un mandat de rector al Universității din București. Peste câteva zile, voi face public proiectul meu managerial. E unul care poate readuce UB în primele 500 de universități ale lumii", a scris acesta pe pagina lui de Facebook, în prima zi a noului an universitar.

Cristian Preda are 56 de ani, este profesor de politologie și autor al mai multor cărți în acest domeniu. El a fost secretar de stat pentru Francofonie în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și consilier prezidențial pentru educație și cercetare în mandatl lui Traian Băsescu.

În 2009 a candidat pentru Parlamentul European din partea Partidului Democrat Liberal. Pe 31 ianuarie 2014 s-a înscris în Partidul Mișcarea Populară, pe listă căruia a candidat la alegerile europarlamentare, astfel câștigând al doilea său mandat de eurodeputat, dar a fost exclus însă la scurt timp, pentru că nu a susținut-o pe Elena Udrea la alegerile prezidențiale.

Pe 29 ianuarie 2019 s-a înscris în Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate (PLUS), însă ulterior a demisionat, justificându-și retragerea prin constrângeri de natură profesională, el fiind ales decan al Facultății de Științe Politice a Universității București.