UPDATE / VIDEOInundațiile din județul Galați: oameni morți, dispăruți și distrugeri însemnate
Două persoane sunt date dispărute în urma inundațiilor care au afectat județul Galați, a declarat, duminică, premierul Marcel Ciolacu.
UPDATE
Departamentul pentru Situații de Urgență anunță că o a cincea persoană moartă în urma inundațiilor a fost descoperită duminică, după ce cadavrul unui bărbat a fost adus de ape din alt sat, potrivit primarului din Slobozia Conachi, care a vorbit la Antena 3 CNN.
"Socialiștii promit un stat care dă. Noi nu vrem un stat care dă, noi vrem un stat care nu ia", a mai explicat acesta.
+++
"Nu avem o veste foarte bună, încă sunt două persoane dispărute de acum două nopți", a spus Marcel Ciolacu, aflat la tabăra de sinistrați din localitatea Slobozia Conachi, transmite Agerpres.
Prim-ministrul a precizat totodată că există posibilitatea ca cele două persoane să fie plecate la rude.
"S-ar putea să fie și o alarmă falsă, ca oamenii să se fi duși la rude", a adăugat premierul.
Patru persoane și-au piedut viața în urma inundațiilor care s-au produs în județul Galați. Este vorba despre doi bărbați din localitățile Pechea și Drăgușeni și două femei din localitățile Costache Negri și Corod.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a mers, duminică, alături de președintele Senatului, Nicolae Ciucă, la tabăra de sinistrați de la Slobozia Conachi. Cel din urmă va întârzia la reuniunea Consiliului Național, unde va fi validat candidat la prezidențiale.
Sâmbătă seară, Guvernul a anunțat că 30 de locuințe modulare erau amenajate deja în zonele afectate de inundații din județul Galați pentru cazarea populației evacuate.
Potrivit unui comunicat al Executivului, prim-ministrul Marcel Ciolacu a cerut suplimentarea cu încă 200 de locuințe modulare, care vor fi operaționalizate în regim de urgență și amplasate în zone sigure, stabilite împreună cu reprezentanții Apelor Române.
Un număr de 569 de salvatori - pompieri, jandarmi, polițiști, forțe ale armatei, personal al aviației - au fost implicați în acțiunile de salvare și de ajutorare în cele 22 de localități afectate din județul Galați (Valea Mărului, Piscu, Pechea, Slobozia Conachi, Grivița, Cuza Vodă, Cudalbi, Costache Negri, Corni, Băneasa, Corod, Târgu Bujor, Jorăști, Drăgușeni, Smulți, Berești, Berești Meria, Bălăbănești, Tudor Vladimirescu, Bălășești, Rediu și Sugurlui).
Două detașamente ale Ministerului Apărării Naționale, dotate cu bărci de salvare și camioane, au intervenit, la solicitarea autorităților locale, în județul Galați.
Conform unui comunicat de presă al MAI transmis duminică dimineață, în ultimele 24 de ore, au fost afectate 28 localități din 7 județe (Argeș, Bacău, Galați, Iași, Neamț, Timiș și Vaslui), unde s-a intervenit pentru salvarea a 320 persoane. De asemenea, au fost afectate parțial sau total peste 5.000 de gospodării și peste 15.000 persoane. Totodată, 4 persoane și-au pierdut viața, iar două persoane sunt date dispărute (în localitățile Pechea și Costache Negri, județul Galați).
În localitatea Pechea, Galați, 11 persoane au refuzat evacuarea din zona inundată și se află în podurile locuințelor, fiind monitorizate de forțele de intervenție. Acestea au solicitat doar alimente și apă. O echipă de pirotehniști din cadrul Unității Speciale de Intervenție în Situații de Urgență a IGSU s-a deplasat către zona digului din localitatea Pechea, pentru evaluarea situației în scopul realizării unei breșe.
Circulația rutieră a fost afectată din cauza apei și aluviunilor de pe carosabil pe 3 drumuri naționale (DN 25 și DN 24D - Galați, DN 26 - Vaslui) și pe 11 drumuri județene (DJ 242, DJ 242B, DJ 242D, DJ 242H, DJ 251, DJ 251A, DJ 251G, DJ 251H, DJ 253, DJ 254 și DJ 255).
Conform bilanțului MAI, efecte semnificative au fost înregistrate în mai multe localități din județul Galați:
* în localitatea Pechea, o persoană a fost declarată decedată după ce a fost surprinsă de viitură, ca urmare a creșterii nivelului apei pârâului Geru, alte 116 au fost salvate, iar o alta este dată dispărută, nefiind găsită la domiciliu;* în localitatea Drăgușeni, o persoană a fost declarată decedată și alte 5 au fost salvate;
* în localitatea Costache Negri s-a produs o viitură ca urmare a scurgerilor de pe versanți și a ieșirii din matcă a pârâului Suhurlui, iar o persoană a fost găsită decedată și alte 25 au fost salvate, iar o alta a fost dată dispărută;
* în localitatea Corod, o persoană decedată și alte 7 au fost salvate;
* în 8 localități (Grivița, Berești, Cuza Vodă, Cudalbi, Tudor Vladimirescu, Băneasa, Vameș și Slobozia Conachi) din județul Galați, 121 de persoane și 17 animale au fost salvate de forțele de intervenție.
De asemenea, în 5 localități (Docăneasa, Trestiana, Murgeni, Grivița și Zorleni) din județul Vaslui 46 de persoane fiind salvate de forțele de intervenție, iar 161 de gospodării au fost afectate de inundații, arată reprezentanții MAI.
Pentru gestionarea acestor efecte produse din cauza precipitațiilor abundente, la nivel național au fost implicați pompieri, polițiști, jandarmi, dar și autoritățile locale din zonele afectate.
"La nivel central, situația din teren este monitorizată și coordonată prin Departamentul pentru Situații de Urgență (inclusiv cu sprijinul grupei Operative a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență), care este în permanentă legătură cu celelalte instituții reprezentate în Comitetul Național pentru Situații de Urgență. De asemenea, pentru o coordonare mai eficientă a intervențiilor ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, s-au deplasat în zonele afectate, unde au condus ședințe operative", amintește MAI.
În funcție de necesitățile operative, în zonele afectate din județul Galați au fost suplimentate efectivele cu 239 de pompieri de la inspectorate din țară, precum și cu mijloace tehnice de intervenție (2 mașini de stingere, 1 autospecială pirotehnică, 1 șenilată, 22 autospeciale de primă intervenție și comandă, 23 bărci, 38 autocamioane de intervenție, 21 motopompe remorcabile, 2 containere igienice, 2 macarale, 6 cap tractor-semiremorcă), iar la Bacău - o macara.
Totodată, a fost alocat în județul Galați un elicopter al Inspectoratului General de Aviație al MAI pentru efectuarea unor misiuni de recunoaștere, respectiv salvare/evacuare persoane, și pregătit un alt aparat de zbor pentru intervenții în zonă.
La nivel teritorial, a fost instituită permanența la nivelul autorităților locale din zonele aflate sub avertizare de fenomene hidrometeorologice periculoase, iar în 7 județe (Botoșani, Bacău, Galați, Iași, Neamț, Vrancea și Vaslui) a fost activată grupa operativă.
Au fost emise 13 mesaje de informare a populației prin sistemul RO-ALERT în contextul avertizărilor hidrometeorologice la nivelul a 5 județe (Bacău, Galați, Iași, Neamț și Vaslui) și a 11 mesaje prin sistemul CRAWL-TVR la nivelul a 3 județe (Galați, Iași și Vaslui).
Totodată, au fost dislocate 6 tabere mobile în județele Galați.
În sprijinul autorităților locale din județele Galați și Vaslui au acționat și angajații Ministerului Apărării Naționale (forțe și mijloace), pentru salvarea de vieți omenești.
Dezastrul care a lovit nu doar România, prezentat pe larg de BBC
România a înființat tabere de refugiați și a lansat operațiuni de salvare după ce inundațiile au ucis cel puțin patru persoane și au distrus mii de case în estul țării, notează BBC, care prezintă situația provocată de ploile torențiale și în alte țări, potrivit News.ro.
Sunt folosite bărci și avioane militare pentru a muta oamenii în siguranță, iar prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că prioritatea actuală este de a preveni alte pierderi de vieți omenești.
În ultimele zile, ploile torențiale s-au abătut asupra Europei Centrale și de Est, umflând râurile și declanșând avertizări de inundații în Republica Cehă, Polonia, Austria, Slovacia și Ungaria.
Barierele împotriva inundațiilor din capitala cehă Praga au fost ridicate, în timp ce în unele părți ale Poloniei locuitorii au fost evacuați.
Cele patru persoane decedate au fost găsite în județul Galați din sud-estul României în timpul unei operațiuni de căutare și salvare, au confirmat serviciile de urgență pentru agenția de presă AFP.
„Zeci de persoane au fost salvate din locuințele lor în 19 zone ale țării”, au adăugat acestea.
În Polonia, ministrul de interne Tomasz Siemoniak a declarat că există o „situație dificilă” în zonele din jurul a patru râuri.
În sud-vest, râul Biala a depășit nivelurile de siguranță cu doi metri și există o îngrijorare deosebită cu privire la orașele din apropiere Morow și Glucholazy.
Locuitorul din Glucholazy, Piotr Jakubiec, a declarat că a pregătit saci de nisip și pompe pentru a devia apa, dar că este „imposibil de prezis ce se va întâmpla”.
„Este a doua oară în viața mea când asist la un astfel de fenomen. Este un coșmar pentru oamenii care locuiesc aici”, a spus el.
O altă locuitoare, Zofia Owsiaka, a declarat că toată lumea din oraș este „speriată” și că nu pare să existe „nicio speranță că ploaia se va opri”.
„Bineînțeles că sunt speriată. Apa este cea mai puternică forță a naturii. Toată lumea este speriată”, a spus ea.
În orașul Wroclaw, mii de locuitori au fost nevoiți să folosească scările blocurilor înalte, deoarece lifturile au fost închise din cauza temerilor legate de inundații, a raportat presa locală.
Premierul Donald Tusk a încercat să asigure publicul că prognozele „nu sunt prea alarmante” și că amenințarea nu se extinde la întreaga țară.
În Cehia a fost declarată alertă maximă de inundații în 38 de locații diferite.
În Praga, barierele împotriva inundațiilor au fost ridicate, digurile au fost închise publicului, iar grădina zoologică a fost închisă.
Vineri dimineață, o poartă de oțel de un metru grosime a fost folosită pentru a închide așa-numitul Canal al Diavolului sau Certovka, care traversează orașul.
Poarta face parte dintr-o rețea națională de apărare împotriva inundațiilor instalată pentru a preveni repetarea pagubelor catastrofale cauzate de inundațiile din 1997 și 2002.
În acest weekend, atenția se concentrează asupra zonelor centrale și estice ale țării, în special asupra Moraviei de Nord, unde 50 de persoane și-au pierdut viața în 1997.
În Austria, care, potrivit oficialilor, a înregistrat cea mai caldă lună august de la începutul înregistrărilor, centrul de avertizare în caz de furtună UWZ a declarat că, în unele părți, recordurile anterioare pentru întreaga lună septembrie vor fi „depășite în doar câteva zile”.
Manuel Kelemen, un meteorolog pentru Puls24 TV, a declarat că „ceea ce trăim este extraordinar, dacă nu chiar fără precedent”.
Sunt posibile, de asemenea, inundații și alunecări de teren, iar în capitala Viena sunt așteptate vijelii, iar căderile abundente de zăpadă din vest au provocat, de asemenea, perturbări ale traficului.
Ploi torențiale continue sunt așteptate și peste graniță, în landul german Bavaria.
Precipitațiile extreme devin din ce în ce mai probabile în Europa, ca și în cea mai mare parte a lumii, din cauza schimbărilor climatice.
Comentarii