Aproximativ două mii de persoane s-au adunat marți dimineață în fața Palatului Parlamentului pentru a protesta față de introducerea certificatului COVID. Manifestația a degenerat, iar clădirea a fost luată cu asalt de protestatari.

UPDATE

16:00 Câteva sute de persoane au plecat de la Palatul Parlamentului la Guvern, pentru a protesta și în fața Palatului Victoria.

14:20 Într-un mesaj postat pe Facebook, președintele PNL, Florin Cîțu, a catalogat protestul organizat de AUR drept "atentat la sănătatea românilor".

"Violențele și vandalismele oamenilor care se află la Parlament îi pun în pericol pe românii care nu se pot proteja de Covid-19! Asta denotă egoism pur. Vaccinarea și certificatul verde sunt cele mai eficiente arme împotriva virusului. Doar așa îi putem proteja pe cei care nu se pot apăra singuri, pe cei care se află în stare gravă din cauza COVID-19. Ca președinte al Senatului și ca liberal convins, apăr dreptul de a protesta. Dar acesta trebuie să se exercite în mod pașnic și doar în limitele Constituției. Dreptul de a avea o opinie diferită este un drept pe care îl au toți cetățenii României, dar dreptul la viață prevalează!", a scris Florin Cîțu în postare.

14:08 USR cere demisia ministrului de Interne, Lucian Bode, pentru modul în care forțele de ordine au fost surprinse de protestul organizat de AUR la Parlament. USR susține că protestatarii au reușit să sară gardurile și să vandalizeze mașini, fără ca jandarmii să intervină ca să îi oprească, iar doi ambasadori au rămas blocați în Parlament. De asemenea, miniștrii guvernului PSD - PNL nu a mai venit la audieri, ci au anunțat că se conectează online la audierile din comisii. 

"În condițiile în care protestul nu a fost unul spontan, ci anunțat de mai bine de o săptămână, este de neconceput ca forțele de ordine, care au exact această responsabilitate, să asigure securitatea unei clădiri, să fie depășite de o mână de oameni care au ajuns să împingă garduri și mașini.

Protestul de astăzi a arătat că există clar o problemă legată de capacitatea acestui guvern și a Ministerului de Interne de a face față unei situații previzibile si anunțate, iar Lucian Bode trebuie să dea demisia", a transmis USR printr-un comunicat de presă.

USR mai spune că nu este prima dată când forțele de ordine din subordinea lui Lucian Bode nu își fac treaba, după ce săptămâna trecută polițiștii au preferat să o protejeze pe senatoarea Diana Șoșoacă în loc să apere drepturilor unor jurnaliști care realizau un reportaj.

13:42 Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București va face demersuri pentru identificarea și sancționarea organizatorilor și participanților la protestul de la Palatul Parlamentului care au încălcat cadrul legal în vigoare, informează Biroul de presă al DGJMB.

13:20  "Mă întreabă acum deputații speriați: "George, noi pe unde ieșim?" "Păi prima oară ieșiți public la tribună, spuneți că nu votați certificatul, după aia vă arăt pe unde să ieșiți", a declarat Simion.

13:11 Mașinile ambasadelor Japoniei și SUA în România au fost vandalizate de către protestatari, în curtea Senatului, potrivit unor surse citate de Agerpres. Sursele citate au precizat că un oficial al ambasadei SUA a avut marți o întâlnire cu președintele Senatului, Florin Cîțu. Ulterior, Florin Cîțu a plecat de la Senat, iar întâlnirea cu ambasadorul Japoniei nu a mai avut loc.

13:00 Discuțiile din plenul Camerei Deputaților pe tema certificatului verde COVID au fost aprinse. Deputații AUR au protestat față de adoptarea acestui proiect, susținând că este neconstituțional și va crea haos, deoarece o mare parte angajaților de la stat nu sunt vaccinați împotriva SARS-CoV-2.

12:50 Protestatarii AUR au reușit să intre în curtea Parlamentului din cauza că s-a rupt una din porțile de intrare, au declarat pentru G4Media.ro surse din Jandarmerie.

12:43 Biroul de presă al USR a transmis că vicepreședintele partidului, Dan Barna, și o delegație de parlamentari au reușit să iasă din clădirea Parlamentului pentru a merge să depună o coroană de flori în memoria victimelor Revoluției din Decembrie 1989, la Troița din Piața Universității.

Protestul organizat de AUR nu este autorizat, iar participanții nu respectă nicio regulă impusă pentru limitarea răspândirii COVID-19.

Alexandru Iacob, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, a spus la Digi24 că Jandarmeria „va lua măsuri pentru asigurarea ordinii publice la adunare și asigurarea unui climat de ordine publică”.

„Nu putem clasifica nimic din ce s-a întâmplat aici ca fiind un incident. Este în afara legii și vor fi luate măsuri în consecință. Legea prevede sancțiuni contravenționale, nu vom ezita să le aplicăm când vor fi constatate încălcări ale legii”, a spus el.

12:17 În acest moment, intrările și ieșirile de la Camera Deputaților și Senat, care se fac prin locuri diferite, sunt blocate de jandarmi. Potrivit relatărilor din teren, câțiva protestatari s-au urcat pe gardurile care înconjoară clădirea. 

12:00 Circa o mie de oameni protestează la Parlament, iar unii dintre manifestanți încearcă să intre în clădire, forțând intrările. Agenții SPP au blocat accesul în Palatul Parlamentului, iar Jandarmeria păzește zona.

Deputatul PNL Gigel Știrbu a spus la Digi24 că mai multe mașini aflate în curtea Parlamentului au fost vandalizate.

Pe fațada Parlamentului a fost afișat un banner cu mesajul "Libertate fără certificate". Același mesaj a fost afișat și luni în plenul Camerei Deputaților.

+++

Protestul a fost organizat de AUR, iar co-președintele George Simion și mai mulți parlamentari se află printre protestatari. 

Manifestanții flutură steaguri și scandează "Libertate", dar au și pancarte cu diferite mesaje împotriva vaccinării, a certificatului COVID-19 și a restricțiilor.

George Simion așteaptă până la 15.000 de persoane la protest.

Traficul în zonă este blocat, iar porțile prin care se face intrarea la Camera Deputaților sunt închise și păzite de Jandarmerie. Totuși, câțiva protestatari au intrat în curtea Parlamentului pentru a scanda.