Forțele Navale Române au pus luni în aplicare procedurile operaționale, în urma raportării de către Garda de Coastă a unui obiect aflat în derivă pe Brațul Chilia, în zona Pătlăgeanca.

Obiectul este eșuat controlat la kilometrul 113, iar zona este monitorizată de către reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne, în vederea limitării oricărui pericol.

Ulterior, scafandrii de luptă împotriva dispozitivelor explozive de la Centrul 39 Scafandri, ambarcați la bordul unei nave din compunerea Flotilei Fluviale, vor cerceta obiectul și vor interveni, în conformitate cu procedurile specifice de clasificare și neutralizare.

"În cursul acestei dimineți, în jurul orelor 09:00, dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență «Delta» al județului Tulcea a fost alertat de către un echipaj al Poliției de Frontieră că în dreptul km fluvial 113, în apropiere de localitate Pătlăgeanca a fost identificat un obiect metalic sferic ce ar semăna cu o mină marină. Imediat de la primirea informației, a fost activată echipa pirotehnică în vederea deplasării la fața locului, iar conducerea Inspectoratului, prin Centrul Operațional, a informat instituțiile abilitate să intervină cu situația de fapt”, au anunțat, luni, reprezentanții ISU Tulcea, citați de news.ro.

Ei au adăugat că a fost informată și Căpitănia Tulcea pentru a aduce la cunoștință ambarcațiunilor din zonă ori celor care urmează să tranziteze sectorul naval al Brațului Chilia Veche despre existența obiectului și să acorde o atenție sporită. 

"În acest moment, echipajul pirotehnic a identificat obiectul în dreptul km fluvial 113-114, iar împreună cu un echipaj al Poliției de Frontieră asigură măsuri de monitorizare și prevenire a unor evenimente până la ajungerea unei echipei de scafandri pirotehnicieni din cadrul Ministerului Apărării Naționale care urmează să identifice obiectul și să stabilească dacă este vorba de o mină marină istorică ori un altfel de obiect.