Un număr de 38 de pompieri care au fost trimiși de România să ajute la stingerea incendiilor din Grecia se întorc luni în țară și vor preda ștafeta modulului GFFF-V din Franța.

Totodată, pe parcursul zilei se vor desfășura activități privind predarea-primirea misiunii de pre-poziționare către echipa din Franța și rezolvarea aspectelor de natură logistică care să permită finalizarea misiunii, în cele mai bune condiții, și revenirea în țară a colegilor noștri, anunță IGSU.

În afară de cei 38 de pompieri care au încheiat luni programul de pre-poziționare și care se vor întoarce în țară, pe insula Rodos se află încă 92 de pompieri români cu mijloacele tehnice specifice. Aceștia au fost dislocați în Grecia ca urmare a solicitării de asistență internațională a autorităților elene prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

În cadrul programului de pre-poziționare, primul contingent, format din 40 de pompieri și 8 mijloace tehnice (3 autospeciale de stingere a incendiilor de pădure, 1 cisternă, 1 autospecială de stingere de capacitate mare (10.000 l), 1 microbuz, 2 autospeciale de primă intervenție și comandă) a plecat din România la data de 29 iunie, pe ruta Ciolpani – București – Giurgiu – Sofia – Kulata – Grecia (Atena).

Schimbarea efectivelor s-a realizat la data de 15 iulie, iar alți 40 de pompieri au înlocuit personalul din regiunea Attica.

Programul de pre-poziționare este organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar - DG ECHO, în vederea consolidării rezilienței autorităților elene în gestionarea acestui tip de risc.

Scopul programului vizează reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activității de pregătire a modulelor de intervenție aparținând statelor membre, precum și îmbunătățirea interoperabilității între forțele participante.

Activarea și operaționalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare și stingere a focarelor de pe teritoriul Greciei, în locațiile stabilite de partenerii eleni.