Un incendiu a izbucnit marți seară la un transformator aflat în curtea Spitalului Nicolae Robănescu, iar focul s-a extins și la două autoturisme, relatează Agerpres.

UPDATE

Premierul Marcel Ciolacu a mers, miercuri dimineață, la Centrul de Recuperare pentru Copii dr. Nicolae Robănescu, el afirmând că transformatorul care a luat foc a fost achitat de către spital, era în garanție, nou, și așteaptă ancheta în acest caz, conform News.ro.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că este evident faptul că astăzi nu se poate aduce un alt transformator, astfel că va intra în funcțiune un generator și copiii vor putea veni în program normal la recuperare și tratament.

”Sunt ferm convins că vom găsi împreună cu ministerul Sănătății o companie, o echipă care să remedieze ferestrele și un singur salon a fost afectat” a mai spus premierul.

Marcel Ciolacu a precizat că este o anchetă în curs. ”Transformatorul a fost achitat de către spital, era în garanție, era nou, dar sunt ferm convins că cei abilitați să facă această anchetă vor veni cu lămuririle. Mi-aș dori foarte mult să fie într-o perioadă mai mult decât rezonabilă”, a afirmat el.

Premierul a anunțat că împreună cu ministrul Sănătății și cu secretarul de stat Raed Arafat vor face un plan de acțiune pe perioada următoare în privința spitalelor.

”Ăsta este sistemul public în acest moment, de aceea avem aproape 5 miliarde de euro pentru investiții. Chiar o să le analizăm foarte bine zilele acestea și cele unde nu au pornit procedurile, ca să nu pierdem proiectele, le mutăm de pe PNRR pe BEI, astfel încât tot ceea ce ne-am propus, cele 49 de proiecte să se regăsească fie prin PNRR fie prin Banca Europeană de Investiții”, a mai afirmat Ciolacu, el arătând că că se va investi masiv în sistemul de sănătate în perioada următoare, mai transmite sursa citată.

+++

Au fost alertate opt autospeciale de stingere cu apă și spumă, două autospeciale de intervenție și salvare de la înălțime, descarcerarea, detașamentul special de salvatori, CBRN, o autospecială cu azot și două ambulante SMURD. 

Incendiul s-a manifestat cu flacără violentă și degajări de fum. 110 copii au fost evacuați din unitatea medicală. 

Ministerul Sănătății precizează că Spitalul de copii "Nicolae Robănescu" a fost alimentat cu energie de generatorul propriu mai mult de o oră, marți seară, în urma unei pene de curent, iar când energia electrică a revenit, transformatorul a explodat provocând incendierea a două mașini din apropiere.

"În această seară a avut loc o pană de curent în zona din jurul Spitalului de recuperare pentru copii 'Robănescu', motiv pentru care spitalul a fost alimentat de generator mai mult de 1 oră. În momentul revenirii energiei electrice în rețea transformatorul a explodat, provocând incendierea a două mașini din apropiere", informează Ministerul Sănătății într-un comunicat, conform Agerpres.

În urma incidentului care a dus la explozia generatorului nu s-au înregistrat victime.

Toți cei 110 de copii au fost transferați în siguranță la Spitalul "Marie Curie", aflat în apropiere, și au fost repartizați pe secții, menționează sursa citată.

Guvernul a anunțat marți seară că premierul Marcel Ciolacu va vizita miercuri dimineață Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Marie Sklodowska Curie".

Ulterior, autoritățile au anunțat că 79 de copii și 21 de aparținători au fost transferați, marți seară, de la Spitalul "Nicolae Robănescu" la spitalul "Marie Curie".